Forum srednjih strucnih skola Beograd

Forum srednjih strucnih skola Beograd


 

ПОСТАНИ ЧЛАН ФССШБ

Карактеристике Форума :

ФССШБ је најорганизованији и најбројнији еснафски синдикат просветних радника у Београду

ФССШБ
је
независан од власти и политичких партија
 
ФССШБ
има
развијену бесплатну правну заштиту

ФССШБ
има
развијен информациони систем

ФССШБ
на
демократски начин бира и разрешава све органе

Предности чланства у Форуму :

• Солидарност
• Бесплатно заступање
• Едукација
• Рекреативни одмор
• Спортске игре 

ФОС 2019

Банер

Конференција 21. мај 2013.

Банер
Банер

Протест 17.03.2015

Министарство

Партнери ФССШБ

Закон о основама

Закон о средњој

Стратегија

ПКУ

КАКО ДО ПЕНЗИЈЕ

Банер
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Приступница

Банер

28.02.1997.

Донета је одлука о
оснивању
ФССШБ
Прузмите оригиналну одлуку о оснивању

Јединствена листа технолошких вишкова

Банер

Слободна радна места

Банер

Непуна норма

Банер

15 година ФССШБ

Календар рада 2019/2020

Тренутно онлине

Имамо 4 гостију на мрежи

Стручно усавршавање

Правилник

Стандарди компетенција

Публикација Послови

ФССШ на Facebook-u

ФССШ на Twitter-u

Најновије вести

Чисте и дворишта, а не би требало: „Теткице“ за плату треба да сређују само школу ПДФ Штампа Ел. пошта


Спремачице запослене у образовним установама махом одржавају и дворишта. “Теткице" по нормама морају да среде 450 квадрата сваког дана

ОДРЖАВАЊЕ и чишћење школских дворишта није у надлежности образовних установа?! Иако је, изгледа, реч о "ничијој земљи", за скупљање лишћа, папирића, остатака од ужине, пикаваца, чишћење снега, задужене су спремачице. Међутим, сређивање дворишта, које је саставни део сваке образовне установе, не улази у норму од 450 квадрата, које "теткица" мора сваког дана да почисти у школи. Прописана квадратура је, уједно, и критеријум по коме се одређује колико школа спремачица може да запосли.

Према речима Драгољуба Гачића, директора највеће основне школе у Србији "Никола Тесла", норма која је прописана за спремачице је прихватљива за школе које раде у једној смени или немају двориште. Он истиче да је тешко организовати посао, али да надлежно министарство излази у сусрет, када је ситуација тешка и одобрава додатно запошљавање.

- Спремачице имају обавезу да свакодневно очисте 450 метара квадратних унутар школе, али школско двориште не улази у ту норму - каже Гачић. - Имамо двориште од три хектара, тако да теткице не могу само да прођу и покупе папириће. У зимском периоду спремачице су задужене и за чишћење снега у дворишту. Проблем настаје када се нека разболи, јер онда колегиница мора да преузме њену норму или да их више њих подели.

И у ОШ "Павле Савић" у Миријеву, муку муче са одржавањем дворишта. Како истиче директор школе Милан Крстић, када је донет нови правилник, три спремачице су постале технолошки вишак.

- Правилником није дефинисано ко је задужен за одржавање дворишта, па то раде спремачице, што је превише посла за њих - каже Поповић. - Наша школа има двориште површине два хектара. Колико само треба времена да се испразне канте за смеће, а где је тек чишћење. Нису у истом положају школе које имају двориште и оне без њега, пошто се број спремачица које могу запослити одређује према квадратури зграде.

Председник Форума средњих стручних школа Милорад Антић наглашава да спремачицама није у опису посла да чисте дворишта, али да оне то раде јер директори траже.

- Дворишта не припадају школама, већ Граду, па би логично било и да је њихово чишћење у надлежности комуналног предузећа задуженог за те послове - каже Антић. - По налогу директора школа, "теткице" чисте лишће, смеће, снег, косе и чупају траву, а за то не добијају никакав додатак на плату. При томе, реч је углавном о женама старијим од 50 година, што је превише посла за њих. Зашто би оне радиле више и нешто што им није у опису посла? Да ли директори и професори раде више него што би требало?


КО ИМА ПРАВО НА ДОМАРЕ

Да би школа имала домара, мора имати површину од најмање 2.000 метара квадратних. За објекте од 2.000 до 5.000 квадрата предвиђен је један извршилац са пуним и један са половином радног времена. Образовне установе које имају више од 5.000 метара квадратних могу имати два домара.

- Наша школа има површину од 9.000 метара квадратих и потпуно је нелогично да имамо исти број домара као и нека школа чија је површина 5.001 квадрат - наводи Гачић.

 

Извор: novosti.rs