Forum srednjih strucnih skola Beograd

Forum srednjih strucnih skola Beograd


 

ПОСТАНИ ЧЛАН ФССШБ

Карактеристике Форума :

ФССШБ је најорганизованији и најбројнији еснафски синдикат просветних радника у Београду

ФССШБ
је
независан од власти и политичких партија
 
ФССШБ
има
развијену бесплатну правну заштиту

ФССШБ
има
развијен информациони систем

ФССШБ
на
демократски начин бира и разрешава све органе

Предности чланства у Форуму :

• Солидарност
• Бесплатно заступање
• Едукација
• Рекреативни одмор
• Спортске игре 

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ

Банер

СТРУЧНО УПУТСТВО

Банер

Конференција 21. мај 2013.

Банер

Протест 17.03.2015

Банер

Министарство

Партнери ФССШБ

Закон о основама

Закон о средњој

Стратегија

ПКУ

КАКО ДО ПЕНЗИЈЕ

Банер
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Приступница

Банер

28.02.1997.

Донета је одлука о
оснивању
ФССШБ
Прузмите оригиналну одлуку о оснивању

Јединствена листа технолошких вишкова

Банер

Слободна радна места

Банер

Непуна норма

Банер

15 година ФССШБ

Календар рада 2021/2022

Тренутно онлине

Имамо 24 гостију на мрежи

Стручно усавршавање

Правилник

Стандарди компетенција

Публикација Послови

ФССШ на Facebook-u

ФССШ на Twitter-u

Најновије вести

Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије својим поступком уводи корупцију у образовање ПДФ Штампа Ел. пошта


 

Форум средњих стручних школа
Трг Николе Пашића 7/II, Београд    
Тел/факс (011) 339–82-93
e-mail: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели
Београд

 

Министарство просвете, науке и технолошког развоја
Одбору за образовање Скупштине Србије
Шефу посланичке групе СНС
Шефу посланичке групе СПС
Шефу посланичке групе СПП
Шефу посланичке групе СВ


Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије  својим поступком уводи корупцију у образовањеМинистарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије је предложило  измене и допуне Закона о основама система образовања и васпитања, тако да предложена законска решења на мала врата уводе корупцију у просвету, са белим, жутим и плавим ковертама, или сличним давањима за учињено.

Наиме, до сада, сходно члану 154. Закона о основама система образовања који се односи на пријем у радни однос на неодређено време, директор школе је именовао трочлану комисију, са обавезним чланом комисије и то секретаром установе, која је одлучивала
/Решењем/, односно бирала између кандидата о пријему у радни однос на неодређено време, све након обављеног разговора са кандидатима.

Предложене измене и допуне овог закона предвиђају да директор именује комисију, али само како би она утврдила да ли кандидати задовољавају услове конкурса, док одлуку /Решење/ о пријему у стални радни однос доноси директор???

Сматрамо да предлагач измена и допуна Закона о основама система образовања и васпитања на овај начин омогућава корупцију, подмићивање, лоповлук и мито.
Наиме, док је претходним законским решењем  одлуку /Решење/доносила трочлана комисија, сада одлучује само један човек.

Неспорно је да је са предложеним решењем много је лакше извршити коруптивне радње, подмићивање, и давање и примање мита, односно поступање супротно одредбама Кривичног законика Републике Србије.

Сада нема потребе да постоји конкурсна комисија, јер тај посао може да ради секретар, а и што би они обављали разговоре са кандидатима када последњу реч даје директор школе, који такође мора да обави разговоре са кандидатима.

Форум средњих стручних школа предлаже да конкурс за пријем у радни однос на неодређено време спроводи конкурсна комисија, а коју именује Школски одбор установе, а не директор школе као што је до сада случај!!!
Такође предлажемо да секретар школе не буде обавезни члан комисије, већ да сходно члану 133. став 1.Закона о основама система образовања и васпитања обавља послове прецизиране овом законском одредбом, односно да буде стручно лице које ће поступајућој комисији пружати стручну, правну помоћ и старати се о законитом раду комисије!!!

Није нам познато коме је пало на памет да од стечених и прецизираних законом, демократских решења, сада очигледно ствара недемократски принцип, који више него очигледно широм отвара врата малверзацијама и поступањима директора по њиховој субјективној оцени и сопственим интересима.

Мало је чудно и није у складу са системом који влада у развијеним демократијама, а којем сложићете се и ми тежимо, да о свему одлучује један човек, па чак и о томе који кандидат ће бити примљен у стални радни однос на неодређено време у школи.

Зашто се изненада и у овом тренутку поступа на овакав начин и предлаже наведено, ко има интерес да се предложено  усвоји у Скупштини Републике Србије, Форуму средњих стручних школа није познато, али сматрамо да понуђено није у интересу просветних радника и људи који тек треба да заснују радни однос у просвети.

Молимо просветне раднике да се пробуде и да не дозволе да им се одузимају гарантована, стечена, па макар и привидна права која су имали!!!У Београду,
22. 12. 2021. год.

 

 

С Поштовањем,
Милорад Антић-Председник ФССШБ