Forum srednjih strucnih skola Beograd

Forum srednjih strucnih skola Beograd


 

ПОСТАНИ ЧЛАН ФССШБ

Карактеристике Форума :

ФССШБ је најорганизованији и најбројнији еснафски синдикат просветних радника у Београду

ФССШБ
је
независан од власти и политичких партија
 
ФССШБ
има
развијену бесплатну правну заштиту

ФССШБ
има
развијен информациони систем

ФССШБ
на
демократски начин бира и разрешава све органе

Предности чланства у Форуму :

• Солидарност
• Бесплатно заступање
• Едукација
• Рекреативни одмор
• Спортске игре 

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ

Банер

СТРУЧНО УПУТСТВО

Банер

Конференција 21. мај 2013.

Банер

Протест 17.03.2015

Банер

Министарство

Партнери ФССШБ

Закон о основама

Закон о средњој

Стратегија

ПКУ

КАКО ДО ПЕНЗИЈЕ

Банер
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Приступница

Банер

28.02.1997.

Донета је одлука о
оснивању
ФССШБ
Прузмите оригиналну одлуку о оснивању

Јединствена листа технолошких вишкова

Банер

Слободна радна места

Банер

Непуна норма

Банер

15 година ФССШБ

Календар рада 2021/2022

Тренутно онлине

Имамо 17 гостију на мрежи

Стручно усавршавање

Правилник

Стандарди компетенција

Публикација Послови

ФССШ на Facebook-u

ФССШ на Twitter-u

Најновије вести

ВРАЋАЊЕ УНИФОРМИ У КЛУПЕ? Обавеза ученика је да долазе пристојно одевени на наставу ПДФ Штампа Ел. пошта
ГОЛИ стомаци, пирсинзи, мини-сукње, вештачки нокти и трепавице, бермуде, кратко речено "аутфит" као за одлазак на плажу или излазак, свакодневна је слика у многим средњим школама.

Ништа боље није ни међу основцима. Иако свака образовна установа има правилник о облачењу, ретко где се поштује. Како би се увео ред и ђаци долазили у школу пристојно одевени, Форум средњих стручних школа ће поднети иницијативу да се донесе кодекс облачења за ученике и наставнике основних и средњих школа, на нивоу Министарства просвете.

- Приметили смо да све већи број ученика у школу долази неприкладно одевен. Зато сматрамо да су пирсинзи, минђуше на носу, обрвама, пупку, непримерени школским установама, нарочито у занатским и средњим стручним школама где може да дође до повређивања. Такође, уска, кратка и провокативна одећа би требало да буде забрањена, као и високе потпетице и неприкладна обућа попут папуча - наводи се у саопштењу.

Ова синдикална организација предлаже да свака школа да предлоге за униформе, односно адекватну одевну комбинацију која би на себи имала грб школе.

- Не кажемо да то буду радне кецеље, већ савремена, али пристојна гардероба која би била ослобођена пореза за куповину за ђаке - сматрају синдикалци.

- Сматрамо да би ђачке униформе смањиле утицај социјалних разлика и развиле колективни дух. На овај начин се показује и поштовање институције, односно, школе. Одређене одевне комбинације које би одобрила свака школа за себе, требало би да носе и наставници.

Ђаци у ОШ "Никола Тесла" у Врчину, највећој у Србији, већ су имали искуство са "кецељама". Пре четири године, ученици млађих разреда су једну и по школску годину носили униформе, које је општина обезбедила. Искуства су добра, а финансијска средства су основни разлог што је ова пракса прекинута.

- Деца су прерасла униформе, а родитељима је био издатак да наставе да купују - каже Драгољуб Гачић, директор школе.

- Идеја за увођење школских униформи је добра, али да то буде урађено на државном нивоу и да се деци обезбеде летњи и зимски комплети. Наши ђаци углавном долазе пристојно одевени. Ако се неко појави у бермудама, краткој мајици, са неприкладном фризуром, враћамо га кући.

Медицинска школа "Београд" позната је по строгим правилима, када је у питању гардероба. Како истиче директор школе Предраг Јовановић, ђаци их углавном поштују, уз ретка кршења. Он, такође, поздравља идеју о увођењу униформи, али сматра да то држава треба да преузме на себе. Јер, наводи, родитељи би тешко прихватили идеју да их они купују.

Министарство просвете је, пре пет година, урадило пилот-пројекат о враћању ђачких "кецеља". Од 3.500 школа у Србији, које су учествовале у анкети, 1.700 је било "за". Међутим, у већини школа се није отишло даље од идеје о пилот-пројекту. Надлежни су упутили и позив дизајнерима у Србији да се укључе у пројекат. Тако се позиву одазвала Драгана Огњеновић, па су тако прваци у ОШ "Свети Сава" у Врчину добили прилику те 2017. године да понесу униформе које је она креирала и донирала.

БРИТАНИЈА И ЈАПАН
У ВЕЛИКОЈ Британији школска униформа је обавезна у свим школама, а ученици је доживљавају као део поштовања традиције, а не као застарели атрибут.

У Јапану је униформа популарнија него у Енглеској. Најмодернијег је дизајна, што потврђују јунаци из аниме цртаних филмова и манга стрипова. Младе одушевљава одећа јунакиње - чарапе до колена или изнад њих, набране сукње и беле блузе са обавезном морнарском крагном - па је већина девојчица носи и ван школе.

Школско одело је обавезно и у Аустралији, многим европским земљама, као и у неким америчким државама.Извор: novosti.rs