Forum srednjih strucnih skola Beograd

Forum srednjih strucnih skola Beograd


 

ПОСТАНИ ЧЛАН ФССШБ

Карактеристике Форума :

ФССШБ је најорганизованији и најбројнији еснафски синдикат просветних радника у Београду

ФССШБ
је
независан од власти и политичких партија
 
ФССШБ
има
развијену бесплатну правну заштиту

ФССШБ
има
развијен информациони систем

ФССШБ
на
демократски начин бира и разрешава све органе

Предности чланства у Форуму :

• Солидарност
• Бесплатно заступање
• Едукација
• Рекреативни одмор
• Спортске игре 

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ

Банер

СТРУЧНО УПУТСТВО

Банер

Конференција 21. мај 2013.

Банер

Протест 17.03.2015

Банер

Министарство

Партнери ФССШБ

Закон о основама

Закон о средњој

Стратегија

ПКУ

КАКО ДО ПЕНЗИЈЕ

Банер
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Приступница

Банер

28.02.1997.

Донета је одлука о
оснивању
ФССШБ
Прузмите оригиналну одлуку о оснивању

Јединствена листа технолошких вишкова

Банер

Слободна радна места

Банер

Непуна норма

Банер

15 година ФССШБ

Календар рада 2021/2022

Тренутно онлине

Имамо 5 гостију на мрежи

Стручно усавршавање

Правилник

Стандарди компетенција

Публикација Послови

ФССШ на Facebook-u

ФССШ на Twitter-u

Најновије вести

Шта то беше синдикат? ПДФ Штампа Ел. пошта


 

Форум средњих стручних школа
Трг Николе Пашића 7/II, Београд    
Тел/факс (011) 339–82-93
e-mail: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели
Београд

 

Шта то беше синдикат?

Сви послодавци, било приватници, било они који раде у државној служби попут директора школа, свој интерес стављају испред свега. Ниједан послодавац – директор неће се борити за права радника, већ ће му сопствени интерес, односно зарада, бити на првом месту. Да би остварили што већи профит и зараду, послодавци се често удружују у организације, јер укрупњавањем својих послова, они укрупњавају и свој утицај. Пример је Удружење директора школа Србије. Зашто исто то не би урадили и радници. Управо синдикати томе служе. Међутим, синдикати су разједињени, подељени, неусклађени, сујетни и сваки вуче на своју страну. На пример, током последњег штрајка просветара, уместо да наступе јединствено са јасно дефинисаним и прецизним захтевима, па да изађу и на улицу, ако је то неопходно, имали смо ситуацију да је сваки синдикат наступао самостално, па је један тражио повећање плата од 20 одсто, други 25 посто, а трећи смањење броја ученика у одељењима.

Без јединства и солидарности нема ни правог циља, нити остварења зацртаних захтева.

Уредба о коефицијентима је у потпуности обесмишљена. Уместо да константно инсистирају на поштовању ове уредбе. Наиме, помоћно особље у просвети, на пример теткице, примају месечно око 23.000 динара. То је мање од загарантованог минималца. Држава им дотира до минималне зараде, али на тај начин смањује плату наставника. Овај салто мортале власт извиди намерно, јер би у противном, морала да поштује уредбу о коефицијентима коју је сама донела и која износи 1:2,89, па би основна плата наставника била око 107.000 динара, а не 66.400 колико је данас.

Основни мото синдикалне борбе зато треба да буде поштовање ове уредбе о коефицијентима. Када би погледали цену основних животних намирница почетком септембра 2021. године и цену истих тих намирница почетком септембра 2022. године видели би огромну разлику. У 2021. шећер је коштао 72 динара, а само годину дана касније 102,99 динара, што је скок од 42,3 одсто. Слична је ситуација и са ценом млека које је у септембру 2021. коштало 90 динара, а годину касније 122 динара, односно за чак 33,3 посто више. Десет јаја М класе су у септембру прошле године коштала 137 динара, док је ове године њихова цена 201 динар, што представља скок од 46,7 одсто. Јунећи бут без костију у септембру прошле године стајало је 877 динара, док је његова цена ове године 1142 динара, а то је скок од 30,2 одсто. Свињски бут без костију је коштао 570 динара, а сада кошта 723 динара, што представља повећање од 26,8 одсто. Дизел гориво је у септембру 2021. стајало 163,5 динара, а почетком септембра 2022. коштало је 217,3 динара, што је скок од 33,1 одсто.

Свако лицитирање са повећањем плата од 20, 25 или 30 одсто је апсурдно јер је то већ инфлација појела. Зато је уредба владе којом се регулишу плате у јавном сектору у односу 1/2,89 а која је донета пре неколико година, али се никад није примењивала, најбоље решење за регулисање зарада у јавном сектору, па тако и у просвети. Избегавање примене ове уредбе на начин да се помоћном особљу у просвети исплаћују зараде које су мање од минималне загарантоване плате, а да им се онда дотира до минималца, како би се избегла употреба односа 1/2,89 је срамотно.

Друга важна ствар, коју готово сви синдикати занемарују, је исплата новогодишњих награда које се већ годинама уназад не додељују, чиме је обесмишљен члан 32. Став 1. ПКУ за основне и средње школе и домове ученика.

Само солидарни, спремни да се жртвујемо за наша права и положај у друштву, имамо шансу да нашто постигнемо и натерамо државу да промени свој став према образовању и запосленима у просвети.

У оном синдикату у којем нема солидарности, нема ни напретка. Он почиње да личи на групу физичких лица који злоупотребљавају идеју синдикализма.
Будимо солидарни, наступајмо заједничким снагама јер само тако можемо да натерамо власт да испоштује оно што је сама потписала.

Сада је време за акцију и деловање јер предстоји израда и изгласавање буџета за наредну годину.

У Београду,
03. 10. 2022. год.

 

 

С Поштовањем,
Милорад Антић-Председник ФССШБ