Forum srednjih strucnih skola Beograd

Forum srednjih strucnih skola Beograd


 

ПОСТАНИ ЧЛАН ФССШБ

Карактеристике Форума :

ФССШБ је најорганизованији и најбројнији еснафски синдикат просветних радника у Београду

ФССШБ
је
независан од власти и политичких партија
 
ФССШБ
има
развијену бесплатну правну заштиту

ФССШБ
има
развијен информациони систем

ФССШБ
на
демократски начин бира и разрешава све органе

Предности чланства у Форуму :

• Солидарност
• Бесплатно заступање
• Едукација
• Рекреативни одмор
• Спортске игре 

ФОС 2019

Банер

Конференција 21. мај 2013.

Банер
Банер

Протест 17.03.2015

Министарство

Партнери ФССШБ

Закон о основама

Закон о средњој

Стратегија

ПКУ

КАКО ДО ПЕНЗИЈЕ

Банер
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Приступница

Банер

28.02.1997.

Донета је одлука о
оснивању
ФССШБ
Прузмите оригиналну одлуку о оснивању

Јединствена листа технолошких вишкова

Банер

Слободна радна места

Банер

Непуна норма

Банер

15 година ФССШБ

Календар рада 2019/2020

Тренутно онлине

Имамо 7 гостију на мрежи

Стручно усавршавање

Правилник

Стандарди компетенција

Публикација Послови

ФССШ на Facebook-u

ФССШ на Twitter-u

Најновије вести

Отворено писмо ПДФ Штампа Ел. пошта


 

Форум средњих стручних школа
Трг Николе Пашића 7/II, Београд    
Тел/факс (011) 339–82-93
e-mail: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели
Београд

 

Отворено писмо

Полупразне гимназије у Србији у којима је за упис ученика довољно само 50,01 бодова и где се вапи за ђацима, и даље остају празне. Не оспоравамо чињеницу да су у градовима као што су Београд, Нови Сад, Ниш, Крагујевац, гимназије углавном пуне.

Министарство пак, да би се повећао број ученика и повратила некадашња јагма за гимназијама, у њу уводи стручно занимање ИТ сектора, иако такав смер већ постоји у електротехничким школама које су на истом плану постигле врхунске резултате, те омасовиле жеље ученика за овим занимањем.

ПИСМЕНОСТ 21. ВЕКА

Не заборавимо да је 21. век, век ИТ и компјутера. Ученици који упишу ИТ сектор у техничким школама, добиће најбоље могуће образовање из ове области и предаваће им најбољи и најстручнији професори. То значи да ће научити како да сагледавају и решавају одређене проблеме којима ће приступати, односно научиће како да их поделе на мање проблеме, а затим како и да их реше. Искуство, знање, техничка опремљеност су на страни стручних школа електротехничког смера. Матура ових ученика може да буде искључиво стручна, и то су предмети који су везани за струку, а не општа матура какву полажу гимназијалци. Министарство је донело одлуку да се у одељењима ИТ сектора у гимназијама укине латински и други страни језик, а уметничким и другим општеобразовним предметима попут српског језика и књижевности, историје, географије се знатно смањује фонд часова, сводећи на тај начин гимназијско образовање на уско струковно што ће довести до смањења критичке мисли и образовног нивоа, а самим тим и образовања. Симптоматично је то што су наставници гимназија ћутали када су ИТ одељења увођена у гимназије, али сад су дигли глас за образовање и очување вредности и нивоа образовања које пружа гимназијски програм рада. Најбољи ђаци у Србији уписују се у медицинске школе у којима је за упис потребно најмање 95 поена. Када би у техничким школама формирали већи број оваквих одељења, то би сигурно допринело и повећању броја девојака у истим школама. У будућности ће жене предњачити у ИТ сектору и ово је прилика да девојке које воле математику и природне науке направе своје прве кораке у том смеру. Постоје сви предуслови да у будућности ИТ постане претежно женска индустрија.

Министре, искористите прилику да ИТ одељења отварате у техничким школама електро-техничког смера. Сматрамо да ћете као министар дати огроман допринос развоју ИТ сектора, побољшању и развоју привреде Србије. Ову грану најквалитетније могу да развију техничари који се школују за ИТ сектор, а управо се највећи стручњаци и најбољи наставни кадар за овај смер школује на Електротехничком факултету.

У Београду,
25. 06. 2019. год.

 

 

С Поштовањем,
Милорад Антић-Председник ФССШБ