123
centrala_karta
PlayPause
previous arrow
next arrow

САОПШТЕЊЕ

Loading

Разни билборди у граду Београду који преносе и објављују 20000,00 динара помоћи родитељима чија деца похађају школу. Свако има право да се бори на свој начин и да исказује резултате на позитиван начин, али оно што забрињава и оптерећује наставнике, да морају да прикупљају спискове ученика, нарочито разредне старешине, што предстваља велику и беспотребну обавезу за них. Време које би наставник посветио деци или одељењу, он то не може зато што је додатно оптерећен и ангажован да прикупља спискове. Немамо ништа против да прикупљање оваких података раде органи руковођења, директор, помоћник, кординатор, администартивни радник, што је и у опису посла навединих, а не да се намерно оптерећују наставници.
Зато апелујемо да Министарство просвете не дозволи овакав вид оптерећења наставника и да овај вид прикупљања информација тражи од органа руковођења и других. Синдикат је интересна организација која се бави заштитом и правима радника, па је ово оптерећење грубо кршење права радника из домена радних односа, поготову ако се узме у обзир да наставницима предстоје велике обавезе око припреме и реализације завршних испита и матура.
Ви знате да је плата наставника испод сваке просечне плате у Републици Србији. Почетна плата запослених у образовању износи 86671,00 динара, а просечна нето плата у Републици Србији износи 95836,00 динара.
Овакав вид дискриминације запослених у образовању не постоји нигде у окружењу и Европи. У свим земљама у окружењу је почетна плата у образовању изнад просечне зараде у тој држави. Подсећамо Вас да су репрезентативни синдикати потписали Протокол о изједначавању почетне плате са просечном платом у Републици Србији и молимо Вас да испоштујете потписано.
Још једанпут скрећемо пажњу и апелујемо да оставите наставнике на миру. Такође од Минситарства тражимо да више додатно не оптерећује наставнике, који већ имају довољно и превише обавеза.


СТОП ОПТЕРЕЋИВАЊУ НАСТАВНИКА!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *