Forum srednjih strucnih skola Beograd

Forum srednjih strucnih skola Beograd


 

ПОСТАНИ ЧЛАН ФССШБ

Карактеристике Форума :

ФССШБ је најорганизованији и најбројнији еснафски синдикат просветних радника у Београду

ФССШБ
је
независан од власти и политичких партија
 
ФССШБ
има
развијену бесплатну правну заштиту

ФССШБ
има
развијен информациони систем

ФССШБ
на
демократски начин бира и разрешава све органе

Предности чланства у Форуму :

• Солидарност
• Бесплатно заступање
• Едукација
• Рекреативни одмор
• Спортске игре 

ФОС 2019

Банер

Конференција 21. мај 2013.

Банер
Банер

Протест 17.03.2015

Министарство

Партнери ФССШБ

Закон о основама

Закон о средњој

Стратегија

ПКУ

КАКО ДО ПЕНЗИЈЕ

Банер
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Приступница

Банер

28.02.1997.

Донета је одлука о
оснивању
ФССШБ
Прузмите оригиналну одлуку о оснивању

Јединствена листа технолошких вишкова

Банер

Слободна радна места

Банер

Непуна норма

Банер

15 година ФССШБ

Календар рада 2019/2020

Тренутно онлине

Имамо 7 гостију на мрежи

Стручно усавршавање

Правилник

Стандарди компетенција

Публикација Послови

ФССШ на Facebook-u

ФССШ на Twitter-u

Најновије вести

ФССШ увек прати шта је Србији потребно ПДФ Штампа Ел. пошта

„Лифтове нема ко да поправља, уведите одељења монтера у школе”: Иницијатива за повратак дефицитарног занимања, нећете веровати колико могу да зараде!


Из Форума средњих стручних школа поручују да је на тржишту рада велика потражња за овим профилом. Месечна плата до 1.000 евра

ПОСЛЕДЊА генерација лифт монтера изашла је из школских клупа ЕТШ "Раде Кончар" пре 25 година. Од тада ово занимање не постоји у нашем образовном систему. Због тога ће Форум средњих стручних школа Београда упутити предлог Привредној комори Београда и Министарству просвете, науке и технолошког развоја, за враћање овог образовног профила у учионице.

Према речима Милорада Антића, председника Форума средњих стручних школа Београда, школовање за лифт монтера је укинуто из непознатих разлога иако, како истиче, за њима постоји огромна потражња на тржишту рада. Осим што се брзо запошљавају, наглашава Антић, лифт монтери су и одлично плаћени, па месечна зарада иде и до 1.000 евра.

- Упутићемо захтев да се што је пре могуће уведе овај образовни профил у машинске или електротехничке школе, по једно или два одељења - наводи Антић. - Тржиште вапи за запошљавањем лифт монтера, с обзиром на то да је изградња стамбених објеката у експанзији. Пример је, рецимо, "Београд на води". Колико само тамо треба лифтова одржавати, а где су сва остала градилишта.
Антић наводи да наставни планови и програми постоје, али би их требало осавременити. Предавачи би, сматра, могли бити професори практичне наставе машинске групе предмета, који су остали без норме и налазе се на списку технолошких вишкова.

- Запослење је сигурно, а добар мајстор за лифтове може да заради и 1.000 евра месечно - каже Антић. - Лифтове тренутно сервисирају приучени "мајстори", који су учили од оних коју су школовање завршили пре 20, 30 година. Када, кроз неколико година, они који су се школовали за овај посао оду у пензију, поставља се питање ко ће уграђивати, сервисирати, поправљати лифтове у компанијама, јавним предузећима, болницама...

Према подацима Привредне коморе Београда из 2018. године, половина од укупног броја лифтова у Србији је у главном граду. Замена лифта у згради са 30 станова кошта око 30.000 евра, што значи да би трошкови по једном стану износили око 1.000 евра.

"ЛИЧНА КАРТА"
У Београду има око 13.500 лифтова, од којих би 7.000 због застарелости требало да буде замењено, подаци су Привредне коморе Београда. Од тог броја ЈП "Градско стамбено" одржава 6.500, Војно стамбено око 2.000, а око 3.000 власника станова уговорило је са приватним фирмама одржавање лифтова. Близу 2.000 се уопште не сервисира или се то ради повремено. Иако лифт има "радни стаж" од око 25 година, у Србији су скоро па дупло "старији" са 44 године.

 

Извор: novosti.rs