Forum srednjih strucnih skola Beograd

Forum srednjih strucnih skola Beograd


 

ПОСТАНИ ЧЛАН ФССШБ

Карактеристике Форума :

ФССШБ је најорганизованији и најбројнији еснафски синдикат просветних радника у Београду

ФССШБ
је
независан од власти и политичких партија
 
ФССШБ
има
развијену бесплатну правну заштиту

ФССШБ
има
развијен информациони систем

ФССШБ
на
демократски начин бира и разрешава све органе

Предности чланства у Форуму :

• Солидарност
• Бесплатно заступање
• Едукација
• Рекреативни одмор
• Спортске игре 

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ

Банер

СТРУЧНО УПУТСТВО

Банер

Конференција 21. мај 2013.

Банер

Протест 17.03.2015

Банер

Министарство

Партнери ФССШБ

Закон о основама

Закон о средњој

Стратегија

ПКУ

КАКО ДО ПЕНЗИЈЕ

Банер
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Приступница

Банер

28.02.1997.

Донета је одлука о
оснивању
ФССШБ
Прузмите оригиналну одлуку о оснивању

Јединствена листа технолошких вишкова

Банер

Слободна радна места

Банер

Непуна норма

Банер

15 година ФССШБ

Календар рада 2021/2022

Тренутно онлине

Имамо 16 гостију на мрежи

Стручно усавршавање

Правилник

Стандарди компетенција

Публикација Послови

ФССШ на Facebook-u

ФССШ на Twitter-u

Најновије вести

СЕМИНАР ВАЉЕВО ПДФ Штампа Ел. пошта


 

Форум средњих стручних школа
Трг Николе Пашића 7/II, Београд    
Тел/факс (011) 339–82-93
e-mail: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели
Београд

 

У организацији Форума средњих стручних школа  (ФССШ) и у сарадњи са адвокатском канцеларијом Димитријевић у суботу 16.04.2022. године је у Ваљеву одржан стручни семинар под називом „Реализација дисциплинског поступка и мобинг“. Семинар се састојао из два дела. У првом делу су адвокати канцеларије Димитријевић одржали предавање о правима запослених у просвети и образовању, а на основу Закона о раду, Закона о основама система образовања и васпитања и Посебног колективног уговора за основне и средње школе. Они су присутнима објаснили шта је мобинг и шта се све може подвести под злостављање запосленог од стране послодавца или директора школе, а посебан осврт је урађен на дисциплински поступак и вођење дисциплинског поступка код послодавца, пошто је примећен велики број неправилно вођених поступака који су завршавани и пресуђивани на штету наставника без икаквог упоришта у горе поменутим законима. У другом делу семинара адвокати су одговарали на питања присутних наставника која су у вези са темом, односно мобингом и дисциплинским поступком и давали им корисне савете како и шта да раде у конкретним случајевима за која мисле да су им нарушена права. Адвокати су оставили могућност свим заинтересованим да путем мејла пошаљу питања која се односе и на друге случајеве нарушавања права наставника, осим ова два на која се односио семинар, а они ће на сва постављена питања одговорити у року од три дана.

Према речима Бранке Рогановић, председнице синдиката Средње занатске школе Форум, одржавање семинара је било изузетно корисно за све запослене у образовању, а посебно оне који се сусрећу са нарушавањем својих права.

- Предавање које су одржали адвокати у великој мери нам је указало на то шта су наша права. После онога што су нам испричали и објаснили много јасније можемо да сагледамо где и како су наша права угрожена, а што је најбитније од свега, знамо да имамо право да тражимо заштиту и спречимо даље нарушавање наших права – рекла је Бранка Рогановић додајући да суочени са незнањем наставника довољно о томе шта су њихова права и како могу да их заштите, бахати директори то у великој мери користе.

- Ово предавање нам је отворило очи и сада знамо да се бахатости и самовољи директора може стати на пут. Ово је сјајна ствар, а сарадња коју је наш синдикат ФССШ остварио са адвокатском канцеларијом Димитријевић, који су вољни да заступају наставнике у случајевима у којима су њихова права угрожена, а они изложени константном злостављању, нам улива наду, али и сигурност да такве ствари више не морамо да трпимо и да можемо да им се супротставимо и станемо на пут – истиче Рогановић.

Александар Бађевић, који је претрпео стравичну тортуру, каже да је овај семинар одржан пре две године он на дисциплинском поступку не би био оштећен већ би знао која су његова права и да може да тужи школу и директора који су га оштетили на правди Бога.

- Пошто ништа нисам знао о својим правима, нити сам био свестан чињенице да уопште могу да их тражим, ја тада нисам имао храбрости ништа да предузмем већ сам трпео и прихватио казну као нешто што се мора, иако сам знао да нисам крив. Да је тада био овакав неки семинар, то би била друга прича. Тек сада видим колико сам оштећен и колико су моја права нарушена. Ма да сам тада чуо ово што сам чуо на семинару, то би био чист случај у моју корист. Овако, то је прошло како је прошло. Ја се нисам жалио и то је то – наглашава Бађевић  подвлачећи да сви треба да знају своја права и да је са те стране овај семинар вишеструко значајан.

За Миладина Ивановића из Медицинске школе Звездара семинар је изузетно значајан јер улива поверење да наставници могу нешто да ураде.
- Оно што смо овде чули нас измешта из оне популације која о овоме ништа не зна. Упознати смо са својим правима и знамо да можемо да их остваримо – каже Ивановић истичући да је са адвокатском канцеларијом Димитријевић остварена одлична сарадња.

Тања Бајић из Средње школе Гроцка каже да је много тога научила на семинару о својим правима, али да би волела да јој та знања никада не затребају.
-  Семинар је прошао одлично. Научили смо шта је у складу са законом, а шта не и како одреаговати у одређеној ситуацији, што је много битно. Осим о обавезама послодавца, можда је требало мало скренути пажњу и на обавезе самих наставника – рекла је Бајић.

Несумњиво можемо да изведемо закључак да је преко потребно овакво усавршавање. Глад наставника је глад за поштовањем позитивних законских прописа Републике Србије. ФССШ је као и увек ту за своје чланове. Ту је увек што се тиче истине, правде и човекољубља и увек ће стати на страну запослених и борити се за права радника.

Потрудићемо се да и убудуће организујемо овакав вид стручног усавршавања.

У Београду,
20. 4. 2022. год.

 

 

С Поштовањем,
Милорад Антић-Председник ФССШ