Forum srednjih strucnih skola Beograd

Forum srednjih strucnih skola Beograd


 

ПОСТАНИ ЧЛАН ФССШБ

Карактеристике Форума :

ФССШБ је најорганизованији и најбројнији еснафски синдикат просветних радника у Београду

ФССШБ
је
независан од власти и политичких партија
 
ФССШБ
има
развијену бесплатну правну заштиту

ФССШБ
има
развијен информациони систем

ФССШБ
на
демократски начин бира и разрешава све органе

Предности чланства у Форуму :

• Солидарност
• Бесплатно заступање
• Едукација
• Рекреативни одмор
• Спортске игре 

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ

Банер

СТРУЧНО УПУТСТВО

Банер

Конференција 21. мај 2013.

Банер

Протест 17.03.2015

Банер

Министарство

Партнери ФССШБ

Закон о основама

Закон о средњој

Стратегија

ПКУ

КАКО ДО ПЕНЗИЈЕ

Банер
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Приступница

Банер

28.02.1997.

Донета је одлука о
оснивању
ФССШБ
Прузмите оригиналну одлуку о оснивању

Јединствена листа технолошких вишкова

Банер

Слободна радна места

Банер

Непуна норма

Банер

15 година ФССШБ

Календар рада 2021/2022

Тренутно онлине

Имамо 25 гостију на мрежи

Стручно усавршавање

Правилник

Стандарди компетенција

Публикација Послови

ФССШ на Facebook-u

ФССШ на Twitter-u

Најновије вести

БУРНА РЕГОВАЊА: Просветна јавност о предложеним изменама Закона о основама система образовања и васпитања ПДФ Штампа Ел. поштаПРЕДЛОГ измена и допуна Закона о основама система образовања и васпитања, изазвао је бурна реаговања.

У стручној јавности, сагласни су да новине представљају даље урушавање квалитета образовног система. Највећи револт је изазвала одредба да ће професори, на захтев родитеља, морати писмено образлажу оцену. Ништа мање наставнике није увредио ни предлог да ће запослење бити могуће са завршеним мастером на било ком факултету.

Ипак, већина сматра да предложене измене неће бити усвојене, нити заживети у пракси.
Према речима Милорада Антића, председника Форума средњих стручних школа Београда, Министарство просвете је смислило нову игрицу за забаву ученика у којој је победник онај ко се буде више пута жалио на оцену. Истичући бесмисленост овог предлога, он наводи да је за "очекивати" да се бира и школа, која буде имала највише изјава наставника.
- Предложене измене воде ка још већем злостављању и малтретирању наставника - каже Антић. - Како би то избегли, они ће, линијом мањег отпора и давати оцене, не замерајући се родитељима и ђацима. Чињеница је да недостају наставници појединих предмета, али не може се занемарити стручност и квалитет, како би се решио овај проблем. Недопустиво је да се дозволи да у школи може да ради неко ко је завршио мастер на било ком факултету. Знамо сви како је лако доћи до диплома на приватним факултетима. Где је ту стручност? То је тотално срозавање критеријума за позив професора.

Антић сматра и да је бесмислена одредба да је одељенски старешина дужан да води евиденцију о појачаном васпитном раду над учеником, истичући, да разредни није хоботница и да поред свог, преузима посао који је у надлежности педагога и психолога.

Опширније...
 
НАСТАВНИЦИ ЋЕ ПИСАТИ И "ОПРАВДАЊА" ЗА ОЦЕНЕ: Измене закона о основама система образовања и васпитања уводе у наставу средњошколце и мајсторе ПДФ Штампа Ел. поштаАКО се усвоје измене и допуне Закона о основама система образовања и васпитања, од септембра ће практичну и наставу из стручних предмета у уметничким и средњим стручним школама моћи да предају и свршени средњошколци!
За катедром се, такође, могу наћи и предавачи са мастером из било које области тако да ће, рецимо, професор биологије моћи да буде и неко ко је после основних студија на Биолошком факултету, завршио постдипломске студије на економији!

Уз ове измене, које су саставни део предложених измена Закона о основама образовања и васпитања, новина је и то да ће се ђаци два пута оцењивати из владања, по једном у сваком полугодишту, и то би био први пут да се оваква пракса уводи у наше школе. Наставници ће, ако родитељи затраже објашњење за оцену, морати да пишу изјаву директору у којој ће образложити зашто је, рецимо, дете добило двојку, а не тројку.

Опширније...
 
Француска „гори“, милиони на улици, зашто се код нас нико не буни због пензија? ПДФ Штампа Ел. поштаФранцузи су на улицама због најаве повећања старосне границе за одлазак у пензију. Влада је одлучна да изгласа повећање са 62 на 64 године, а грађани кажу - штрајковаћемо до пензије. Ово је већ шести протест од почетка године. Без обзира на повод, сваки пут грађани сложно излазе на улице - од средњошколаца и студената, до пензионера. Свих образовних звања и оних без истих. Сви заједно - једни за друге. Зашто није тако код нас? Социолог Ратко Божовић оцењује за Н1 да ми имамо проблем јер немамо грађанина. "Тамо је присутан грађанин и грађанство, а ми имамо странчарење, имамо нешто што је далеко од оног да успостављамо грађанство и зато је дефектна код нас култура протеста", каже Божовић. Историчар и гостујући професор на Сорбони Станислав Сретеновић каже да Француска, поред културе протеста има и веома јаку и изражену институционалну културу, те да се овакви проблеми углавном решавају у институцијама, што очекује да ће се и сада догодити.


„Ово јесу једни од најважнијих протеста у последњих 30-так година, али једна од карактеристика протеста у Француској су управо ове различите цифре које се дају везано за број учесника. На последњих шест до седам великих протеста, од краја 90-тих видећете да се те разлике стално повећавају у односу на то да ли бројеви долазе од стране МУП-а или организатора протеста. Бројке варирају везано и за јучерашњи дан много, јуче су организатори објавили да је било 3,5 милиона, а влада 1,2 милиона. Како год било, вероватно су цифре негде између најтачније али свакако ово је један од највећих бројева учесника“, рекао је Сретеновић у Новом дану.

Опширније...
 
Скандалозна одлука која додатно урушава образовање и узнемирава наставнике ПДФ Штампа Ел. пошта


 

Форум средњих стручних школа
Трг Николе Пашића 7/II, Београд    
Тел/факс (011) 339–82-93
e-mail: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели
Београд

 

 

Скандалозна одлука која додатно урушава образовање и узнемирава наставнике

Одлука Наставничког већа да се ученици који су професорки енглеског језика у трстеничкој Техничкој школи измакли столицу, снимили то и објавили на друштвеним мрежама, је скандалозна и предсатвља потпуни крах образовања у Србији.
Да ли неко ко направи овакав инцидент у коме је једна професорка могла озбиљно да се повреди, па чак и да страда, а која због свега што се десило и даље трпи озбиљне психичке последице, треба да буде враћен на наставу у истој школи.
Огроман број колега је саосећао са повређеном колегиницом и изашао је на улицу како би јој пружили подршку, али и како би указали на све већи број случајева насиља у школи, међутим, то као да није имало никаквог ефекта.

Последица оваквих лоших одлука, које не повлаче никакву одговорност оних који чине насиље  је то да је број случајева напада на професоре у школама у Србији у великом порасту.

На пример у Смедереву је у једној школи професор одузео мобилни телефон ученику који се њиме играо током часа, па је дошло до туче између њих двојице. Наиме, ученик га је напао.

У Новом Саду ученик је сачекао професорку испред школе и претукао је због чега је завршила у Ургентном центру.

У Врбасу, у основној школи, ученик је током часа насрнуо на наставницу.

Ово је тужна слика образовања у Србији. А професори су сагнуте главе, понижени, деградирани и увређени оваквом одлуком Наставничког већа.

Питају се чему оваква казнена политика води.

Зашто колеге из Трстеника нису пружиле већу подршку својој колегиници, већ су дигли два прста за овако благу казну.

Докле ћемо сагињати главу и пред ученицима и пре Министарством и пред директорима. Да ли желите да бранимо достојанство, углед и част ове професије или да се препустимо насиљу и да се скривамо по ћошковима и бежимо од насиља које трпимо.

Наш предлог је да се уведу привремене мете у Техничкој школи у Трстенику због скандалозне одлуке и да органи руковођења и педагошко психолошки рад буде на вишем нивоу и да се једном за свагда каже стоп насиљу.У Београду,
10. 03. 2023. год.

 

 

С Поштовањем,
Милорад Антић-Председник ФССШБ

 
"У сусрет осмом марту" - Палас 3.3.2023. године ПДФ Штампа Ел. пошта

 

 

 


 

Адвокатска канцеларија Димитријевић са којом имамо уговор о сарадњи

Опширније...
 
Израчунато колико кошта школовање једног детета у Србији – од предшколског образовања до завршеног факултета ПДФ Штампа Ел. поштаШколовање једне особе у Србији од предшколског образовања до завршених студија у просеку кошта више од 34.000 евра, у зависности од изабране средње школе и факултета.

Према истраживању Института за развој и иновације, највише кошта школовање студента који је завршио основне студије стоматологије – готово 71.000 евра, пише РТС.

Ненад Јевтовић из Института за развој и иновације рекао је за РТС да је студија израђена на основу макроекономских података и да су током истраживања кренули од тога колико се у Србији издваја средстава за образовање.

„Посматрали смо да је тај млади човек, високо образован, био пет година на факултету. Дакле, отишао је у продужену годину у просеку и да је дипломирао 2018. године, што значи да је кренуо у предшколско 2000. године. У том периоду од 18 година, док је дипломирао, држава, његова породица су уложили у њега 34.100 евра“, рекао је Јевтовић.

Навео је да су до тог износа дошли на основу економских и статистичких података.

„Када копате по БДП-у, дођете до производног приступа БДП-а, па видите колики је аутпут сектора образовања, то се може пронаћи у БДП-у, када се он обрачунава. На то додате колики су неформални трошкови и неформална економија коју објављује Републички завод за статистику, а односи се на сектор образовања, ту вам дођу приватни часови, преводиоци, када шаљете дете у разне школице. И на то додате још ученички и студентски стандард – колико Република Србија издваја за ученички и студентски стандард“, рекао је Јевтовић.

Додао је да су након тога све то сабрали и поделили са бројем ученика уз прилагођавање са нивоом цена од 2000. до 2018. године и дошли до податка да је просечан дипломац у Србији коштао државу 34.100 евра.
Након тога су, додао је Јевтовић, извршили додатно истраживање на Универзитету у Београду.

„Додатно истраживање се односило на осам изабраних факултета са Београдског универзитета. И ту су се наше претпоставке испоставиле да трошак варира од изабраног Економског факултета где се најмање потроши новца да би се добио дипломац, кад кажем најмање, и држава и сами грађани, до стоматологије која је дефинитивно најскупља“, истакао је Јевтовић.

Објаснио је да су, према истраживању, за стоматолога са завршеним студијама потребне 53.000 евра, а када се на то дода и новац за основну и средњу школу, долази се до готово 71.000 евра.


 

Извор: danas.rs
 
КАБИНЕТ ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ ПДФ Штампа Ел. пошта


 

Форум средњих стручних школа
Трг Николе Пашића 7/II, Београд    
Тел/факс (011) 339–82-93
e-mail: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели
БеоградКАБИНЕТ ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Шефу кабинета г. дину  Ивици Kојићу

Поштовани,
Форум средњих стручних школа се, као синдикат који се бави заштитом запослених  и поштовањем позитивних прописа Републике Србије, дана 9. септембра 2022. године обратио свим релевантним чиниоцима у држави, од председника Републике Србије, преко Владе РС, Министарства просвете до Скупштине Републике Србије, као и Одбору за образовање, све са захтевом за достављањем образложења зашто листе технолошких вишкова нису легалне и легитимне, односно зашто их није потписала већина репрезентативних синдиката, а што је по Посебном колективном уговору за запослене у основним и средњи школама и домовима ученика /Сл. гласник РС бр.21/2015,92/2020, 123/2022/ њихова обавеза?

И поред реакције Заштитника грађана, коме је нека од институција упутила захтев за образложење, до данас и даље нисмо добили никакав тражени, нити релевантни одговор.

Након тога смо 27. септембра 2022. године упутили жалбу Поверенику за информације од јавног значаја. Међутим, и даље није било адекватног и директног одговора на наше питање. Поново смо упутили жалбу Поверенику за информације од јавног значаја 30. новембра 2022. године са образложењем да није поступио у целости, сходно законским прописима Републике Србије.

Иако је рок за одговор Повереника 60 дана, ми до дана данашњег и даље, нисмо добили било какав одговор.

Господине Којићу,
молимо Вас да нам кажете на која врата да закуцамо како бисмо добили одговор на ово једноставно питање?
Опширније...
 
<< Почетак < Претходна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа > Крај >>

Страна 7 од 233