Forum srednjih strucnih skola Beograd

Forum srednjih strucnih skola Beograd


 

ПОСТАНИ ЧЛАН ФССШБ

Карактеристике Форума :

ФССШБ је најорганизованији и најбројнији еснафски синдикат просветних радника у Београду

ФССШБ
је
независан од власти и политичких партија
 
ФССШБ
има
развијену бесплатну правну заштиту

ФССШБ
има
развијен информациони систем

ФССШБ
на
демократски начин бира и разрешава све органе

Предности чланства у Форуму :

• Солидарност
• Бесплатно заступање
• Едукација
• Рекреативни одмор
• Спортске игре 

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ

Банер

СТРУЧНО УПУТСТВО

Банер

Конференција 21. мај 2013.

Банер

Протест 17.03.2015

Банер

Министарство

Партнери ФССШБ

Закон о основама

Закон о средњој

Стратегија

ПКУ

КАКО ДО ПЕНЗИЈЕ

Банер
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Приступница

Банер

28.02.1997.

Донета је одлука о
оснивању
ФССШБ
Прузмите оригиналну одлуку о оснивању

Јединствена листа технолошких вишкова

Банер

Слободна радна места

Банер

Непуна норма

Банер

15 година ФССШБ

Календар рада 2021/2022

Тренутно онлине

Имамо 9 гостију на мрежи

Стручно усавршавање

Правилник

Стандарди компетенција

Публикација Послови

ФССШ на Facebook-u

ФССШ на Twitter-u

Најновије вести

Израчунато колико кошта школовање једног детета у Србији – од предшколског образовања до завршеног факултета ПДФ Штампа Ел. поштаШколовање једне особе у Србији од предшколског образовања до завршених студија у просеку кошта више од 34.000 евра, у зависности од изабране средње школе и факултета.

Према истраживању Института за развој и иновације, највише кошта школовање студента који је завршио основне студије стоматологије – готово 71.000 евра, пише РТС.

Ненад Јевтовић из Института за развој и иновације рекао је за РТС да је студија израђена на основу макроекономских података и да су током истраживања кренули од тога колико се у Србији издваја средстава за образовање.

„Посматрали смо да је тај млади човек, високо образован, био пет година на факултету. Дакле, отишао је у продужену годину у просеку и да је дипломирао 2018. године, што значи да је кренуо у предшколско 2000. године. У том периоду од 18 година, док је дипломирао, држава, његова породица су уложили у њега 34.100 евра“, рекао је Јевтовић.

Навео је да су до тог износа дошли на основу економских и статистичких података.

„Када копате по БДП-у, дођете до производног приступа БДП-а, па видите колики је аутпут сектора образовања, то се може пронаћи у БДП-у, када се он обрачунава. На то додате колики су неформални трошкови и неформална економија коју објављује Републички завод за статистику, а односи се на сектор образовања, ту вам дођу приватни часови, преводиоци, када шаљете дете у разне школице. И на то додате још ученички и студентски стандард – колико Република Србија издваја за ученички и студентски стандард“, рекао је Јевтовић.

Додао је да су након тога све то сабрали и поделили са бројем ученика уз прилагођавање са нивоом цена од 2000. до 2018. године и дошли до податка да је просечан дипломац у Србији коштао државу 34.100 евра.
Након тога су, додао је Јевтовић, извршили додатно истраживање на Универзитету у Београду.

„Додатно истраживање се односило на осам изабраних факултета са Београдског универзитета. И ту су се наше претпоставке испоставиле да трошак варира од изабраног Економског факултета где се најмање потроши новца да би се добио дипломац, кад кажем најмање, и држава и сами грађани, до стоматологије која је дефинитивно најскупља“, истакао је Јевтовић.

Објаснио је да су, према истраживању, за стоматолога са завршеним студијама потребне 53.000 евра, а када се на то дода и новац за основну и средњу школу, долази се до готово 71.000 евра.


 

Извор: danas.rs