Forum srednjih strucnih skola Beograd

Forum srednjih strucnih skola Beograd


 

ПОСТАНИ ЧЛАН ФССШБ

Карактеристике Форума :

ФССШБ је најорганизованији и најбројнији еснафски синдикат просветних радника у Београду

ФССШБ
је
независан од власти и политичких партија
 
ФССШБ
има
развијену бесплатну правну заштиту

ФССШБ
има
развијен информациони систем

ФССШБ
на
демократски начин бира и разрешава све органе

Предности чланства у Форуму :

• Солидарност
• Бесплатно заступање
• Едукација
• Рекреативни одмор
• Спортске игре 

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ

Банер

СТРУЧНО УПУТСТВО

Банер

Конференција 21. мај 2013.

Банер

Протест 17.03.2015

Банер

Министарство

Партнери ФССШБ

Закон о основама

Закон о средњој

Стратегија

ПКУ

КАКО ДО ПЕНЗИЈЕ

Банер
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Приступница

Банер

28.02.1997.

Донета је одлука о
оснивању
ФССШБ
Прузмите оригиналну одлуку о оснивању

Јединствена листа технолошких вишкова

Банер

Слободна радна места

Банер

Непуна норма

Банер

15 година ФССШБ

Календар рада 2020/2021

Тренутно онлине

Имамо 12 гостију на мрежи

Стручно усавршавање

Правилник

Стандарди компетенција

Публикација Послови

ФССШ на Facebook-u

ФССШ на Twitter-u

Најновије вести

О Б А В Е Ш Т Е Њ Е ПДФ Штампа Ел. пошта


 

Форум средњих стручних школа
Трг Николе Пашића 7/II, Београд    
Тел/факс (011) 339–82-93
e-mail: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели
Београд

 

О Б А В Е Ш Т Е Њ Е

Уз фанфаре, бубњеве и на сва звона у Србији се већ дуже време објављује, а данас сви знају да ће у просвети бити повећан тражени број година за одлазак у пензију, што се увелико најављује путем електронских и штампаних медија, све почев од 1.1.2020. године.

Уместо да се ради на смањењу година стажа и старосне границе за одлазак у пензију, као и исплату запосленима који одлазе у пензију пристојне и човека достојне отпремнине, Влада Републике Србије ће највероватније повећати број година живота и стажа, који се траже да запослени имају при одласку у пензију.

Скрећемо пажњу Влади Републике Србије, као и ресорном Министарству науке просвете и технолошког развоја, да су запослени у просвети изложени свакодневном психичком стресу на раду у школама на територији Републике Србије и то од стране ученика, родитеља, а поготово од директора установа, без икаквог разлога, а само радећи свој посао, савесно одговорно, уредно и на време, уз дужно поштовање ученика, родитеља и директора установа од стране већине запослених у просвети.

Сматрамо да запосленима у просвети треба хитно смањити тражени радни стаж за одлазак у пензију, као и године живота, да треба запослити младе људе, али не на начин да директори школа одлучују о запошљавању младих људи у просвети, већ првенствено је потребно да се министарство науке, просвети и технолошког развоја укључи у овај посао и поступа искључиво у складу са законских прописима и датим овлашћењима, без протекције и давања предности било ком кандидату при пријему у радни однос у установи.

Чињеница је да је Влада Републике Србије усвојила Закон о буџету Републике Србије за 2019 годину /Сл. гласник РС бр. 95/2018/, да се исти до сада уредно примењује у пракси, али да  Влада Републике Србије још није усвојила Закон о буџету РС за 2020. годину, па се надамо да неће предузети активности и мере које не иду у прилог запосленима у просвети и без икаквог оправданог разлога и законског основа, још више отежати рад запосленим у просвети, на начин да се повећа број година стажа и година живота за одлазак у пензију, а неспорна је чињеница да су до пре само извесног времена, тачније пре шест месеци, председница Владе РС и министар просвете РС на сва звона обећавали да ће се млади људи запошљавати у просвети и другим делатностима, те да ће им тиме бити омогућен останак у Србији и нормални услови за живот.

Међутим, на нашу жалост, изгледа се све заборавило после само неколико месеци и сада се, од стране Владе Републике Србије поступа на начин који не могу и будите уверени поштована господо и уважене даме у Влади Републике Србије, неће прихватити просветни радници.

Остаје нам само нада и уверење да Влада Републике Србије, са ресорним министром просвете, неће поступити на овај сулуди и скандалозан начин, који директно угрожава сам просветни систем, као и здравље просветних радника у Републици Србији.

Уверавамо Вас да је овакво поступање изазвало велико незадовољство просветних радника у Републици Србији, те апелујемо на Владу Републике Србије да не поступа на начин како се намерава и како је наведено у овом обавештењу и да омогући рад запослених у просвети достојним човека, као и право на поштовање достојанства личности запосленог на раду, безбедне и здраве услове рада, потребну заштиту на раду, ограничено радно време, све сходно члану 60. ставу 4. Устава Републике Србије, а не да тај рад ниподаштава и чини га још горим и неприхватљивим.

У Београду,
07. 10. 2019. год.

 

 

С Поштовањем,
Милорад Антић-Председник ФССШБ