Forum srednjih strucnih skola Beograd

Forum srednjih strucnih skola Beograd


 

ПОСТАНИ ЧЛАН ФССШБ

Карактеристике Форума :

ФССШБ је најорганизованији и најбројнији еснафски синдикат просветних радника у Београду

ФССШБ
је
независан од власти и политичких партија
 
ФССШБ
има
развијену бесплатну правну заштиту

ФССШБ
има
развијен информациони систем

ФССШБ
на
демократски начин бира и разрешава све органе

Предности чланства у Форуму :

• Солидарност
• Бесплатно заступање
• Едукација
• Рекреативни одмор
• Спортске игре 

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ

Банер

СТРУЧНО УПУТСТВО

Банер

Конференција 21. мај 2013.

Банер

Протест 17.03.2015

Банер

Министарство

Партнери ФССШБ

Закон о основама

Закон о средњој

Стратегија

ПКУ

КАКО ДО ПЕНЗИЈЕ

Банер
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Приступница

Банер

28.02.1997.

Донета је одлука о
оснивању
ФССШБ
Прузмите оригиналну одлуку о оснивању

Јединствена листа технолошких вишкова

Банер

Слободна радна места

Банер

Непуна норма

Банер

15 година ФССШБ

Календар рада 2021/2022

Тренутно онлине

Имамо 19 гостију на мрежи

Стручно усавршавање

Правилник

Стандарди компетенција

Публикација Послови

ФССШ на Facebook-u

ФССШ на Twitter-u

Најновије вести

НАСТАВНИЦИ ЋЕ ПИСАТИ И "ОПРАВДАЊА" ЗА ОЦЕНЕ: Измене закона о основама система образовања и васпитања уводе у наставу средњошколце и мајсторе ПДФ Штампа Ел. поштаАКО се усвоје измене и допуне Закона о основама система образовања и васпитања, од септембра ће практичну и наставу из стручних предмета у уметничким и средњим стручним школама моћи да предају и свршени средњошколци!
За катедром се, такође, могу наћи и предавачи са мастером из било које области тако да ће, рецимо, професор биологије моћи да буде и неко ко је после основних студија на Биолошком факултету, завршио постдипломске студије на економији!

Уз ове измене, које су саставни део предложених измена Закона о основама образовања и васпитања, новина је и то да ће се ђаци два пута оцењивати из владања, по једном у сваком полугодишту, и то би био први пут да се оваква пракса уводи у наше школе. Наставници ће, ако родитељи затраже објашњење за оцену, морати да пишу изјаву директору у којој ће образложити зашто је, рецимо, дете добило двојку, а не тројку.

Предлог у који су "Новости" имале увид, недавно је разматран на радној групи Министарства просвете, и упућен на јавну расправу. Последња "станица" је Скупштина Србије, која доноси коначну одлуку. Нова правила требало би да ублаже проблем недостатка кадра за стручне и поједине опште предмете, који је годинама присутан у школама.

Како се наводи у предложеним изменама, практичну наставу у стручној школи може предавати и особа са одговарајућим средњим образовањем и положеним специјалистичким, односно мајсторским испитом и петогодишњим радним искуством у струци. До сада је услов био најмање пети степен стручне спреме. У пракси то би значило да неко ко је завршио машинску школу, може држати наставу из стручних предмета, ако испуњава и додатна два услова. Наставник играчких предмета у балетској школи може бити особа са најмање средњим балетским образовањем и десет година играчке праксе.

Претходне реформе школства укључиле су родитеље у скоро све делове образовног система, па су маме и тате постале важна карика у доношењу неких одлука. Овим изменама, они ће добити још права. Наиме, професори су до сада били у обавези да, на захтев родитеља, писмено образложе директору школе само закључну оцену. Новим одредбама, родитељи ће моћи да траже објашњење за сваку оцену које њихово дете добије током школске године, а учитељи и професори су у обавези да образложење сроче у писаној изјави и доставе директору школе. Ако се зна да је бар 10 одсто ученика незадовољно у сваком одељењу, наставнике чека писање бар по тридесетак изјава у сваком кругу оцењивања.

Бројни случајеви вршњачког и насиља према наставницима, натерали су надлежне да оцена из владања "убаце" у просек од петог разреда, а не од шестог. У оквиру појачаног васпитног рада са ученицима сада се уводи и друштвено користан рад.

Исписница кад се заврши дисциплински

Када се ученику изрекне мера искључења, школа ће бити дужна да о томе обавести Центар за социјални рад, како би они предузели мере из своје надлежности. Ђаци против којих је покренут дисциплински поступак више неће моћи да се испишу из школе док траје васпитно-дисциплински поступак, што је до сада било могуће. Приликом преласка у другу образовну установу, подаци о изреченим васпитним мерама морају бити унети у исписницу, предвиђено је новим предлогом. Разредне старешине биће у обавези да воде посебну евиденцију о појачаном васпитном раду.

 

 

Извор: novosti.rs