Forum srednjih strucnih skola Beograd

Forum srednjih strucnih skola Beograd


 

ПОСТАНИ ЧЛАН ФССШБ

Карактеристике Форума :

ФССШБ је најорганизованији и најбројнији еснафски синдикат просветних радника у Београду

ФССШБ
је
независан од власти и политичких партија
 
ФССШБ
има
развијену бесплатну правну заштиту

ФССШБ
има
развијен информациони систем

ФССШБ
на
демократски начин бира и разрешава све органе

Предности чланства у Форуму :

• Солидарност
• Бесплатно заступање
• Едукација
• Рекреативни одмор
• Спортске игре 

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ

Банер

СТРУЧНО УПУТСТВО

Банер

Конференција 21. мај 2013.

Банер

Протест 17.03.2015

Банер

Министарство

Партнери ФССШБ

Закон о основама

Закон о средњој

Стратегија

ПКУ

КАКО ДО ПЕНЗИЈЕ

Банер
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Приступница

Банер

28.02.1997.

Донета је одлука о
оснивању
ФССШБ
Прузмите оригиналну одлуку о оснивању

Јединствена листа технолошких вишкова

Банер

Слободна радна места

Банер

Непуна норма

Банер

15 година ФССШБ

Календар рада 2021/2022

Тренутно онлине

Имамо 6 гостију на мрежи

Стручно усавршавање

Правилник

Стандарди компетенција

Публикација Послови

ФССШ на Facebook-u

ФССШ на Twitter-u

Најновије вести

Разредни старешина претрпан обавезама ПДФ Штампа Ел. пошта


 

Форум средњих стручних школа
Трг Николе Пашића 7/II, Београд    
Тел/факс (011) 339–82-93
e-mail: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели
Београд

 

Министарство просвете
Немањина 22-26
На руке министру просвете Бранку Ружићу

 

Разредни старешина претрпан обавезама

Поштовани минситре,
Да ли сте ви и ваши сарадници заборавили на увећање додатка разредним старешинама од 4 до 7 одсто, које је Радна група за превенцију насиља усвојила? Да ли сте поред Закона о основама система образовања донели, заједно са Министарством финансија, и Уредбу о повећању зараде разредним старешинама или сте на овај предлог који је Радна група усвојила, потпуно, намерно или случајно, заборавили.
Видимо из предлога Закона о систему образовања да сте се ипак бавили разредним старешинством и да сте, када су обавезе одељенских старешина у питању, били врло маштовити. Нисте заборавили да одељенског старешину оптеретите додатним обавезама, али да тај посао наградите и повећањем накнаде вам је некако промакло и изостало.
Надамо се да ћете у скорије време ипак уважити одлуке Радне групе и да ћете што хитније повећати накнаде за обављање функције одељенског старешине.
Измене и допуне Закона о систему образовања предвиђају додатне обавезе за разредне старешине, као да су они хоботнице са осам екстремитета, а од повећања зараде ни речи.

ОДЕЉЕЊСКИ СТАРЕШИНА ВОДИ ПОСЕБНУ ЕВИДЕНЦИЈУ О ПОЈАЧАНОМ ВАСПИТНОМ РАДУ, У КОЈУ СЕ УНОСЕ ПОДАЦИ О: ДОГАЂАЈУ, УЧЕСНИЦИМА, ВРЕМЕНСКОЈ ДИНАМИЦИ, ПРЕДУЗЕТИМ АКТИВНОСТИМА И МЕРАМА И ДЕЛОТВОРНОСТИ ПОЈАЧАНОГ ВАСПИТНОГ РАДА.

ОДЕЉЕЊСКИ СТАРЕШИНА, ЗАЈЕДНО СА СТРУЧНИМ САРАДНИЦИМА, ОДНОСНО СА ТИМОМ ЗА ЗАШТИТУ ОД ДИСКРИМИНАЦИЈЕ, НАСИЉА ЗЛОСТАВЉАЊА И ЗАНЕМАРИВАЊА  ИЛИ ТИМОМ ЗА ИНКЛУЗИЈУ САЧИЊАВА ПЛАН ПОЈАЧАНОГ ВАСПИТНОГ РАДА КОЈИ ТРАЈЕ ДО ОКОНЧАЊА ВАСПИТНО-ДИСЦИПЛИНСКОГ ПОСТУПКА, А ДЕЛОТВОРНОСТ/РЕЗУЛТАТЕ ПОЈАЧАНОГ ВАСПИТНОГ РАДА ДИРЕКТОР, ОДНОСНО НАСТАВНИЧКО ВЕЋЕ ЦЕНИ /УЗИМА У ОБЗИР ПРИ ИЗРИЦАЊУ ВАСПИТНО- ДИСЦИПЛИНСКЕ МЕРЕ.

СА  УЧЕНИКОМ  КОЈИ  ВАН ПРОСТОРИЈА ШКОЛЕ  ИЛИ ПРОСТОРА У КОМЕ ШКОЛА РЕАЛИЗУЈЕ ОБРАЗОВНО-ВАСПИТНИ РАД, УЧИНИ  ПОВРЕДУ ЗАБРАНЕ ИЗ ЧЛ. 110-112. ОВОГ ЗАКОНА, У ШКОЛИ СЕ СА УЧЕНИКОМ РЕАЛИЗУЈЕ ПОЈАЧАН ВАСПИТНИ РАД, УЗ ПРЕДУЗИМАЊЕ ДРУГИХ АКТИВНОСТИ.

Само да напоменемо, поштовани министре, да додатне обавезе које предвиђају Измене и допуне закона о систему образовања треба да обавља педагошкопсихолошка служба. Она је задужена за вођење евиденција, док би разредни старешина ту могао само да помаже јер је оптерећен низом других обавеза.

Одељенски или разредни старешина представља педагошког, организационог и административног руководиоца одељења. Уз редовне обавезе предметног наставника, одељењски старешина је одговоран за функционисање одељењске заједнице и задужен за праћење постигнућа и  напретка сваког ученика одељења у свим аспектима васпитно-образовног процеса. Поред тога, разредни старешина је, због предложених активности у случају насиља у образовним установама додатно оптерећен. Са друе стране, функција одељенског старешине је најважнија у ланцу спречавања насиља у школама.
Због тога сматрамо да је повећање накнаде за обављање функције разредног старешине од 4 до 7 одсто минимална повишица која би била од пресудног значаја како би они који се прихавте ове улоге, свој посао обављали на најбољи могући начин и онако како доликује обавезама које ова одговорна функција са собом носи. Повећање накнаде, иако минималан, би био и додатни мотив за ангажовање и преданији рад и процес праћења сваког ученика појединачно, а што би у крајњој инстанци резултирало и смањењем насиља у шкоским установама.У Београду,
17. 03. 2023. год.

 

 

С Поштовањем,
Милорад Антић-Председник ФССШБ