Forum srednjih strucnih skola Beograd

Forum srednjih strucnih skola Beograd


 

ПОСТАНИ ЧЛАН ФССШБ

Карактеристике Форума :

ФССШБ је најорганизованији и најбројнији еснафски синдикат просветних радника у Београду

ФССШБ
је
независан од власти и политичких партија
 
ФССШБ
има
развијену бесплатну правну заштиту

ФССШБ
има
развијен информациони систем

ФССШБ
на
демократски начин бира и разрешава све органе

Предности чланства у Форуму :

• Солидарност
• Бесплатно заступање
• Едукација
• Рекреативни одмор
• Спортске игре 

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ

Банер

СТРУЧНО УПУТСТВО

Банер

Конференција 21. мај 2013.

Банер

Протест 17.03.2015

Банер

Министарство

Партнери ФССШБ

Закон о основама

Закон о средњој

Стратегија

ПКУ

КАКО ДО ПЕНЗИЈЕ

Банер
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Приступница

Банер

28.02.1997.

Донета је одлука о
оснивању
ФССШБ
Прузмите оригиналну одлуку о оснивању

Јединствена листа технолошких вишкова

Банер

Слободна радна места

Банер

Непуна норма

Банер

15 година ФССШБ

Календар рада 2021/2022

Тренутно онлине

Имамо 10 гостију на мрежи

Стручно усавршавање

Правилник

Стандарди компетенција

Публикација Послови

ФССШ на Facebook-u

ФССШ на Twitter-u

Најновије вести

ТУЖЕ ШКОЛЕ ЗБОГ "БУС ПЛУСА": Просветни радници незадовољни што новац за превоз не добијају "на руке" ПДФ Штампа Ел. пошта
СКРОМНЕ буџете школа би, у наредном периоду додатно могла "олакшати", исплата новчаних надокнада за "бус плус" картице по судским пресудама.

Како поручују из просветних синдиката, очекује се масовније подношење тужби због тога што се свим запосленима у образовним установама надокнада за превоз аутоматски пребацује "Кенткарту", који наплаћује превоз преко "бус плус" система, без могућности да новац добију у руке. У Форуму средњих стручних школа и Форуму београдских гимназија истичу да су неке њихове колеге већ добиле пресуде у своју корист.

Како наглашавају у синдикатима, иако је реч о одлуци Града, запослени су на суду са школама које су им послодавци. Они истичу да је овакава одлука надлежних незаконита и дискриминаторска, јер се односи само на престоницу, додајући да запослени у здравству и полицији имају право избора, само они не.

- Запослени у образовним установама се осећају непријатно и дискриминисано, када не могу да изаберу превозно средство којим ће доћи на посао - каже Милорад Антић, председник Форума средњих стручних школа Београда.

- Зар је крив просветни радник зато што неко хоће да узме маржу за издавање бус плус картице. Морамо заштитити основно уставно право да ли ћемо на посао ићи аутобусом, аутомобилом или пешке. Не брините, просветни радници су поштени део друштва и неће се шверцовати.

Антић наводи да су неки од запослених у просвети добили позитивне судске пресуде и да им је исплаћен новац за одређени период. Ипак, и поред "победе" у судници, проблем није решен, пошто школа наставља да уплаћује износ месечне претплатне карте на њихове рачуне. Тако да се мора сачекати годину дана за нову тужбу, а затим и исплату за тај период.

- По Закону о раду обавеза послодавца је да, пре свега, обезбеди новчану накнаду запосленом, а тек на посебан захтев запосленог да му обезбеди месечну карту. Код нас је то обрнуто - истиче у Форуму београдских гимназија.

- Обраћали смо се у претходном периоду и Секретаријату за образовање и дечју заштиту, али иако смо добили њихову подршку, нису могли да нам помогну, јер је реч о одлуци Града. У наредном периоду очекујемо да ће бити све више тужби, што ће бити велики издатак за школе, али се проблем неће решити.

ОБУХВАЋЕНО 33.000 ЉУДИ

На платном списку у основним и средњим школама у главном граду је око 24.000 професора, учитеља и осталог кадра. О малишанима у предшколским установама брине око 9.000 запослених, од којих су више од половине њих васпитачи. Сви они немају право избора, већ им се износ за превоз уплаћује преко система "бус плус".


Извор: novosti.rs