123
centrala_karta
PlayPause
previous arrow
next arrow

СВИ ИЗ ОКРУЖЕЊА КАО ДА СЕ ТРУДЕ ДА СЕ СЛУЧАЈ ЗАБОРАВИ: Ученику острањена слезина, покушавају да се сакрију детаљи несреће!

Loading

Бојана Којић Јездимировић, в. д. директорка Мачванске средње школе у Богатићу у којој је дошло до вршњачког насиља, након чега је једном ученику одстрањена слезина, у разговору за Курир негира да је дошло до туче, али не жели да открива шта се тачно десило.
Према информацијама до којих смо дошли, а које смо објавили у јучерашњем броју, двојица ђака су се потукла јер један од њих није хтео да спусти ноге са стола током паузе. Потом смо наишли на низ контрадикторности. Наш извор је казао да је одмах позвана мајка дечака који је повредио другога и да је повређеном, који се жалио на јаке болове у стомаку, рекла да ће платити све што треба само да каже лекарима да је пао. Лекар није поверовао у ту причу, урађен је рендген и ученик је хитно упућен у Шабац, где је урађена операција.
Али тамо га је довезла његова мајка у приватном аутомобилу и казала да се повредио после пада са трактора!
Директорка школе је у први мах рекла да се ништа није десило, да су то два најбоља друга, па је прекинула везу, неколико минута је била заузета, а када смо је поново добили, одговорила је да не сме ништа да говори без консултација са школским одбором. Министарство просвете је истакло да ће упутити инспекцију и да је реч о тежим повредама
Након тог Курировог првог текста поново смо јуче позвали директорку. Не могу да откривам ништа јер је поступак у току. Ми смо све одрадили. Напомињемо да је целокупна процедура у току и да због интереса ученика школа не сме и не треба да извлачи преране закључке. Установа је одмах случај пријавила Министарству просвете преко платформе “Чувам те” – навела је она.
Школски тим за превенцију и реаговање на насиље овај инцидент је окарактерисао као други ниво насиља, чиме је избегнуто обавештавање Министарства просвете, МУП и Центра за социјални рад, а индиције показују да је у питању трећи ниво, који укључује аутоматски све поменуте институције.
Упитали смо и то директорку школе, а она је одговорила да “није проблем да инспекција ради свој посао”.
инспекција ће највероватније, према нашим сазнањима, школу посетити након празника. Наводно су та два дечака најбољи другови, а њихови родитељи нису желели да се због овога диже прашина. Дечак није повредио слезину због ударца руком или ногом, него зато што се приликом тог обрачуна ударио у клупу. Просветна инспекција ће утврдити шта се заправо десило када оде у школу – навео је наш извор.

Милорад Антић, председник Форума средњих стручних школа, навео је за Курир да је, према његовом мишљењу, ово трећи ниво насиља, као и да они који то прикривају треба да буду санкицонисани. Директори школа у 99 одсто случајева не говоре истину, а разлог је страх од инспекције. Плаше се смене, а за директорку ове установе би било најпаметније да сама поднесе оставку. Овде би требало да се утврди одговорност свих. И та мајка која је слагала треба прекршајно да одговара за то – нагласио је Антић.
Аутор Мина Бранковић

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *