Forum srednjih strucnih skola Beograd

Forum srednjih strucnih skola Beograd


 

ПОСТАНИ ЧЛАН ФССШБ

Карактеристике Форума :

ФССШБ је најорганизованији и најбројнији еснафски синдикат просветних радника у Београду

ФССШБ
је
независан од власти и политичких партија
 
ФССШБ
има
развијену бесплатну правну заштиту

ФССШБ
има
развијен информациони систем

ФССШБ
на
демократски начин бира и разрешава све органе

Предности чланства у Форуму :

• Солидарност
• Бесплатно заступање
• Едукација
• Рекреативни одмор
• Спортске игре 

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ

Банер

СТРУЧНО УПУТСТВО

Банер

Конференција 21. мај 2013.

Банер

Протест 17.03.2015

Банер

Министарство

Партнери ФССШБ

Закон о основама

Закон о средњој

Стратегија

ПКУ

КАКО ДО ПЕНЗИЈЕ

Банер
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Приступница

Банер

28.02.1997.

Донета је одлука о
оснивању
ФССШБ
Прузмите оригиналну одлуку о оснивању

Јединствена листа технолошких вишкова

Банер

Слободна радна места

Банер

Непуна норма

Банер

15 година ФССШБ

Календар рада 2021/2022

Тренутно онлине

Имамо 25 гостију на мрежи

Стручно усавршавање

Правилник

Стандарди компетенција

Публикација Послови

ФССШ на Facebook-u

ФССШ на Twitter-u

Најновије вести

Чланови Форума средњих стручних школа у среду протестују испред Министарства просвете ПДФ Штампа Ел. пошта

Чланови Форума средњих стручних школа у среду протестују испред Министарства просвете

Влада да поштује уредбу коју је сама донела


Под паролом „За спас образовања“ чланови Форума средњих стручних школа Београда организоваће протест у среду, у 11 сати испред седишта Министарства просвете.

– Ово је протест запослених у школама. Не тражимо паре него желимо да укажемо јавности, Министарству просвете и политичким структурама какав је положај просветних радника. Други синдикати су тражили повећање плата за 15, 20 одсто. Ми не тражимо повећање зарада, већ да Влада поштује уредбу коју је сама донела. Вештачки су подигли плате теткицама за 11,12 хиљада, а нама су смањили – одговара Милорад Антић, председник Форума, на питање Данаса зашто сада организује протест када је тврдио да су недавни протести осталих синдиката образовања бесмислени.

Он прецизира да би поштовањем Уредбе за обрачун и исплату плата, распон између најниже и највише плате у образовању био 1:2,89 те би основна плата наставника износила 102.000 динара.

– Не желе теткице милостињу, а ни ми не тражимо ништа више од оног што нам припада на основу одлука Владе Србије – категоричан је Антић.

Форум средњих стручних школа захтева и да Влада уредбом заштити наставнике, пошто не могу да добију статус службеног лица, а на питање на који начин, Антић одговара да би уредбом требало предвидети казне за ученике у случају напада на просветне раднике.

– Овако, дисциплински поступци трају по шест месеци и заврше се тако што ученик максимум добије јединицу из владања, а ретко ко је искључен из школе – наводи Антић.

На списку захтева синдиката на чијем је челу су и смањивање броја ученика у одељењу на 20 и ограничавање мандат директорима школа, пошто су неки на тој функцији и по две деценије.

– Ми кажемо стоп дуговечним директорима који сматрају да је школа њихова – истиче Антић, који се залаже за раније законско решење да директор може да буде биран највише два пута.
На питање зашто Форум средњих стручних школа (ФССШ) не наступа у среду заједно са Форумом београдских гимназија, Независним синдикатом просветних радника Војводине и Синдикатом образовања Пожаревац, Антић каже да им је послао позив да се прикључе протесту, али да је од њих стигао негативан одговор. Ипак, истиче да ће се чланови тог синдиката појединачно прикључити.

У прогласу који је ФССШ објавио поводом протеста наводи се да су „наставници обесправљени, катастрофалног материјалног стања, без ауторитета и угледа како код ђака, тако и код родитеља“. То је, истиче се, „резултат деценијског и систематског урушавања система образовања, а самим тим и наставника као стуба и носиоца тог система“.


Извор: danas.rs