Forum srednjih strucnih skola Beograd

Forum srednjih strucnih skola Beograd


 

ПОСТАНИ ЧЛАН ФССШБ

Карактеристике Форума :

ФССШБ је најорганизованији и најбројнији еснафски синдикат просветних радника у Београду

ФССШБ
је
независан од власти и политичких партија
 
ФССШБ
има
развијену бесплатну правну заштиту

ФССШБ
има
развијен информациони систем

ФССШБ
на
демократски начин бира и разрешава све органе

Предности чланства у Форуму :

• Солидарност
• Бесплатно заступање
• Едукација
• Рекреативни одмор
• Спортске игре 

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ

Банер

СТРУЧНО УПУТСТВО

Банер

Конференција 21. мај 2013.

Банер

Протест 17.03.2015

Банер

Министарство

Партнери ФССШБ

Закон о основама

Закон о средњој

Стратегија

ПКУ

КАКО ДО ПЕНЗИЈЕ

Банер
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Приступница

Банер

28.02.1997.

Донета је одлука о
оснивању
ФССШБ
Прузмите оригиналну одлуку о оснивању

Јединствена листа технолошких вишкова

Банер

Слободна радна места

Банер

Непуна норма

Банер

15 година ФССШБ

Календар рада 2021/2022

Тренутно онлине

Имамо 23 гостију на мрежи

Стручно усавршавање

Правилник

Стандарди компетенција

Публикација Послови

ФССШ на Facebook-u

ФССШ на Twitter-u

Најновије вести

БРУКА ОБРАЗОВНОГ СИСТЕМА! ПРОФЕСОРКА КОЈОЈ СУ УЧЕНИЦИ ИЗМАКЛИ СТОЛИЦУ ДРЖАЋЕ САМО 1 ЧАС У ШКОЛИ! Плату ће зарађивати у библиотеци ПДФ Штампа Ел. поштаПрофесорка енглеског из Техничке школе у Трстенику Марија Стевановић, коју су у новембру прошле године тројица ученика малтретирали и понизили измакавши јој столицу па видео-снимак пласирали на друштвене мреже, у овој васпитно-образовној установи се прво нашла на листи као технолошки вишак, о чему је Курир већ писао, а сада јој је званично дато да предаје само један час недељно, и то деци којој је разредна!


Остатак плате зарађиваће радећи у библиотеци у две основне школе и опет неће имати пун фонд, већ само 77 одсто!


Скромна професорка, видно разочарана, каже за Курир да јој се јавио један адвокат који жели бесплатно да је заступа уколико се одлучи да покрене тужбу против школе.


- У договору с њим ћу видети које ћу даље кораке предузети. У основној школи у Читлуку код Крушевца су ми прихватили преузимање дела фонда. То је 16 одсто фонда у школској библиотеци, а у ОШ "Живадин Апостоловић" у Трстенику сам задржала 56 одсто фонда, такође за рад у библиотеци. Укупно имам 77 одсто за рад у библиотеци и настави, јер у то улази пет одсто које чини тај један час енглеског недељно који ћу држати у Техничкој школи у Трстенику свом одељењу, које је трећи разред - објашњава нам професорка и додаје:


- Узевши све то у обзир, плата ће ми бити нешто више од 60.000 динара, што је за 20.000 динара мање него што сам имала досад. То уопште није мали износ за једну самохрану мајку.
Милорад Антић, председник Форума средњих стручних школа, наглашава да ова професорка има пуну подршку Форума, као и да им се у сваком тренутку може јавити у вези са својим проблемом.

 

- Очигледно је да се нико није потрудио да нађе неку алтернативу за њу. Држање само једног часа недељно у једној школи чак није ни педагошки. Након малтретирања и насиља која је преживела сигурно су јој остале некакве последице.

Она сад након свега тога мора да ради чак у три различите школе како би зарадила плату уместо да јој се нађе адекватан посао у једној како би знање и васпитање могла да пренесе деци - истиче Антић за Курир.Он сматра и да је овде комисија за бодовање листе за технолошки вишак Техничке школе крива ако је заиста није обавестила о томе која документа су заиста потребна за бодовање:- Уколико је то заиста тако, има елемената за тужбу. Још једном апелујем на школску управу Краљево, којој Трстеник припада, да нађу овој жени која је доживела трауме посао у једној школи са адекватном зарадом.Како Курир сазнаје од извора из Трстеника, у петак је испред Техничке школе организован протест грађана и наставника као подршка наставници која се у школи где је понижена нашла на листи за технолошки вишак:

Срамота, и опет срамота
Сва три ученика која су је малтретирала завршила школу без казне
Један од ученика који је малтретирао професорку се након инцидента исписао током трајања васпитно-дисциплинског поступка, а наставничко веће првобитно је донело одлуку да друга два ђака буду избачена из школе. Ова одлука је поништена јер је утврђено да је тадашњи директор Милан Глиџић направио пропусте у процедури. Након тога је спроведен појачан васпитни рад са ученицима, а кажњени су смањеном оценом из владања. Међутим, како Курир сазнаје, сва тројица ученика су завршила школовање без било какве казне.
- Онај који се исписао је разред завршио у другој школи, док су ова двојица завршила у Техничкој школи и, што је занимљиво, нису имали ниједну јединицу. Као да се ништа није десило, а последице су остале само по наставницу која је жртва - каже наш извор.

- На протесту је било тридесетак грађана и троје наставника из школе. Сада се многи и плаше да јој дају подршку да не би сносили санкције. У школи је, иначе, више људи постало технолошки вишак, а по закону се и наставница енглеског нашла међу њима. Директор законски не греши, али је у њеном случају она морално и етички могла да добије проценте у овој школи. Иначе, у школи је катастрофа.

Директор школе
Не желим ништа да коментаришем
Велибор Јовковић, в. д. директора Техничке школе у Трстенику, рекао је за Курир да неће да говори за медије о овом случају:
- Све информације сам проследио Министарству просвете и то можете добити од њих, као што сам рекао и прошлог пута. Ја не желим ништа да коментаришем.
Из Министарства просвете рекли су раније за наш лист да је наставница поднела захтев једној школи за допуну норме, јер јој је, као и другим наставницима у Техничкој школи, умањена норма због смањења броја ђака и одељења.

 

Извор: kurir.rs