123
centrala_karta
PlayPause
previous arrow
next arrow

Међународни дан рада

Loading

Драги пријатељи,
Данас обележавамо 1. мај, Међународни дан рада, датум који нас подсећа на дуг и важан историјски пут борбе за права радника. Овај празник се широм света користи како бисмо прославили достигнућа радничког покрета и осврнули се на изазове са којима се радници и даље суочавају.
Порекло овог важног дана сеже у 1886. годину, када су радници у Чикагу ступили у штрајк захтевајући осмочасовно радно време. Тај догађај је постао познат као Хејмаркет афера, а последице овог сукоба су биле глобални покрет за радничка права. Од тада, 1. мај служи као подсетник на снагу заједништва и солидарности међу радницима широм света. Из перспективе нашег просветног синдиката, овај дан је прилика да посебно истакнемо проблеме са којима се суочавају наши просветни радници. Наставници, који су стуб нашег образовног система, заслужују да раде у условима који одражавају значај њихове улоге у друштву. Нажалост, често се суочавају са недостатним финансирањем, великим радним оптерећењем и недовољном подршком, како на локалном тако и на националном нивоу.
Као синдикат, посвећени смо побољшању ових услова. Сматрамо да је есенцијално не само признати напоре наших наставника, већ и активно радити на промоцији њихових права. Кроз дијалог са образовним институцијама и владиним органима, тежимо креирању политика које ће осигурати боље радне услове и адекватно вредновање рада наших просветних радника. На овај Међународни дан рада, позивам вас све да се придружите у размишљању о важности солидарности и да се активно укључите у наше напоре. Потребна нам је подршка целокупне заједнице како бисмо изградили бољу будућност за све раднике, а посебно за оне у образовању. Ваша подршка и ваше учешће су кључни за остварење ових циљева.
Захваљујем вам што сте део ове важне борбе. Срећан вам Међународни дан рада!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *