Forum srednjih strucnih skola Beograd

Forum srednjih strucnih skola Beograd


 

ПОСТАНИ ЧЛАН ФССШБ

Карактеристике Форума :

ФССШБ је најорганизованији и најбројнији еснафски синдикат просветних радника у Београду

ФССШБ
је
независан од власти и политичких партија
 
ФССШБ
има
развијену бесплатну правну заштиту

ФССШБ
има
развијен информациони систем

ФССШБ
на
демократски начин бира и разрешава све органе

Предности чланства у Форуму :

• Солидарност
• Бесплатно заступање
• Едукација
• Рекреативни одмор
• Спортске игре 

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ

Банер

СТРУЧНО УПУТСТВО

Банер

Конференција 21. мај 2013.

Банер

Протест 17.03.2015

Банер

Министарство

Партнери ФССШБ

Закон о основама

Закон о средњој

Стратегија

ПКУ

КАКО ДО ПЕНЗИЈЕ

Банер
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Приступница

Банер

28.02.1997.

Донета је одлука о
оснивању
ФССШБ
Прузмите оригиналну одлуку о оснивању

Јединствена листа технолошких вишкова

Банер

Слободна радна места

Банер

Непуна норма

Банер

15 година ФССШБ

Календар рада 2021/2022

Тренутно онлине

Имамо 7 гостију на мрежи

Стручно усавршавање

Правилник

Стандарди компетенција

Публикација Послови

ФССШ на Facebook-u

ФССШ на Twitter-u

Најновије вести

САОПШТЕЊЕ ПДФ Штампа Ел. пошта


 

Форум средњих стручних школа
Трг Николе Пашића 7/II, Београд    
Тел/факс (011) 339–82-93
e-mail: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели
Београд


САОПШТЕЊЕ

Некада, пре 30 година, омиљено занимање код младих је било учитељ или наставник, а сада, показао је овогодишњи упис, за професора српског језика уписало се свега осам ђака, док се за математику уписало много мање ученика него што је предвиђено за финансирање из буџета. Ни остали наставни предмети не могу да се похвале великим интересовањем, па је и на њима остало доста празних места од оног броја који је предвиђен за финансирање из буџета. Зашто је то тако и ко је крив?

Криво је друштво, Министарство просвете, па и директори школа, а можда и сами наставници. Сваки министар има свој закон о Основама система образовања, а наставници су ту само били послушници који су слепо слушали и извршавали жеље министара, родитеља и ученика. Сваки нови закон одузимао је све више права наставнику, а додељивао их ученику. Поједини министри написали су закон за одговорност и професора и ученика, али је то остало мртво слово на папиру. Закон о основама система образовања и васпитања даје прилику наставницима и установама да се заштите, али се он готово никад не примењује. На пример, Закон каже да је родитељ или старатељ детета обавезан да на позив школе учествује у свим облицима васпитног рада са учеником и одговоран је за насиље које учини ученик, међутим, родитељи или старатељи се ретко одазивају на ове позиве.

Оно за шта се ФССШ увек залагао је суспензија ученика до утврђивања кривице и забрана подизања документа, односно исписивање из школе. Ову меру ФССШ предлаже јер како ће неко од колега и колегиница држати час у одељењу у којем је изгредник који је извршио насиље над неким наставником. Како ће онај наставник над којим је извршено насиље да се врати у то исто одељење, а да је ученик који је извршио насиље и даље ту. Познат је случај из Младеновца када је један ученик због опкладе од 30 евра пребио наставницу и док се одлучивало о његовој даљој судбини и казни која ће му бити изречена, он је подигао документа и уписао се у другу школу. Сумњамо да ће се и у случају Техничке школе у Трстенику, али и у другим случајевима, десити иста ствар.

Шта ће ФССШ предузети? С обзиром да се сада предлажу разна решења међу којима и потписивање петиције против злостављања наставника и измене и допуне закона како би професори били заштићени, па се чак предлаже и додељивање статуса службеног лица наставницима, ФССШ предлаже протест упозорења и мирну, ненасилну шетњу од зграде председништва, преко Скупштине до Министарства просвете како би сви релевантни фактори били упозорени и упознати са свим недаћама, потешкоћама и све више насиља са којим се сусрећу запослени у просвети односно наставници. Председнику, Влади и министру просвете, али и посланицима у Скупштини Србије се мора јасно ставити до знања и документовано и потврђено кроз све већи број примера да професија наставника постаје опасна професија, а да наставници из дана у дан одлазе на посао стрепећи да ли ће бити жртве насиља или неће.

У Београду,
18. 11. 2022. год.

 

 

С Поштовањем,
Милорад Антић-Председник ФССШБ