Forum srednjih strucnih skola Beograd

Forum srednjih strucnih skola Beograd


 

ПОСТАНИ ЧЛАН ФССШБ

Карактеристике Форума :

ФССШБ је најорганизованији и најбројнији еснафски синдикат просветних радника у Београду

ФССШБ
је
независан од власти и политичких партија
 
ФССШБ
има
развијену бесплатну правну заштиту

ФССШБ
има
развијен информациони систем

ФССШБ
на
демократски начин бира и разрешава све органе

Предности чланства у Форуму :

• Солидарност
• Бесплатно заступање
• Едукација
• Рекреативни одмор
• Спортске игре 

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ

Банер

СТРУЧНО УПУТСТВО

Банер

Конференција 21. мај 2013.

Банер

Протест 17.03.2015

Банер

Министарство

Партнери ФССШБ

Закон о основама

Закон о средњој

Стратегија

ПКУ

КАКО ДО ПЕНЗИЈЕ

Банер
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Приступница

Банер

28.02.1997.

Донета је одлука о
оснивању
ФССШБ
Прузмите оригиналну одлуку о оснивању

Јединствена листа технолошких вишкова

Банер

Слободна радна места

Банер

Непуна норма

Банер

15 година ФССШБ

Календар рада 2021/2022

Тренутно онлине

Имамо 8 гостију на мрежи

Стручно усавршавање

Правилник

Стандарди компетенција

Публикација Послови

ФССШ на Facebook-u

ФССШ на Twitter-u

Најновије вести

Форум средњих стручних школа: Просветари заборављени и отписани ПДФ Штампа Ел. пошта

„Заборављени и отписани“. Под овим геслом чланови Форума средњих стручних школа Београда одржали су данас протест и перформанс испред зграде Министарства просвете, указујући на лош материјални положај просветних радника и проблеме са којима се суочавају у свакодневном раду.

Учесници су носили лутке са ликовима премијерке Ане Брнабић и министра просвете Бранка Ружића, а приказан је и њихов „разговор“ у коме „премијерка“ на питање „министра“ колико ће бити повећане плате запосленима у просвети одговара да то није приоритет и да ће то решити једног дана. „Министар“ је указао „премијерки“ да неке школе немају тоалете и фискултурну салу, а да је топла вода сан сваке школе, на шта га је она упитала да ли се то може дигитализовати.

Представници Форума средњих стручних школа предали су министру просвете захтеве да се обезбеде систематски прегледи за све запослене у просвети, да се повећају зараде и да се радницима у образовању исплате новогодишње награде, топли оброк и регрес.

– Наставници су заборављени и отписани. Средње стручне школе и гимназије су, уз основно школске установе, бедем српске просвете. И поред тога, образовни систем поднео је натежи ударац транзиције. Чули смо да ће плата бити повећана за седам одсто од јануара 2022. године. Да ли је то и такво повећање достојно наставника – упитао је на скупу председник Форума средњих стручних школа Милорад Антић.

Он је казао да је просечна нето зарада у Србији за септембар износила 65.218 динара, што је далеко више од просечне зараде наставника.

– Још ружнија ствар је да наше теткице примају 23.000 динара, а онда им држава удељује милостињу до минималне зараде. Лукаво смишљен план да би се начинила штета заборављеним и отписаним наставницима. Уредбу коју сте донели, а која је у ствари камуфлажа, је провидна. Уместо да теткице приме часно зарађен минималац, ви им дајете око 23.000 динара, а остало донирате, јер на тај начин умањујете и зараду наставника – казао је Антић.
Он је истакао да Влада не поштује уредбу коју је сама донела, а по којој  распон зарада запосленог са најнижим коефицијентом (5,99) и запосленог са седмим степеном стручне спреме (17,32) износи 1: 2,89.

Када би се та уредба поштовала наставници би зарађивали 97.857 динара, односно 35.808 динара више него сада.

Антић је казао и да новогодишње награде нису исплаћене од  2014. године и изразио негодовање што за две године, колико траје корона, просветни радници нису добили ни реч хвале.


Извор: danas.rs