Forum srednjih strucnih skola Beograd

Forum srednjih strucnih skola Beograd


 

ПОСТАНИ ЧЛАН ФССШБ

Карактеристике Форума :

ФССШБ је најорганизованији и најбројнији еснафски синдикат просветних радника у Београду

ФССШБ
је
независан од власти и политичких партија
 
ФССШБ
има
развијену бесплатну правну заштиту

ФССШБ
има
развијен информациони систем

ФССШБ
на
демократски начин бира и разрешава све органе

Предности чланства у Форуму :

• Солидарност
• Бесплатно заступање
• Едукација
• Рекреативни одмор
• Спортске игре 

ФОС 2019

Банер

Конференција 21. мај 2013.

Банер
Банер

Протест 17.03.2015

Министарство

Партнери ФССШБ

Закон о основама

Закон о средњој

Стратегија

ПКУ

КАКО ДО ПЕНЗИЈЕ

Банер
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Приступница

Банер

28.02.1997.

Донета је одлука о
оснивању
ФССШБ
Прузмите оригиналну одлуку о оснивању

Јединствена листа технолошких вишкова

Банер

Слободна радна места

Банер

Непуна норма

Банер

15 година ФССШБ

Календар рада 2019/2020

Тренутно онлине

Имамо 18 гостију на мрежи

Стручно усавршавање

Правилник

Стандарди компетенција

Публикација Послови

ФССШ на Facebook-u

ФССШ на Twitter-u

Најновије вести

Да ли су родитељи прешли границе и угрозили функционисање школа? ПДФ Штампа Ел. пошта


Мешају се у оцењивањe, боју зидова у учионицама, прете, подносе пријаве, траже копије радних књижица наставника и финансијске планове: Да ли су родитељи прешли границе и угрозили функционисање школа?

Док су маме и тате, некада, долазили само на родитељске састанке или позив разредног старешине, "модерни" родитељи готово и не излазе из школа

ПРАВА која су дата родитељима да учествују у образовању своје деце, прете да угрозе рад школа. Док су маме и тате, некада, долазили само на родитељске састанке или позив разредног старешине, "модерни" родитељи готово и не излазе из школа. Мешају се у све - од оцењивања до боје зидова у учионицама. Ако се не уважи њихово "стручно мишљење", подносе тужбе и пријаве, па школе затрпавају судским поступцима и инспекцијама.

Готово свакодневно школама стижу позиви за рочишта и дописи из адвокатских канцеларија које заступају родитеље са захтевом да им, у складу са Законом о о доступности информација од јавног значаја, доставе "потребне" папире. Директори су дужни да "забринутим" родитељима доставе све што траже. Тако су међу "доказним материјалима" - копије радних књижица "несавесних" наставника, али и финансијски и акциони планови школе.

Члан Већа општине Врачар Драги Лукић, наводи пример када је детету у дневник уписана четворка из српског језика, али је мајка сматрала да заслужује пет и жалила се. Директор је предузео све неопходне радње да се утврди да ли је професор, можда, погрешио. Пошто је у поступку преиспитивања оцене утврђено да је заслужена, и нема основа за петицу, мајка је поднела пријаву против школе.

- Због обавеза око завршног испита директор није могао да оде на заказано рочиште - каже Лукић. - Позивајући на Закон о доступности информација од јавног значаја, адвокат мајке је тражио да школа достави уговор о раду професорке српског језика, структуру њеног радног времена, по ком основу је засновала радни однос, све записнике просветне инспекције од 2013. године, финансијски извештај школе и финансијски план који се, иначе, налазе на сајту школе и могу се преузети, просек примања наставника, акциони план установе за пет година.


Наш саговорник истиче да, ако школа не достави тражено, покреће се прекршајни поступак. Осим адвоката, родитељи ангажују и различите агенције и невладине организације, па су то дупли поступци за школе. Он наводи и пример како су родитељи пријавили школској управи да један учитељ много "шућури" са неким учитељицама?! Има и других бисера - две маме су направиле план седења у учионици, како би се деца боље дружила после наставе?!

- Нама се више не верује, а деца уче за оцену која мора бити по мерилима родитеља - каже Мерица Буј Бјелогрлић, директор ОШ "Олга Петров". - Као што су деци дата права без обавеза, тако је и са родитељима. Маме и тате се мешају у избор градива, лектире, оцењивање, да ли је дете преоптерећено или не. Могу сваки дан да дођу у школу. Па, ваљда, је наставник завршио школу и компетентан је да даје оцене и оцени ниво знања ђака. За родитеље као да не постоје друге оцене сем петице, тако да су наставници под сталним притиском.

А НЕ ПЛАЋАЈУ ШКОЛАРИНУ...

ПРЕМА речима Милорада Антића, председника Форума средњих стручних школа, родитељима су најбитније оцене, па тако, како каже, дају себи за право да прете професорима, вређају их, бацају им вежбанке у лице, упадају на час, понижавају их. "Стручњаци" су и за градиво, уџбенике, али и ентеријер.

- Траже да, рецимо, боја зидова у учионици буде у боји кајсије, како би деца одморила очи - наводи Антић. - Родитељи имају права као да плаћају школарину својој деци, а не држава. Наставник се школовао за тај посао, а онда дођу маме и тате и кажу да не зна да ради. Најбоље би било да родитељи буду директори, када се тако добро разумеју у све.

Б. БОРИСАВЉЕВИЋ