Forum srednjih strucnih skola Beograd

Forum srednjih strucnih skola Beograd


 

ПОСТАНИ ЧЛАН ФССШБ

Карактеристике Форума :

ФССШБ је најорганизованији и најбројнији еснафски синдикат просветних радника у Београду

ФССШБ
је
независан од власти и политичких партија
 
ФССШБ
има
развијену бесплатну правну заштиту

ФССШБ
има
развијен информациони систем

ФССШБ
на
демократски начин бира и разрешава све органе

Предности чланства у Форуму :

• Солидарност
• Бесплатно заступање
• Едукација
• Рекреативни одмор
• Спортске игре 

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ

Банер

СТРУЧНО УПУТСТВО

Банер

Конференција 21. мај 2013.

Банер

Протест 17.03.2015

Банер

Министарство

Партнери ФССШБ

Закон о основама

Закон о средњој

Стратегија

ПКУ

КАКО ДО ПЕНЗИЈЕ

Банер
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Приступница

Банер

28.02.1997.

Донета је одлука о
оснивању
ФССШБ
Прузмите оригиналну одлуку о оснивању

Јединствена листа технолошких вишкова

Банер

Слободна радна места

Банер

Непуна норма

Банер

15 година ФССШБ

Календар рада 2021/2022

Тренутно онлине

Имамо 25 гостију на мрежи

Стручно усавршавање

Правилник

Стандарди компетенција

Публикација Послови

ФССШ на Facebook-u

ФССШ на Twitter-u

Најновије вести

Куда плови овај брод ПДФ Штампа Ел. пошта


 

Форум средњих стручних школа
Трг Николе Пашића 7/II, Београд    
Тел/факс (011) 339–82-93
e-mail: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели
Београд

 

Куда плови овај брод

Добили смо новог министра просвете госпођу Славицу Ђукић Дејановић али нисмо добили њен програм рада и шта планира и шта може да уради за бољитак просвете и бољи положај наставника.

Дана 20. 12.2022. Радна група за превенцију насиља донела је закључке које више нико не помиње нити жели да чује. Једино је министарка при обраћању поменула да од петог разреда оцена из владања улази у просек. Иако та мера неће дати никакве резултате јер обично сви на крају године имају примерно владање.

Нико не спомиње повећање надокнаде за разредно старешинство као једне од мера за спречавање насиља у школама које је једногласно прихваћено у оквиру Радне групе за превенцију насиља.
Разредне старешине за велики број обавеза и одговорност коју имају примају накнаду од четири одсто у новцу значи 2.655 динара месечно. На предлог Милорада Антића испред СПРС, Радна група је усвојила да се разредним старешинама накнада повећа на седам одсто или око 5.000 динара, али све је на томе и остало и овај предлог, али и закључак Радне групе више нико не помиње.

Оно што је неразумљиво је да Министарство просвете није нашло за сходно ни да достави Министарству финансија неку анализу или предлог да се обезбеде средстава за ову намену.

Поставља се питање зашто чланови Радне групе ћуте, а то су углавном представници Министарства просвете, финансија, рад и бригу о породици и друга. Зашто ћуте већ десет месеци. Зар не стоје иза своје речи.

Зашто смо уопште састанчили и као нешто се договарали и извели закључке ако од свега тога нема ништа. Да ли је то било само пуко задовољавање форме.
Зашто ти људи седе у структурама, да ли зато да би били ћутолози или да би нешто заиста конкретно и радили.

Један од предлога Радне групе је био да се забрани употреба мобилних телефона за време наставе. Пре свега јер телефон одвлачи пажњу, губи се концентрација, ученици се ослањају на преписивање и у стању су да сликају двадесет страна и на контролном само препишу одговоре.
Према речима Драгана Илијина, наставника у пензији, ђаци када усмено одговарају стоје немо са осмехом код табле и слажу се с негативном оценом. Често чак ни не желе да дођу до табле.
Он верује да је мобилни део њиховог мозга.

Поставља се питање шта је Министарство или било ко урадио по овом плану.

На пример у Холандији ће од 1. Јануара 2024. употреба мобилних телефона у школама бити законом строго забрањена, а ова пракса већ важи у још неким европским земљама.

У Србији се предлаже закон о саобраћају којим се предвиђа одузимање возила за теже прекршаје, али нисмо у стању да ради бољитка деце, реда и рада, ограничимо коришћење мобилних телефона на часовима.

Поставља се питање ко води образовање.

Форум средњих стручних школа залаже се да ученици који имају 25 неоправданих изостанака буду искључени из школе. Да се упрости процедура при доношењу одлука јер разредни старешина није правник и да ова мера буде што пре уведена у систем наставе јер је у претходном периоду давала резултате.

Тражимо од Министарства просвете да у што хитнијем року да план и програм за решавање свих битних проблема у систему образовања, а нарочито за сузбијање и превенцију насиља јер ће само тако резултати бити видљиви, а сами тим и бољитак за земљу и њену привреду.

У Београду,
14. 8. 2023. год.

 

 

С Поштовањем,
Милорад Антић-Председник ФССШБ