Forum srednjih strucnih skola Beograd

Forum srednjih strucnih skola Beograd


 

ПОСТАНИ ЧЛАН ФССШБ

Карактеристике Форума :

ФССШБ је најорганизованији и најбројнији еснафски синдикат просветних радника у Београду

ФССШБ
је
независан од власти и политичких партија
 
ФССШБ
има
развијену бесплатну правну заштиту

ФССШБ
има
развијен информациони систем

ФССШБ
на
демократски начин бира и разрешава све органе

Предности чланства у Форуму :

• Солидарност
• Бесплатно заступање
• Едукација
• Рекреативни одмор
• Спортске игре 

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ

Банер

СТРУЧНО УПУТСТВО

Банер

Конференција 21. мај 2013.

Банер

Протест 17.03.2015

Банер

Министарство

Партнери ФССШБ

Закон о основама

Закон о средњој

Стратегија

ПКУ

КАКО ДО ПЕНЗИЈЕ

Банер
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Приступница

Банер

28.02.1997.

Донета је одлука о
оснивању
ФССШБ
Прузмите оригиналну одлуку о оснивању

Јединствена листа технолошких вишкова

Банер

Слободна радна места

Банер

Непуна норма

Банер

15 година ФССШБ

Календар рада 2021/2022

Тренутно онлине

Имамо 23 гостију на мрежи

Стручно усавршавање

Правилник

Стандарди компетенција

Публикација Послови

ФССШ на Facebook-u

ФССШ на Twitter-u

Најновије вести

Упис у средњу школу драма за родитеље ПДФ Штампа Ел. пошта
У продаји збирке задатака из српског језика и математике за припрему квалификационог испита.

      Ред за збирке (Фото Б. Педовић)

Продаја збирки задатака из српског језика и математике за квалификациони испит за упис у средње школе почела је јуче у књижарама „Просветног прегледа”, а од понедељка збирке ће се продавати и у осталим књижарама.Цене збирки исте су као прошле године, па српски кошта 210 динара, а математика 130 динара. 

Осим цене, непромењени су остали и задаци, па ове године нема уобичајених 10 до 20 одсто нових, али ће зато, како је „Политика” већ писала, новина сачекати осмаке на квалификационом испиту: сви задаци на тестовима неће, као протеклих година, бити исти као они у збирци. Тест из математике имаће 17 задатака од којих ће пет разликовати по бројевима од оних у збирци, док ће на тесту из српског, који има 20 питања, код појединих бити измењен редослед понуђених одговора у односу на онај у збирци. Директори неколико основних школа у Србији кажу да званичан допис и Правилник о полагању квалификационог испита још није стигао из Министарства просвете, па су за поменуте измене сазнали углавном из медија. Ипак, припреме су увелико почеле у већини школа, а „радна температура” расте.
– Ученици се нису много бунили због најављених измена на тесту, испит им се још чини далеко, па су опуштени, а обично у априлу, мају настане паника. Одржаћемо крајем школске године 10 часова припреме из српског и 10 из математике, а наставници који предају ове предмете користе током целе године збирке на часовима и вежбају са ђацима задатке из њих – каже Даница Зорица, директорка ОШ „22. октобар” у Сурчину.
Да, осим ученика, пред квалификациони испит паника ухвати и родитеље, па и наставнике који воде рачуна о организацији полагања и с нестрпљењем ишчекују резултате својих ђака, сведочи и Драгица Плачков, директорка ОШ „Јован Поповић” из Новог Сада.
– Свака промена увек забрине ученике, али они то некако једноставније прихватају, док у родитељима расте оптерећење да ли ће се дете снаћи. Има још пет месеци до квалификационог испита, што је сасвим довољно да се ђаци добро припреме, али, да би били сигурнији, родитељи их уписују и на припремну наставу и узимају приватне часове. Иако мислим да нема потребе за тим, не могу то да им замерим, јер знам да желе да предупреде евентуалне непријатности – каже Плачков.
Педагог по професији, Драгица Плачков истиче да највећи проблем ђацима представља само тестирање, а не незнање, јер се на квалификационом испиту први пут срећу са испитном ситуацијом. Због тога се у овој новосадској школи два пута пре полагања организује симулација квалификационог испита, а постоје и предавања о превазилажењу треме.
У Основној школи „Вук Караџић” у Неготину кажу да се на часовима увелико вежба из старих збирки, док не стигну нове, као и да је организована допунска настава за припрему квалификационог испита, али њу похађа свега око 30 одсто ученика.
– Годинама уназад је тако: због квалификационог испита више се секирају наставници и родитељи него ђаци којима је готово свеједно какав ће резултат постићи и коју ће средњу школу уписати. Родитељима зато скрећемо пажњу да нађу начин да мотивишу ону децу која олако схватају квалификациони испит и неће да се потруде око њега – објашњава Радмила Дамјановић, директорка ОШ „Вук Караџић”.