123
centrala_karta
PlayPause
previous arrow
next arrow

НЕЋЕ СЕ ИЗВУЋИ НИКО КО НАПРАВИ ПРЕКРШАЈ!

Loading

Заштитник грађана упутио предлог Министарству због епидемије насиља у школама! Ученици који направе неки прекршај, нарочито пред крај школске године, често пролазе некажњено због дугих административних процедура, а да се то више не би дешавало заштитник грађана Зоран Пашалић затражио је до Министарства просвете да се продужи рок за вођење дисциплинског поступка! Он је у Нацрту закона о изменама и допунама Закона о основама система образовања и васпитања, који је у петак доставио министарству, предложио да се дисциплински поступак против ученика, не води као до сада до краја школске године, већ да се може водити до краја школовања. То што се дешава у последње време у српским школама назвао је епидемијом непримереног понашања, којој се мора стати на пут, и истакао да се губи повeрење и у основне и у средње школе. У пракси се дешава да неко направи дисциплински прекршај 15 дана пред крај школске године и од санкција нема ништа. Овим изменама би се омогућило да, ако је неко, на пример, починио дисциплински прекршај у првом разреду средње или основне школе, поступак се, теоретски, може водити док ученик не заврши основну, односно средњу школу – објашњава Пашалић за Курир.

Заштитник грађана истиче да није циљ, а, најчешће није ни сврсисходно, само повећање казне већ је битнија извесност кажњавања, односно да онај ко направи прекршај зна да се неће извући. Једна од ствари која је предложена у Нацрту је и друштвено корисни рад, који би се изводио у образовним институцијама. Неће ученик да иде да чисти улице, али уколико направи некакав неред, ако баца ствари, прља, одговарајућа мера би била да му се да да помаже “теткици”, да види какав напор она улаже. Улога друштвено корисног рада није да се неко казни или, не дај боже, понижава, већ да делује васпитно – каже Пашалић.

Он је јуче за РТС навео да се поштују права детета, али да деца имају и обавезе, у складу са којима морају да се и понашају. – Предлажемо да се укине непотребно администрирање. Значи, на директору, на разредном старешини и на школском психологу је да одлуче да ли ће, поред дисциплинског поступка, постојати и, до сада обавезан, васпитни поступак. Из Министарства просвете до закључења броја нисмо добили одговор.

Рационалан предлог, али треба бити опрезан

Председница Синдиката образовања Србије Валентина Илић каже за Курир да је продужење рока за вођење поступка “рационалан предлог”, али да, са друге стране, треба водити рачуна да се такви поступци не пролонгирају превише. Дисциплински поступак би требало да се заврши до краја школске године, јер ви, практично, оцењујете ученика и требало би да процените да ли се његово понашање променило, али, у неким случајевима је врло рационално дати школи времена да испоштује процедуре. Добривоје Марјановић, председник Уније синдиката просветних радника Србије (УСПРС) каже за Курир да подржава сваки предлог којим се омогућава да се поједноставе и убрзају процедуре, а да сви који направе прекршај буду одговарајуће и санкционисани. Већ годинама упозоравамо на непотребно администрирање – да су запослени у обавези да стално попуњавају неке непотребне папире, а да од ефекта нема ништа. Процедуре су дуге и компликоване, а наставници када знају шта их очекује у том процесу често и одустану од поступка – каже он и додаје да је, поред предложених измена јако битно и да се закон не спроводи селективно, односно “да не важе за мамине и татине синове!”.

Милорад Антић, председник Форума средњих стручних школа, смaтра да поступци морају да се завршавају што брже, јер, како каже, одуговлачење не даје резултате. Процедуре за лакше повреде прописа би требало да буду брзе у ефикасне, односно да се тачно зна за који прекршај је предвиђена која казна, док би за теже повреде морао да се води дисциплински поступак – наводи Антић и истиче да “брза процедура, новчана казна и забрана мобилних телефона у школама би најбрже допринели дисциплини на часу”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *