Forum srednjih strucnih skola Beograd

Forum srednjih strucnih skola Beograd


 

ПОСТАНИ ЧЛАН ФССШБ

Карактеристике Форума :

ФССШБ је најорганизованији и најбројнији еснафски синдикат просветних радника у Београду

ФССШБ
је
независан од власти и политичких партија
 
ФССШБ
има
развијену бесплатну правну заштиту

ФССШБ
има
развијен информациони систем

ФССШБ
на
демократски начин бира и разрешава све органе

Предности чланства у Форуму :

• Солидарност
• Бесплатно заступање
• Едукација
• Рекреативни одмор
• Спортске игре 

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ

Банер

СТРУЧНО УПУТСТВО

Банер

Конференција 21. мај 2013.

Банер

Протест 17.03.2015

Банер

Министарство

Партнери ФССШБ

Закон о основама

Закон о средњој

Стратегија

ПКУ

КАКО ДО ПЕНЗИЈЕ

Банер
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Приступница

Банер

28.02.1997.

Донета је одлука о
оснивању
ФССШБ
Прузмите оригиналну одлуку о оснивању

Јединствена листа технолошких вишкова

Банер

Слободна радна места

Банер

Непуна норма

Банер

15 година ФССШБ

Календар рада 2021/2022

Тренутно онлине

Имамо 8 гостију на мрежи

Стручно усавршавање

Правилник

Стандарди компетенција

Публикација Послови

ФССШ на Facebook-u

ФССШ на Twitter-u

Најновије вести

ИСПИСНИЦА СА 25 ИЗОСТАНАКА? Форум средњих стручних школа изено своје предлоге надлежнима ПДФ Штампа Ел. поштаФОРУМ средњих стручних школа је на састанку у Влади Србије, изнео предлоге за корените измене Закона о основама система образовања и васпитања које би, по њиховом мишљењу, допринеле унапређењу и побољшању наставе, али и смањењу насиља у школама.
Према речима Милорада Антића, председника ФССБ, предложено је да се број ученика по одељењу у средњим школама ограничи на максимално 20 ђака.

- Квота за упис требало би да буде повећана максимално за три одсто, а не као што је сада случај да то буде и по 12 одсто - наводи Антић. - Овим би се спречило да поједине школе добијају сваке године нова одељења, а да друге, углавном средње стручне школе остају без ђака, а наставници који у њима раде постају технолошки вишкови. Тражили смо и да се промени постојећи члан тако да максималан број неоправданих часова буде 25, након чега би аутоматски следило избацивање ученика из школе.
Форум је предложио и да се поједностави правилник вођење дисциплинског поступка, јер разредне старешине нису правници и адвокати. Основне измене би се састојале у томе што би ђаци против којих је покренут дисциплински поступак, били удаљени са наставе до окончања истог, без права да се испишу из школе.

Нa састанку у Влади одржаном недавно били су присутни представници министарстава - просвете, финансија, здравља, за бригу о породици и демографију, информисања и телекомуникација и унутрашњих послова.

 

 

Извор: novosti.rs
 
Календар образовно-васпитног рада средњих школа за школску 2023/2024. годину ПДФ Штампа Ел. пошта

 

ИНФО ФССШ

 
Минимално повећање плата у просвети! ПДФ Штампа Ел. пошта


 

Форум средњих стручних школа
Трг Николе Пашића 7/II, Београд    
Тел/факс (011) 339–82-93
e-mail: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели
Београд

 

Минимално повећање плата у просвети!

 

Наставницима и другим запосленим у просвети, за њих око 144.000, са почетком нове школске године 1. септембра 2023. године стићи ће и минимално повећање плата од 5,5 одсто. Према речима надлежних органа, следеће планирано повећање биће 1. децембра 2023. и оно ће износити 10 одсто.

Сматрамо да су ова повећања недовољна и да ће чак и са њима плата наставника бити испод просека Републике Србије. Чак и са планираним повећањем од 10 одсто, које је најављено за 1. децембар 2023. године, наставницима и другим запосленим у просвети плата неће моћи да задовољи најосновније потребе, па чак ни ону минималну потрошачку корпу.

Зато Форум средњих стручних школа тражи да Влада Републике Србије и Министарство просвете не изводе салта мортале већ да поштују Уредбу о коефицијентима коју су сами донели и која износи 1:2,89, односно минималац помножен са 2,89.

Коефицијенти за обрачун плата запослених у средњем образовању на основу Уредбе Владе Србије

2. У средњем образовању:

Наставник, наставник практичне наставе, васпитач, стручни сарадник, секретар и шеф рачуноводства (VII степен стручне спреме)*

17,32*

Наставник, наставник практичне наставе (VI степен стручне спреме)*

14,88*

Стручни сарадник, социјални радник, секретар и шеф рачуноводства (VI степен стручне спреме)*

13,73*

Наставник практичне наставе (V степен стручне спреме)*

13,65*

Наставник практичне наставе (IV степен стручне спреме)*

13,42*

Књижничар, помоћни наставник, шеф рачуноводства и секретар (IV степен стручне спреме)*

11,15*

Помоћни наставник (III степен стручне спреме)*

9,85*

Домар, кувар, радник на одржавању машина у школској радионици (V степен стручне спреме)*

9,16*

Административни, финансијско-књиговодствени радник, радник на одржавању музичких инструмената, домар, кувар, економ радник у школској радионици (IV степен стручне спреме)*

8,62*

Домар, возач, магационер, економ, кувар, дактилограф, руковалац парних котлова, радник у школској радионици (III степен стручне спреме)*

7,82*

Портир, чувар, курир, домар, пеглерка, сервирка, вешерка, помоћни кувар, ложач, телефониста, дактилограф (II степен стручне спреме)*

6,83*

Спремачица (I степен стручне спреме)*

6,30*

Физички радник*

5,99*

 

Опширније...
 
Исповест наставника, учитеља и професора након завршене школске године ПДФ Штампа Ел. пошта

 

 
ИНФО ФССШ
 
10 београдских средњих школа које је најтеже уписати ПДФ Штампа Ел. поштаДеца у Београду и даље се највише одлучују за гимназије. Што се тиче средњих школа, три су већ деценију на врху листе интересовања.

Ближи се упис у средње школе и полагање мале матуре. Оно што увек највише брине будуће средњошколце јесте да ли ће имати довољан број поена за упис у жељену школу. Према подацима из 2022. године, међу најпопуларнијим школама је седам гимназија и три средње школе. Председник Форума београдских гиманзија Александра Маркова оценио је да се тај тренд деценију није мењао.

„Када причамо о Београду гимназије су и даље најпопуларније зато што нуде најшири могући избор знања, што је битно за упис на факултет. Што се више удаљавате од Београда са неким градовима у унутрашњости, ту интересовање за гимназије слаби, а расте за средње школе“, рекао је Марков за портал Н1.

Упитан да ли се број потребних поена за упис мења из године у годину, Марков је објаснио да су осцилације мале и ретке.

„Долази до осцилација, тај број поена који је неопходно одвојити зависи од тога како су ученици урадили малу матуру. Уколико је неке године боље урађена онда се тај број поена помера на више, уколико генерација лошије уради, број поена се спушта. Ретко када се дешавају веће осцилације, углавном се крећу од један до три поена. Може да се деси да у неким школа буде драстичних падова, али такве осцилације су ретке“, рекао је председник Форума београдских гимназија.

Представљамо вам табелу где се детаљно може видети колико је минимално бодова потребно за упис најтраженијих гимназија и средњих школа у Београду. Подаци су из 2022. године, али како је Марков истакао, већих осцилација нема.

Опширније...
 
Позив репрезентативним синдикатима ПДФ Штампа Ел. пошта


 

Форум средњих стручних школа
Трг Николе Пашића 7/II, Београд    
Тел/факс (011) 339–82-93
e-mail: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели
Београд

 

Репрезентативним синдикатима
Синдикат радника у просвети
Синдикат образовања Србије
Грански синдикат просветних радника Независност
Унија синдиката просветних радника Србије


Поштовани, Влада Републике Србије донела је одлуку 1.6.2023. године да се школска година заврши 6. јуна уместо, 20. јуна. Није нам јасно зашто је донета оваква одлука. Свесни смо стравичне трагедије која је задесила нашу земљу када је у Основној школи Владислав Рибникар страдало деветоро ученика и чувар и чињенице да је овај догађај дубоко утицао на све у земљи, а посебно на просветне раднике, али ипак сматрамо да школску годину није требало овако насилно прекинути без консултација са наставницима и репрезентативним синдикатима. Влада не сме овако да преко колена доноси одлуке и школски календар брише гумицом.

Молимо репрезентативне синдикате да организују протест или да заједничким писмом обавесте медије и надлежне институције да нико нема право да врши мобинг односно да морално злоставља, психолошки малтретира и врши психолошки терор над запосленима, у овом случају наставницима који су у свом плану и програму предвидели другачији распоред и закључивање оцена, али и спровођење наставних планова и програма у које спадају и контролни и писмени задаци. Овако насилно прекинутом наставом њима је онемогућено да план и програм спроведу до краја.

Образовање као огледало једног друштва и грана која представља будућност једне земље не сме бити овако рушено и нико нема право да то ради, па ни Влада Републике Србије.

Стоп насиљу над професорима од стране Владе Републике Србије.

Стоп злостављању наставника.

Стоп уништавању образовања.

У Београду,
5. 6. 2023. год.

 

 

С Поштовањем,
Милорад Антић-Председник ФССШБ

 
Реакција ФССШ на одлуку Владе о завршетку школске године ПДФ Штампа Ел. пошта


 

Форум средњих стручних школа
Трг Николе Пашића 7/II, Београд    
Тел/факс (011) 339–82-93
e-mail: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели
Београд

 

Реакција ФССШ на одлуку Владе о завршетку школске године


Одлука Владе Републике Србије од 1.6.2023. године, да се школска година 2022/2023 заврши 6. јуна апсолутно је исхитрена, непромишљена, штетна и неће имати никакав бенефит, нити ће било шта добро донети ни ученицима, њиховим родитељима, ни наставницима. Осим што представља беспотребну али бруталну демонстрацију силе и не нуди никакво решење, нити помоћ трауматизованим ђацима, родитељима и наставницима, ова и оваква одлука као да је донета у складу са оном изреком „бриго моја, пређи на другога“.

Форум средњих стручних школа у овој одлуци не види ништа осим жеље и намере да се стравичан и вишеслојан проблем што пре стрпа под тепих, а надлежне институције и органи Републике Србије, што је могуће мање, позабаве решавањем последица насталих након незапамћеног и језивог злочина у основној школи „Владислав Рибникар“.

Оно што упада у очи и што је према мишљењу ФССШ више него очигледно, је чињеница да је ова одлука донета без било каквих консултација са струком, са наставницима и синдикатима, али и стручним лицима или установама, без било чијег савета или промишљања да ли ће и какве последице она имати и на ученике, родитеље и наставнике.
Опширније...
 
<< Почетак < Претходна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа > Крај >>

Страна 4 од 233