Forum srednjih strucnih skola Beograd

Forum srednjih strucnih skola Beograd


 

ПОСТАНИ ЧЛАН ФССШБ

Карактеристике Форума :

ФССШБ је најорганизованији и најбројнији еснафски синдикат просветних радника у Београду

ФССШБ
је
независан од власти и политичких партија
 
ФССШБ
има
развијену бесплатну правну заштиту

ФССШБ
има
развијен информациони систем

ФССШБ
на
демократски начин бира и разрешава све органе

Предности чланства у Форуму :

• Солидарност
• Бесплатно заступање
• Едукација
• Рекреативни одмор
• Спортске игре 

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ

Банер

СТРУЧНО УПУТСТВО

Банер

Конференција 21. мај 2013.

Банер

Протест 17.03.2015

Банер

Министарство

Партнери ФССШБ

Закон о основама

Закон о средњој

Стратегија

ПКУ

КАКО ДО ПЕНЗИЈЕ

Банер
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Приступница

Банер

28.02.1997.

Донета је одлука о
оснивању
ФССШБ
Прузмите оригиналну одлуку о оснивању

Јединствена листа технолошких вишкова

Банер

Слободна радна места

Банер

Непуна норма

Банер

15 година ФССШБ

Календар рада 2021/2022

Тренутно онлине

Имамо 9 гостију на мрежи

Стручно усавршавање

Правилник

Стандарди компетенција

Публикација Послови

ФССШ на Facebook-u

ФССШ на Twitter-u

Најновије вести

"Имају све петице, а на тесту буду испод просека" ПДФ Штампа Ел. пошта"Имају све петице, а на тесту буду испод просека": Ових 6 округа су шампиони у броју вуковаца
Број одличних ђака за нијансу је смањен у односу на прошлу годину

Једно од највећих достигнућа у току основне школе јесте Вукова диплома, а услов за добијање исте до ове школске године био је да ученик има све петице од петог до осмог разреда. Ово достигнуће у току 2021/22. школске године постигло је највише ђака из Београда, а њихов успех је самим тим био већи на сва три завршна теста.

Ове школске године 8.374, односно 13,6 одсто ученика у Србији је завршило основну школу са Вуковом дипломом, што је у процентима нешто мање у односу на претходне две генерације (2019/2020: 8.482 или 13,8%, 2020/2021: 8.886 или 13,9%).


После Београда у ком их је било 2.048, на другом месту по броју вуковаца налази се Јужнобачки округ са 866, затим Нишавски са 587 и Шумадијски са 356, док пето место деле Јужнобанатски и Рашки са по 344 ђака са свим петицама.

Више од половине ученика који су у јуну 2022. полагали завршни испит VI разред су завршили одличним успехом (51,3%). За нешто више од 10% је смањен број одличних већ у следећем VII разреду (41,1%). Одличан успех на крају осмог разреда остварује 42,6 одсто ђака, врло добар 34,8 одсто, добар 21,1 одсто и само 1,5 одсто ученика довољан успех. Укупно посматрано, општи успех на крају осмог разреда се углавном подудара са општим успехом претходне генерације (одличних 43%, врло добрих 34%, добрих 22% и довољних 1%).

Просечан општи успех у осмом разреду износи 4,11, док је медијана 4,20, односно половина ученика на крају VIII разреда остварује просек изнад ове вредности. Овај резултат је за нијансу слабији од прошлогодишњег. Са просечном оценом 5,00 осми разред је 2022. године завршило 11.452 ученика или 18,6% укупне популације, што је за пола процента мање у односу на прошлогодишњих 19,1% ученика са свим петицама на крају VIII разреда.

Уједно, ова школска година била је последња у којој се за Вукову диплому рачунао успех од петог до осмог разреда, с обзиром на то да нова правила налажу да ђаци од сада такав успех имају почевши од другог разреда.

Како каже председник Форума средњих стручних школа Милорад Антић за Telegraf.rs, промена правилника за добијање Вукове дипломе неће направити велику разлику у броју вуковаца, јер већина ученика од првог до четвртог разреда има све петице. Међутим, додаје да је број ученика са просеком 5,00 нереалан.

- Од петог до осмог је мало строжи критеријум, тако да то неће ништа променити. Једино је меродавно проверавати да ли је то права петица или не, не можете у неким градовима да имате 20 одсто вуковаца, то није реално. Једина права контрола је тест на нивоу стручног већа те школе, да супротни наставник контролише неко одељење. Ако ту добијете тројку или четворку онда је нереално да имате петицу. Број вуковаца мора да се смањи, то није нормално - објашњава он.

Раније се, што потврђује и Антић, дешавало да управо вуковци буду испод просека на неком од тестова на малој матури, што би у таквим случајевима био готово сигуран знак да су неке петице ипак поклоњене.

У "Вукову" диплому улазиће и то да је ученик остварио примерно владање и да је добио најмање једну диплому "Доситеј Обрадовић".

Из ресорног министарства кажу да према новим одредбама правилника диплому "Доситеј Обрадовић" добијају ученици за изузетне резултате из обавезног предмета, односно изборног програма, и ако имају примерно владање на крају школске године.

Извор: Telegraf.rs