Forum srednjih strucnih skola Beograd

Forum srednjih strucnih skola Beograd


 

ПОСТАНИ ЧЛАН ФССШБ

Карактеристике Форума :

ФССШБ је најорганизованији и најбројнији еснафски синдикат просветних радника у Београду

ФССШБ
је
независан од власти и политичких партија
 
ФССШБ
има
развијену бесплатну правну заштиту

ФССШБ
има
развијен информациони систем

ФССШБ
на
демократски начин бира и разрешава све органе

Предности чланства у Форуму :

• Солидарност
• Бесплатно заступање
• Едукација
• Рекреативни одмор
• Спортске игре 

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ

Банер

СТРУЧНО УПУТСТВО

Банер

Конференција 21. мај 2013.

Банер

Протест 17.03.2015

Банер

Министарство

Партнери ФССШБ

Закон о основама

Закон о средњој

Стратегија

ПКУ

КАКО ДО ПЕНЗИЈЕ

Банер
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Приступница

Банер

28.02.1997.

Донета је одлука о
оснивању
ФССШБ
Прузмите оригиналну одлуку о оснивању

Јединствена листа технолошких вишкова

Банер

Слободна радна места

Банер

Непуна норма

Банер

15 година ФССШБ

Календар рада 2020/2021

Тренутно онлине

Имамо 11 гостију на мрежи

Стручно усавршавање

Правилник

Стандарди компетенција

Публикација Послови

ФССШ на Facebook-u

ФССШ на Twitter-u

Најновије вести

АЏИЈЕ НЕСТАЈУ, КЛОВНОВИ СТУПАЈУ НА СЦЕНУ Нова занимања принудила НЗС да обнови регистре према стручној дипломи ПДФ Штампа Ел. пошта


Више од 4.000 квалификација свих нивоа образовања нашло се на јединственој листи Министарства просвете, науке и технолошког развоја и агенције за квалификације. Тако ће сви они који траже посао преко Националне службе за запошљавање моћи да буду евиденирани само према стручној дипломи, пишу "Новости".

Нова занимања су данас јавни бележници и извршитељи, која раније нису постојала, као и многа у области банкарског сектора. Ту су и кућепазитељи, баштовани, собарице, бебиситерке, улични певачи и стендап комичари, клупске играчице, крупијеи, мађионичари, кловнови и акробате, звонари, кобасичари, фризери за псе, батлери и сомелијери...

Према речима Бранка Ружића, министра просвете, до њеног објављивања послодавци су приликом запошљавања користили листу из деведесетих година прошлог века која није садржала податке о савременим квалификацијама.

- Особе које траже посао преко НСЗ врло често нису могле да буде евидентиране према стварним квалификацијама којима располажу, већ са неким приближним, за које су се генерације школовале у претходним деценијама - каже Ружић. Послодавци и инвеститори сада приликом пријаве на посао могу да изаберу оно занимање које појединац заиста има. То обезбеђује квалитетну комуникацију између оних који запошљавају и оних који траже посао, смањују се препреке мобилности радне снаге, подржава се боља употреба постојећих знања и вештина и боље подударање између понуде и потражње на тржишту рада.

- Од изузетне важности је да постоји евиденција у области рада, посредовања у запошљавању, усклађивању понуде и тражње на тржишту рада, каријерног вођења и саветовања, статистичких извештаја у сфери образовања, односно уписне политике - тврде у НСЗ.

НЗС ће подносити једном годишње Министарству за рад иницијативе за иновирање, односно допуњаваће постојећи шифрарник, тако што ће сагледавати стање на тржишту рада.

Применом нове листе не би требало да се дешава да се, рецимо, тржишту рада не обрати ниједан послодавац са жељом да запосли особу чије занимање спада у групу старих занимања: јорганџија, абаџија, ужар и слично.

Извор: blic.rs