Forum srednjih strucnih skola Beograd

Forum srednjih strucnih skola Beograd


 

ПОСТАНИ ЧЛАН ФССШБ

Карактеристике Форума :

ФССШБ је најорганизованији и најбројнији еснафски синдикат просветних радника у Београду

ФССШБ
је
независан од власти и политичких партија
 
ФССШБ
има
развијену бесплатну правну заштиту

ФССШБ
има
развијен информациони систем

ФССШБ
на
демократски начин бира и разрешава све органе

Предности чланства у Форуму :

• Солидарност
• Бесплатно заступање
• Едукација
• Рекреативни одмор
• Спортске игре 

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ

Банер

СТРУЧНО УПУТСТВО

Банер

Конференција 21. мај 2013.

Банер

Протест 17.03.2015

Банер

Министарство

Партнери ФССШБ

Закон о основама

Закон о средњој

Стратегија

ПКУ

КАКО ДО ПЕНЗИЈЕ

Банер
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Приступница

Банер

28.02.1997.

Донета је одлука о
оснивању
ФССШБ
Прузмите оригиналну одлуку о оснивању

Јединствена листа технолошких вишкова

Банер

Слободна радна места

Банер

Непуна норма

Банер

15 година ФССШБ

Календар рада 2020/2021

Тренутно онлине

Имамо 9 гостију на мрежи

Стручно усавршавање

Правилник

Стандарди компетенција

Публикација Послови

ФССШ на Facebook-u

ФССШ на Twitter-u

Најновије вести

Сви ће морати у гимназију: Шта доносе крупне промене у школству и кога највише погађају ПДФ Штампа Ел. пошта


У Министарству просвете најављују трансформацију средњих стручних школа. Директори установа нису информисани о новинама које спремају надлежни

СРЕДЊЕ стручне школе трансформисаће се у технолошке гимназије. Ово је недавно најавио министар просвете Младен Шарчевић. На питање шта ће то тачно подразумевати, у Министарству просвете одговарају:
- То подразумева успостављање 10 регионалних тренинг-центара у средњим стручним школама у Србији за потребе привреде у области машинства, електротехнике, здравства, туризма, текстила и грађевинске индустрије. То, такође, подразумева максималну искоришћеност постојећих средњих стручних школа како би се одговорило потребама привредног развоја Србије.

Наши саговорници наводе да је овај процес почео, да у неким сегментима обухвата све стручне школе, а за поједине области су неопходне пилот-фазе, обуке, опремање...

Биће измена у наставном плану и програму.
- То је неопходно. Интензивно се ради на развоју програма заснованих на стандарду квалификација усклађених са потребама тржишта рада, захтевима посла, интересима предузећа, интересима специфичних социјалних и друштвених група. Такође, планиран је развој кратких, модуларних програма, као одговор на брзе промене области рада и неопходност усклађивања образовања са потребама привреде и јавног сектора - кажу саговорници "Новости".


Иако у Министарству просвете тврде да је процес већ почео, директори средњих стручних школа о томе немају много информација.
- Овако ће се испунити захтев из стратегије образовања да 40 одсто деце иде у гимназије - каже Драгана Радовановић, директорка Грађевинске школе у Београду и напомиње да нема више информација о томе како би овај процес требало да изгледа. Она истиче да је оваква идеја постојала и пре неколико година, а тада је предлагано да се у гимназије претворе оне школе које имају информатику. Наводи и да би техничке гимназије биле привлачне, јер "родитељи воле да им деца иду у гимназије".

За Ђурђа Бањца, директора Електротехниче школе у Земуну и председника Заједнице електротехничких школа Србије, идеја трансформације у техничке гимназије није нова.
- Ми смо, пре десетак година, први направили елаборат за техничку гимназију - каже Бањац за "Новости". - Тада је Савет за стручно образовање дао сагласност, требало је све да потврди Национални просветни савет, али је то одложено. Када је дошао министар Шарчевић, ми смо понудили елаборат, али речено је да наш образовни систем не препознаје такву школу.

Бањац истиче да су били разрађени сви детаљи, предмети и часови, а да је према плану и програму неке области требало да се изучавају мало шире, било је предвиђено више предмета хуманистичке струке, два страна језика...

ОДБИЈЕН ПРЕДЛОГ
ЂУРАЂ Бањац наводи и да је његова школа последњих година приликом подношења документације за конкурс код Министарства просвете за упис у наредну годину тражила увођење техничке гимназије. Та могућност им је, каже, одбијена.

 

Извор: Новости