Forum srednjih strucnih skola Beograd

Forum srednjih strucnih skola Beograd


 

ПОСТАНИ ЧЛАН ФССШБ

Карактеристике Форума :

ФССШБ је најорганизованији и најбројнији еснафски синдикат просветних радника у Београду

ФССШБ
је
независан од власти и политичких партија
 
ФССШБ
има
развијену бесплатну правну заштиту

ФССШБ
има
развијен информациони систем

ФССШБ
на
демократски начин бира и разрешава све органе

Предности чланства у Форуму :

• Солидарност
• Бесплатно заступање
• Едукација
• Рекреативни одмор
• Спортске игре 

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ

Банер

СТРУЧНО УПУТСТВО

Банер

Конференција 21. мај 2013.

Банер

Протест 17.03.2015

Банер

Министарство

Партнери ФССШБ

Закон о основама

Закон о средњој

Стратегија

ПКУ

КАКО ДО ПЕНЗИЈЕ

Банер
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Приступница

Банер

28.02.1997.

Донета је одлука о
оснивању
ФССШБ
Прузмите оригиналну одлуку о оснивању

Јединствена листа технолошких вишкова

Банер

Слободна радна места

Банер

Непуна норма

Банер

15 година ФССШБ

Календар рада 2021/2022

Тренутно онлине

Имамо 9 гостију на мрежи

Стручно усавршавање

Правилник

Стандарди компетенција

Публикација Послови

ФССШ на Facebook-u

ФССШ на Twitter-u

Најновије вести

Дужи одмор за поједине средњошколце ПДФ Штампа Ел. пошта
уторак, 14 април 2009 18:49

Инспекција, директори и секретари против штрајка професора који траже исплату јубиларних награда за прошлу годину 

Гимназијалци се радују скраћеним часовима (Фото Ж. Јовановић)

Звоно за почетак и крај часа у размаку од 45 минута оглашава се уобичајено готово у свим престоничким средњим школама. Али, због актуелног штрајка форума ових образовних установа, професори који подржавају протест предају тридесет минута. Ђацима је углавном добродошао продужен мали одмор. У неколико школа, међу којима је Пета београдска гимназија, сви часови су скраћени још од понедељка. Просветари траже исплату јубиларних награда за 2008. годину, чија је укупна вредност сто милиона динара, захтевају да се утврди датум када ће новац лећи на рачуне школа. Сумњају да су те паре злоупотребљене. Од Скупштине града траже да им се достави извештај о новцу који је прошле године намењен и утрошен за образовање у Београду.

Више од 30 средњих школа придружило се штрајку, наводи се у саопштењима форума, али Владимир Тодић, градски секретар за образовање, тврди да је тај број двоструко мањи.
– На основу извештаја директора и градске просветне инспекције, часови су скраћени у пет школа. У још десет, поједини професори предају тридесет минута. Од девет хиљада запослених, мање од пет одсто протестује – објаснио је Тодић и додао да је одређивање датума исплате јубиларних награда незаконито.
Новац за признања за 2005, 2006. и 2007. годину издвојен је прошле године. Преостала ће бити уплаћена после ребаланса градског буџета. Он наводи да је већина школа прихватила одлуку града да јубиларне награде буду исплаћене до краја школске (наставне) године.
Из штрајкачких форума тврде да се позиву одазвало више од хиљаду наставника и подсећају да 1629 њихових колега очекује новац који им према закону припада. Милораду Антићу, председнику Форума средњих стручних школа, јуче су се јављале и јадале колеге у штрајку. Рекли су да их просветна инспекција не оставља на миру, тражи спискове штрајкача и писмене изјаве да су добровољно пристали на бунт форума. Жале се и да њихову борбу саботирају директори и секретари школа.
– Запрећено нам је да уколико будемо штрајковали нећемо имати слободне дане за време пролећног распуста – каже Бора Вукчевић, професор у електротехничкој школи „Никола Тесла”.
Слободан Судар, професор у Другој економској, препричава да су за његове колегинице које предају 30 минута одређене замене за осталих 15 минута до краја часа. У техничкој школи „Колубара” професоре опомињу да су „одговорни за незаконито поступање чланова форума”.
Док се запослени у области образовања гложе, средњошколци се радују скраћеним часовима, продуженим одморима и предстојећем распусту.
– Одговарају нам краћи часови, али има ђака који тек треба да добију оцене па им није свеједно што и за одговарање имају мање времена – каже Александар Стевановић, ђак другог разреда Пете београдске гимназије, док Теодора Рајић, његова другарица из клупе, добацује: „Ма нико се не буни, прошло је тромесечје.”

М. Симић 
[објављено: 15/04/2009]