Forum srednjih strucnih skola Beograd

Forum srednjih strucnih skola Beograd


 

ПОСТАНИ ЧЛАН ФССШБ

Карактеристике Форума :

ФССШБ је најорганизованији и најбројнији еснафски синдикат просветних радника у Београду

ФССШБ
је
независан од власти и политичких партија
 
ФССШБ
има
развијену бесплатну правну заштиту

ФССШБ
има
развијен информациони систем

ФССШБ
на
демократски начин бира и разрешава све органе

Предности чланства у Форуму :

• Солидарност
• Бесплатно заступање
• Едукација
• Рекреативни одмор
• Спортске игре 

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ

Банер

СТРУЧНО УПУТСТВО

Банер

Конференција 21. мај 2013.

Банер

Протест 17.03.2015

Банер

Министарство

Партнери ФССШБ

Закон о основама

Закон о средњој

Стратегија

ПКУ

КАКО ДО ПЕНЗИЈЕ

Банер
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Приступница

Банер

28.02.1997.

Донета је одлука о
оснивању
ФССШБ
Прузмите оригиналну одлуку о оснивању

Јединствена листа технолошких вишкова

Банер

Слободна радна места

Банер

Непуна норма

Банер

15 година ФССШБ

Календар рада 2021/2022

Тренутно онлине

Имамо 16 гостију на мрежи

Стручно усавршавање

Правилник

Стандарди компетенција

Публикација Послови

ФССШ на Facebook-u

ФССШ на Twitter-u

Најновије вести

Преплашени ученици ескивирају наставу ПДФ Штампа Ел. пошта

Од страха да ће добити батине, ученици ОШ „Гаврило Принцип” у Земуну, уместо на часовима, пре подне преседели код претученог друга из одељења 

 
   Бојкотују насиље и часове Фото Б. Педовић 

Више од половине ученика седмог шест разреда земунске основне школе „Гаврило Принцип” јуче је демонстративно одсуствовало са наставе зато што се у кругу осмолетке, тврде, не осећају безбедно.

Цело пре подне провели су код друга из одељења Д. Ј, који је прекјуче на одмору у школском дворишту задобио тешке телесне повреде. Наочиглед полицајца, дежурних наставника, директора и бројне деце испред улаза у школу избила је туча. Годину дана старији основац В. Г. ударио је седмака главом и поломио му нос, а онда, како су препричали очевици, наставио да га млати флашом. „Ферка” је трајала док се Јордан Илић, директор, није умешао и раставио дечаке. Напасник је тада поткачио и Н. А. јер се нашао у непосредној близини, који каже да га је група осмака пре недељу дана затрпала у снег и шутирала у стомак. То је основни разлог огорчености његовог оца Срђана А.
– Не могу да верујем да се ово дешава. Па зар треба да пратим четрнаестогодишњег сина до школе и назад и да страхујем хоће ли га неко избости или му поломити кости? – љутито говори Срђан.
Актуелно насилно понашање деце не јењава. Родитељи повређених дечака кажу да је у овој школи посебно изражено откако је из оближње ОШ „Десанка Максимовић” због непримерног владања ту премештен В. Г.
– Окупио је екипу од петнаестак осмака и из дана у дан некога бију. Изазивају на „ферке”, застрашују, носе ножеве. Шушка се по школи да В. Г. има и пиштољ. Плашимо се да ће и нас пребити. Не смемо да се супротставимо јер му ни наставници не могу ништа – жале се деца која су намерно изостала са наставе.
Међу њима је било највише девојчица, али их је један дечак надговорио: „Мом млађем брату стално траже паре и прете да ће га измлатити ако писне реч о томе, па мами и тати не сме да каже”.
Бојкотовање часова, Јордан Илић је оценио као прекомерну солидарност са повређеним другом. Изостанци су, показао је, евидентирани у дневнику. Родитеље повређених седмака које је јуче затекао пред школом опоменуо је да не хушкају на побуну мајке и очеве остале деце, подсећајући да и од броја неоправданих зависи оцена из владања. Он каже да насиље међу школарцима није редовна појава у овој образовној установи, а да је овај догађај последица ђачких оговарања и чикања.
– Све је почело ширењем гласина. Препричавали су и поредили ко је од кога јачи и ко се кога плаши. Седмак Н. А. је чак правио списак табаџија и наводних слабића. Отуда ова урбана туча. По носу је добио можда најхрабрији међу њима, иначе добро дете. Али уместо да избегава свађе он улеће у сукобе да би доказао да је непобедив. Тако је било и прошле године када се као ученик шестог разреда потукао са осмацима – прича Илић а „шутки у снегу” од прошле недеље не придаје важност.
Истиче да је то била зимска игра у којој је грудвање, падање и ваљање ученика по белом покривачу нормална ствар.
Родитељи Д. Ј., поднели су кривичну пријаву против малолетног В. Г. у земунској полицији. Према препоруци лекара из Ургентног центра, сина ће данас одвести на преглед код неуролога а тражиће, кажу, да осмак који му је поломио нос буде трајно удаљен из школе. Знају да о томе одлучује наставничко веће, чију седницу жељно ишчекују.