Forum srednjih strucnih skola Beograd

Forum srednjih strucnih skola Beograd


 

ПОСТАНИ ЧЛАН ФССШБ

Карактеристике Форума :

ФССШБ је најорганизованији и најбројнији еснафски синдикат просветних радника у Београду

ФССШБ
је
независан од власти и политичких партија
 
ФССШБ
има
развијену бесплатну правну заштиту

ФССШБ
има
развијен информациони систем

ФССШБ
на
демократски начин бира и разрешава све органе

Предности чланства у Форуму :

• Солидарност
• Бесплатно заступање
• Едукација
• Рекреативни одмор
• Спортске игре 

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ

Банер

СТРУЧНО УПУТСТВО

Банер

Конференција 21. мај 2013.

Банер

Протест 17.03.2015

Банер

Министарство

Партнери ФССШБ

Закон о основама

Закон о средњој

Стратегија

ПКУ

КАКО ДО ПЕНЗИЈЕ

Банер
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Приступница

Банер

28.02.1997.

Донета је одлука о
оснивању
ФССШБ
Прузмите оригиналну одлуку о оснивању

Јединствена листа технолошких вишкова

Банер

Слободна радна места

Банер

Непуна норма

Банер

15 година ФССШБ

Календар рада 2020/2021

Тренутно онлине

Имамо 13 гостију на мрежи

Стручно усавршавање

Правилник

Стандарди компетенција

Публикација Послови

ФССШ на Facebook-u

ФССШ на Twitter-u

Најновије вести

ЂАЦИ ЛЕЧЕ ЛУТКЕ А НЕ ПАЦИЈЕНТЕ: Ученици средњих стручних школа ускраћени за практичну наставу ПДФ Штампа Ел. пошта


УМЕСТО у болницама, ресторанима, фризерским салонима, радионицама, ИТ компанијама, ученици средњих стручних школа ће, због епидемије вируса корона, практичну наставу имати у школи.
Иако су кабинети добро опремљени, реално радно окружење и непосредни контакт са пацијентима и клијентима не могу заменити ни најмодернија наставна средства. Ако епидемија потраје, извесно је да ће средњошколци остати ускраћени за део практичних лекција.

ГОДИШЊЕ 1.000 ЕВРА
ЗА школовање једног ученика у средњој стручној школи држава издваја око 1.000 евра годишње - каже Антић. - Тај новац ће бити беспотребно утрошен ако деца не буду имала практичну наставу, која им је најбитнија.

Иако ресторани, хотели и агенције раде, додуше смањеним капацитетом и с краћим радним временом, ђаци Угоститељско-туристичке школе у Новом Београду неће ићи на практичну наставу у ове објекте. Како истиче Драгутин Миличић, директор ове школе, разлог за ову одлуку је заштита безбедности ученика и спречавање ширења инфекције. Спремање оброка и сервирање ђаци ће учити у школским кабинетима.

Према речима Предрага Јовановића, директора Медицинске школе "Београд", практични део је најбитнији сегмент наставе за ученике средњих стручних школа. Он истиче да ће ђаци остати делимично ускраћени за праксу, али да се професори труде да, користећи савремене образовне методе, минимизирају губитак.

- Имамо опремљене кабинете, где ученици могу да вежбају на луткама, али то свакако не може да замени ординацију и рад за пацијентима - каже Јовановић. - Професори дају све од себе да им што боље објасне и приближе одређену наставну јединицу, како би што лакше савладали градиво. Ученици имају практичну наставу у групама, уз поштовање физичке дистанце и прописана четири метра квадратна простора по ученику.
Из Форума средњих стручних школа апелују на надлежне да нађу модус како би практична настава била адекватно одрађена, јер је то најбитнији сегмент школовања будућих медицинских сестара, фризера, кувара, конобара...

- Да би били обучени за будуће занимање, они морају имати квалитетну практичну наставу - каже Милорад Антић, председник Форума средњих стручних школа Београда. - То ће, ако се не догоди, бити погубно посебно за трећу и четврту годину, за које је учење кроз праксу у реалном радном окружењу од пресудног значаја.


Извор: novosti.rs