Forum srednjih strucnih skola Beograd

Forum srednjih strucnih skola Beograd


 

ПОСТАНИ ЧЛАН ФССШБ

Карактеристике Форума :

ФССШБ је најорганизованији и најбројнији еснафски синдикат просветних радника у Београду

ФССШБ
је
независан од власти и политичких партија
 
ФССШБ
има
развијену бесплатну правну заштиту

ФССШБ
има
развијен информациони систем

ФССШБ
на
демократски начин бира и разрешава све органе

Предности чланства у Форуму :

• Солидарност
• Бесплатно заступање
• Едукација
• Рекреативни одмор
• Спортске игре 

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ

Банер

СТРУЧНО УПУТСТВО

Банер

Конференција 21. мај 2013.

Банер

Протест 17.03.2015

Банер

Министарство

Партнери ФССШБ

Закон о основама

Закон о средњој

Стратегија

ПКУ

КАКО ДО ПЕНЗИЈЕ

Банер
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Приступница

Банер

28.02.1997.

Донета је одлука о
оснивању
ФССШБ
Прузмите оригиналну одлуку о оснивању

Јединствена листа технолошких вишкова

Банер

Слободна радна места

Банер

Непуна норма

Банер

15 година ФССШБ

Календар рада 2021/2022

Тренутно онлине

Имамо 27 гостију на мрежи

Стручно усавршавање

Правилник

Стандарди компетенција

Публикација Послови

ФССШ на Facebook-u

ФССШ на Twitter-u

Најновије вести

Захтев за смену директорке ПДФ Штампа Ел. пошта


 

Форум средњих стручних школа
Трг Николе Пашића 7/II, Београд    
Тел/факс (011) 339–82-93
e-mail: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели
Београд

 

МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА

МИНИСТРУ Г.ДИНУ БРАНКУ РУЖИЋУ
Ул. Немањина бр.22-26
11000 Београд

 

ПРЕДМЕТ-  Захтев за доношење Одлуке о престанку дужности директора Средње занатске  школе Г.-ђе Весне Леонтијевић

Поштовани министре,

Неспорна је чињеница да сте у октобру месецу 2021. године добили налаз Просветне инспекције, тачније од просветних инспектора Весне Дасукидис и Марка Одовића бр. 614-02-001303/2021-12 који прецизира да су утврђене незаконитости у раду органа руковођења и органа управљања Средње занатске школе, које не могу бити отклоњене и да је неопходно санкционисање органа управљања и органа руковођења предузимањем мера из надлежности министра просвете, конкретно из Ваше надлежности, а све у вези њиховог незаконитог поступања, супротно одредбама Закона о основама система образовања и васпитања и Посебног колективног уговора за запослене у основним и средњим школама и домовима ученика.

Зар су запослени у Средњој занатској школи заслужили да их представља и води једна таква индивидуа коју сте Ви поставили, а која не зна основне законе по којима мора да функционише и ради школа?

Иако сте још у октобру прошле године добили веома прецизан налаз просветних инспектора, чињеница је да нисте реаговали и предузели законске мере прама наведеним у налазу, све из нама непознатих разлога.

И даље онемогућавате да се остваре права радника дефинисана законом и ПКУ. Директорку Средње занатске школе, која не зна шта је социјални дијалог, ствара лоше међуљудске односе, а школу је претворила у судницу, неспорно својим нечињењем штитите и противзаконито чувате на пословима директора школе.

Директорка школе је доставила председнику Синдиката Средње занатске школе Форум  Закључак о покретању дисциплинског поступка од 20.12.2021.године, због наводно учињене теже повреде радне обавезе /члан 164.став 1. тачка 13. Закона о основама система образовања и васпитања/, само на основу неких рекла- казала прича и бесмислених оптужби.

Сличне поступке је покренула против још неких наставника у школи и то против људи  без мрља у каријери, са преко тридесет година проведених у просвети.

Сада им је, самовољом једне особе, коју Ви подржавате поштовани министре, каријера доведена у питање, те су приморани да користе разне лекове за смирење, јер су клевете и лажне оптужбе на њихов рачун толике да ноћима не могу да спавају.

То утиче и на њихове породице, али и ђаке и саме родитеље ученика, па се у установи ствара неподношљива атмосфера сукоба и оптужби, без икаквог оправданог разлога.

Господине министре, још једном апелујемо на Вас да хитно поступите по достављеном Вам извештају просветних инспектора и будете гарант да ће се законска регулатива поштовати и спроводити онако како је то предвиђено законом и прописима Републике Србије!!!

Господине министре, подсетићемо Вас на налаз просветних инспектора Г.-ђе Весне Дасукидис и Г.-дина Марка Одовића;

Опис незаконитости

Листа технолошких вишкова, слободних радних места и запослених са непуном нормом на нивоу школе за школску 2021/2022 коју је директорка доставила Школској управи Београд, није достављена у року и није потписана од стране овлашћених представника синдиката, како је предвиђено чланом 5.ставу 1. Посебног колективног уговора за запослене у основним и средњим школама и домовима ученика (Сл. Гласник РС, бр.21/2015 и 92/2020).

Неспорно је да директорка Средње занатске школе Г.-ђа Весна Леонтијевић није благовремено доставила разлоге због којих Листа није потписана од стране репрезентативних синдиката, а била је дужна, сходно наведеном пропису./члан 5. став 1./

Правни основ:

Члан 126. став 1 Закона о основама система образовања и васпитања ( Сл. Гласник РС, бр.88/17, 27/18-др.закон, 10/19 и 6/20) који говори о надлежностима и одговорности директора установе и члан 5. ПКУ за запослене у основним и средњим школама и домовима ученика (Сл. гласник РС, бр.21/2015 и 92/2020) којим је прописано следеће:
,,Пре почетка школске године, а најкасније до 15 августа, директори школа достављају листе запослених за чијим је радом делимично или у потпуности престала потреба у текућој школској години као и у претходном периоду и запослених који су засновали радни однос са непуним радним временом, као и листу слободних радних места, која треба да буду потписана од стране овлашћених представника репрезентативних синдиката школе.
Уколико листа није потписана од стране овлашћених представника синдиката, директор је дужан да на листи наведе разлоге због којих то није учињено“.

Сматрамо да је у овом случају све веома јасно и само је потребно Ваше поступање у што краћем року, сходно законским прописима Републике Србије и налазу просветних инспектора  да би се омогућио на закону заснован рад Средње занатске школе у Београду, ул. Вукасовићева бр. 21.а, и то на начин да сходно члану 128. ставу 2. Закона о основама система образовања и васпитања донесете –
-    Одлуку о престанку дужности директора Средње занатске школе у Београду Г.-ђе Весне Леонтијевић, све из наведених у допису законских разлога.

 

У Београду,
12. 1. 2022. год.

 

 

С Поштовањем,
Милорад Антић-Председник ФССШБ