Forum srednjih strucnih skola Beograd

Forum srednjih strucnih skola Beograd


 

ПОСТАНИ ЧЛАН ФССШБ

Карактеристике Форума :

ФССШБ је најорганизованији и најбројнији еснафски синдикат просветних радника у Београду

ФССШБ
је
независан од власти и политичких партија
 
ФССШБ
има
развијену бесплатну правну заштиту

ФССШБ
има
развијен информациони систем

ФССШБ
на
демократски начин бира и разрешава све органе

Предности чланства у Форуму :

• Солидарност
• Бесплатно заступање
• Едукација
• Рекреативни одмор
• Спортске игре 

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ

Банер

СТРУЧНО УПУТСТВО

Банер

Конференција 21. мај 2013.

Банер

Протест 17.03.2015

Банер

Министарство

Партнери ФССШБ

Закон о основама

Закон о средњој

Стратегија

ПКУ

КАКО ДО ПЕНЗИЈЕ

Банер
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Приступница

Банер

28.02.1997.

Донета је одлука о
оснивању
ФССШБ
Прузмите оригиналну одлуку о оснивању

Јединствена листа технолошких вишкова

Банер

Слободна радна места

Банер

Непуна норма

Банер

15 година ФССШБ

Календар рада 2021/2022

Тренутно онлине

Имамо 12 гостију на мрежи

Стручно усавршавање

Правилник

Стандарди компетенција

Публикација Послови

ФССШ на Facebook-u

ФССШ на Twitter-u

Најновије вести

БУРНА РЕГОВАЊА: Просветна јавност о предложеним изменама Закона о основама система образовања и васпитања ПДФ Штампа Ел. поштаПРЕДЛОГ измена и допуна Закона о основама система образовања и васпитања, изазвао је бурна реаговања.

У стручној јавности, сагласни су да новине представљају даље урушавање квалитета образовног система. Највећи револт је изазвала одредба да ће професори, на захтев родитеља, морати писмено образлажу оцену. Ништа мање наставнике није увредио ни предлог да ће запослење бити могуће са завршеним мастером на било ком факултету.

Ипак, већина сматра да предложене измене неће бити усвојене, нити заживети у пракси.
Према речима Милорада Антића, председника Форума средњих стручних школа Београда, Министарство просвете је смислило нову игрицу за забаву ученика у којој је победник онај ко се буде више пута жалио на оцену. Истичући бесмисленост овог предлога, он наводи да је за "очекивати" да се бира и школа, која буде имала највише изјава наставника.
- Предложене измене воде ка још већем злостављању и малтретирању наставника - каже Антић. - Како би то избегли, они ће, линијом мањег отпора и давати оцене, не замерајући се родитељима и ђацима. Чињеница је да недостају наставници појединих предмета, али не може се занемарити стручност и квалитет, како би се решио овај проблем. Недопустиво је да се дозволи да у школи може да ради неко ко је завршио мастер на било ком факултету. Знамо сви како је лако доћи до диплома на приватним факултетима. Где је ту стручност? То је тотално срозавање критеријума за позив професора.

Антић сматра и да је бесмислена одредба да је одељенски старешина дужан да води евиденцију о појачаном васпитном раду над учеником, истичући, да разредни није хоботница и да поред свог, преузима посао који је у надлежности педагога и психолога.


Председник Форума београдских гимназија Александар Марков, је уверен да неће бити прихваћен предлог да су професори у обавези да писмено оправдају сваку оцену, у случају да она није по мери њихових родитеља.

МАЈСТОРИ
Стручна јавност је сагласна да практичну наставу у средњим стручним школама могу држати лица са четвртим степеном стручне спреме и одређеним бројем година радног искуства.

Како истичу, то их квалификује да могу ученицима пренети знање стечено кроз радно искуство. Изменама је предвиђено да је, поред дипломе средње школе, потребно да је положен мајсторски испит и пет година радног искуства у струци.

- Не знам стварно ко је то могао да смисли и мислим да то неће заживети у пракси - каже Марков. - Сасвим је довољно, као до сада, да наставник усмено образложи оцену, а родитељи ако желе ближа објашњења могу да дођу на отворена врата. Задовољни смо јер је у измене унет наш предлог да се ученик не може исписати из матичне школе, док се не оконча васпитно дисциплински поступак, што је до сада био случај. Тако су ђаци, одлазили у другу школу са петицом из владања, пошто је поступак за тежу повреду дисциплине прекинут.
Професор економске групе предмета у Средњој школи у Барајеву Саша Саковић, сматра да ће предложене новине које су тичу мастер дипломе одразити на квалитет наставе.
- У ери када се до дипломе основних, па тако и мастер студија може врло лако доћи, питање је ко ће предавати ђацима - каже Саковић. - Професори који су редовно студирали на државним факултетима, прошли цео циклус основних и мастер студија, доведени су у неравноправни положај.

 

 

Извор: novosti.rs