Forum srednjih strucnih skola Beograd

Forum srednjih strucnih skola Beograd


 

ПОСТАНИ ЧЛАН ФССШБ

Карактеристике Форума :

ФССШБ је најорганизованији и најбројнији еснафски синдикат просветних радника у Београду

ФССШБ
је
независан од власти и политичких партија
 
ФССШБ
има
развијену бесплатну правну заштиту

ФССШБ
има
развијен информациони систем

ФССШБ
на
демократски начин бира и разрешава све органе

Предности чланства у Форуму :

• Солидарност
• Бесплатно заступање
• Едукација
• Рекреативни одмор
• Спортске игре 

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ

Банер

СТРУЧНО УПУТСТВО

Банер

Конференција 21. мај 2013.

Банер

Протест 17.03.2015

Банер

Министарство

Партнери ФССШБ

Закон о основама

Закон о средњој

Стратегија

ПКУ

КАКО ДО ПЕНЗИЈЕ

Банер
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Приступница

Банер

28.02.1997.

Донета је одлука о
оснивању
ФССШБ
Прузмите оригиналну одлуку о оснивању

Јединствена листа технолошких вишкова

Банер

Слободна радна места

Банер

Непуна норма

Банер

15 година ФССШБ

Календар рада 2021/2022

Тренутно онлине

Имамо 16 гостију на мрежи

Стручно усавршавање

Правилник

Стандарди компетенција

Публикација Послови

ФССШ на Facebook-u

ФССШ на Twitter-u

Најновије вести

Форум средњих стручних школа је подржао професора Кнежевића ПДФ Штампа Ел. пошта

СУСПЕНЗИЈА професора математике у Шестој београдској гимназији Јована Кнежевића, међу ученицима познатијег као Јоца Убица, изазвала је опречна мишљења у јавности.
Колеге су јавно стале у његову одбрану и затражиле да буде одмах враћен на посао, а подржали су га и бивши ученици. Међутим, родитељи који су написали петицију за смену и део јавности су одлучни у намери да треба да изгуби лиценцу за рад.
Професор Кнежевић је одбацио све оптужбе које су на његов рачун изнели родитељи - психичко злостављање, вређање ученика, оцењивање. Како је навео, у више од три деценије дугој каријери, само су пет-шест пута родитељи дошли код њега да се буне.
- Све што кажете може да се мало изврне, да се у другачијем контексту прикаже. Нити сам ја коме претио нити имам ту идеју - рекао је Кнежевић.
- Покушавао сам да им објасним да је знање њихова плата и да ако буду провели четири године не радећи ништа осам сати дневно, већ ће бити у банкроту кад буду почели да студирају.
Према речима Радисава Милића, директора Шесте гимназије, професор није суспендован због оцењивања, начина рада и претешких писмених задатака, о чему постоји доста притужби. Он је навео да је "суспензија уследила због основане и прилично темељне сумње у његов однос према ученицима, због основаних или делимичних доказа о постојању психичког злостављања ученика."
Форум средњих стручних школа је подржао професора Кнежевића, као колегу. Ипак, сматрају да влада анархија у оцењивању.
- Не постоји унутрашња и спољна контрола оцењивања - сматра Милорад Антић, председник ФССШБ.
- Професори оцењују како им се прохте, већина њих не поштује правилник о оцењивању и комуникацију са децом. Немогуће је да скоро цело одељење добије јединице или петице.

Извор: novosti.rs
 
Радној групи за превенцију и спречавање насиља у систему образовања ПДФ Штампа Ел. пошта


 

Форум средњих стручних школа
Трг Николе Пашића 7/II, Београд    
Тел/факс (011) 339–82-93
e-mail: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели
БеоградРадној групи за превенцију и спречавање насиља у систему образовања

 

Предлог за повећање плата запосленима у основним и средњим школама и домовима ученика на основу Уредбе о коефицијентима за обрачун и исплату плата запослених у јавним службама /Сл. гласник РС бр. 44/2001, 15/2002-др. уредба, 30/2002, 32/2002-испр,.......123/2021-др.закон/  који износи  4 % на минимум 7 % на основну плату коју прима запослени!!!

О Б Р А З Л О Ж Е Њ Е

Разматрајући предлоге који се тичу спречавања насиља у школама и заштите не само ученика него и наставника који су све чешће изложени разним облицима злостављања од стране ученика, долазимо до тога да највећи број предложених активности у случају  насиља у образовним установама,  подразумева додатно оптерећење одељењског старешине у његовој иначе веома захтевној функцији.

Одељенски или разредни старешина представља педагошког, организационог и административног руководиоца одељења. Уз редовне обавезе предметног наставника, одељењски старешина је одговоран за функционисање одељењске заједнице и задужен за праћење постигнућа и  напретка сваког ученика одељења у свим аспектима васпитно-образовног процеса.

Поред основнеулоге, која се састоји у подстицању развоја личности ученика и њихових способности, разредне старешине су  одговорне за функционисање одељењске заједнице уз уважавање специфичности у погледу интелектуалних капацитета и различитости условљених социјалним миљеом из кога ученици долазе. Њихова улога подразумева и праћење здравственог, породичног и емоционалног стања ученика,  сарадњу са родитељима, предметним наставницима као и са стручним  службама у школи. Задужени су за пружање помоћи и подршке ученицима, организовање и учествовање у појачаном васпитном раду,  те вођење дисциплинских поступака, предузимање и евидентирање васпитно-дисциплинских мера. Одељенски или разредни старешина припрема седнице и  спроводи одлуке одељењских већа, одговоран је за ажурирање педагошке  документације.

Неоспорно је, дакле, да је на одељењском старешини мноштво обавеза и велика одговорност, а да је надокнада за веома обиман и сложен рад, изузетно ниска.
Наиме, надокнада од свега 4%, (2.655 динара), делује на наставнике дестимулативно, те се и функција разредног старешине доживљава као терет у времену све захтевнијих свакодневних задатака које имају као наставници предметне наставе.

Зато предлажемо да се износ од 4 % повећа на 7 % за разредне старешине, те  да се донесе Правилник о раду одељенски старешина и то на нивоу Министарства науке, просвете и технолошког развоја којим би се обезбедило да само наставник са лиценцом (који има одрађених 30 сати семинара на тему одељенског старешинства), може обављати функцију одељењског старешине и који би својим професионалним компетенцијама могао да одговори на све изазове ове захтевне улоге, а уз то да буде и адекватно награђен.

Сматрамо да би ово повећање накнаде за разредне старешине, знатно допринело смањењу сваке врсте насиља у школама.

У Београду,
15. 12. 2022. год.

 

 

С Поштовањем,
Милорад Антић-Председник ФССШБ

 
Борба за опстанак Хемије ПДФ Штампа Ел. пошта

 

 
ИНФО ФССШ
 
Из наше архиве ПДФ Штампа Ел. пошта

 

 
ИНФО ФССШ
 
УРАНАК: ПРОТЕСТ ПРОСВЕТНИХ РАДНИКА ПДФ Штампа Ел. пошта

 

 
ИНФО ФССШ
 
Al jazeera - извештавање са протеста ПДФ Штампа Ел. пошта

 

 
ИНФО ФССШ
 
МИ ДАНАС: ПРОТЕСТ ПРОСВЕТНИХ РАДНИКА ПДФ Штампа Ел. пошта

 

 
ИНФО ФССШ
 
<< Почетак < Претходна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа > Крај >>

Страна 9 од 233