Forum srednjih strucnih skola Beograd

Forum srednjih strucnih skola Beograd


 

ПОСТАНИ ЧЛАН ФССШБ

Карактеристике Форума :

ФССШБ је најорганизованији и најбројнији еснафски синдикат просветних радника у Београду

ФССШБ
је
независан од власти и политичких партија
 
ФССШБ
има
развијену бесплатну правну заштиту

ФССШБ
има
развијен информациони систем

ФССШБ
на
демократски начин бира и разрешава све органе

Предности чланства у Форуму :

• Солидарност
• Бесплатно заступање
• Едукација
• Рекреативни одмор
• Спортске игре 

ФОС 2019

Банер

Конференција 21. мај 2013.

Банер
Банер

Протест 17.03.2015

Министарство

Партнери ФССШБ

Закон о основама

Закон о средњој

Стратегија

ПКУ

КАКО ДО ПЕНЗИЈЕ

Банер
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Приступница

Банер

28.02.1997.

Донета је одлука о
оснивању
ФССШБ
Прузмите оригиналну одлуку о оснивању

Јединствена листа технолошких вишкова

Банер

Слободна радна места

Банер

Непуна норма

Банер

15 година ФССШБ

Календар рада 2019/2020

Тренутно онлине

Имамо 10 гостију на мрежи

Стручно усавршавање

Правилник

Стандарди компетенција

Публикација Послови

ФССШ на Facebook-u

ФССШ на Twitter-u

Најновије вести

Да ли треба поништити матуру? Траже се кривци, деца на ногама, а ујдурма око тестова не јењава ПДФ Штампа Ел. пошта


Мала матура је важна и од тестова не би требало одустати, чак ни у оваквој ситуацији

БИА, полиција, истрага, одлагање, провала, сумња, страх, трема, (дез)информације, неизвесност... Протести, министар, оптужбе... Да ли је ово тест одрастања који, заједно са тестом знања, ових дана полажу мали матуранти?

Нешто што је требало да буде велики корак даље у њиховом образовању, урушило се захваљујући мистериозној пукотини у систему која је направила читаву лавину проблема.
Али, мала матура је важна и од тестова не би требало одустати, чак ни у оваквој ситуацији. Све нејасноће требало би отпетљати, сумње расветлити, а деци колико је могуће олакшати ситуацију и обезбедити објективно оцењивање завршног испита, објашњавају саговорници портала "Telegraf.rs".

ДЕЦА СУ НАЈМАЊЕ КРИВА, А НАЈВИШЕ ИСПАШТАЈУ

Мала матура је први велики, судбоносни испит када је у питању школовање и каријера основаца. Сви они имају трему, јуче су остали збуњени и потресени, а данас нису имали праву информацију шта ће да се деси, прича председница удружења "Родитељ" Гордана Пленић.
Како каже, још је рано да се дају оцене и коментари, али пре свега би требало да се обрати пажња на децу.
- У целој овој ситуацији некако нисмо обратили пажњу на децу. Сви се питају ко је крив, а деца су најмање крива и највише испаштају. Због одлагања теста, агонија им је продужена за један дан. Све што се догодило утиче на њих, од тих 2-3 дана зависи цело школовање. Не знам како ће све то да утиче на резултате теста - прича Пленићева.

ШТА ЋЕ НАМ БИА И ПОЛИЦИЈА?

- Превише је искомпликована једноставна ствар. Важно је било да до теста дође што мањи број људи, а то што БИА и полиција одређују где ће се чувати тест само значи да је велики број људи могао да га види. Министар је одмах оптужио наставнике и због тога ми из Уније синдиката просветних радника Србије тражимо његову оставку. Ниједан наставник није могао да дође у посед теста до јуче ујутро, а тестови су били објављени 12 сати раније. Та оптужба на рачун наставника је најшокантнија - казала је Јасна Јанковић, председница Уније синдиката.
Како објашњава, тест је веома важан и не би требало да га се одрекнемо, али да је само потребно да се он што је могуће боље организује.

-  Тест би требало да остане, јер су се многа деца спремала. Сав рад био би обесмишљен, али да су тестови угрожени - јесу. Ако резервни тест није угрожен, онда тестирање може да се настави. Ипак, ми немамо информације ни да ли се данас полагао резервни или прави тест - казала је Јанковићева.

Овај кикс на тесту из мале матуре оставиће велике последице и сумњу у читав систем, тврди она.

- Обрукали смо се због тога што нам се 2013. десила идентична ствар. За шест година нисмо могли да пронађемо модел да тестови не изађу у јавност. Јуче је био један врло тужан и шокантан, али дан који треба нешто да промени - казала је она.

ПОНОВИТИ СВА ТРИ ТЕСТА

Да је тест из мале матуре изузетно важан уверава и Милорад Антић, председник Форума средњих школа Београда. Како каже, успех који се мери просеком оцена у основној школи није реална слика знања.
- Просек основаца у Србији је око 4.10 или 4.20, а више од половине су одлични ђаци, остали су већином врлодобри и има мало добрих... То је један успех који се заснива на поклањању оцена - казао је.
Његов предлог је да се у овој ситуацији направи пауза од неколико дана, да се утврди одговорност за пропуст, а онда опет организују тестирања.

- Сва три теста требало би поново да се ураде, али да прође 3-4 дана да се све анализира, да се смире страсти и да се све заврши како треба. Мора да се зна ко је крив и да за њега не буде условне, већ затворске казне - казао је Антић.

ПРОЦУРИЛА САМО МАТЕМАТИКА? ЧУДНО

У Министарству просвете раније су рекли да је процурио само тест из математике, да су остали тестови безбедни и да ће полагање нормално да се настави.

Међутим, било је сумњи и у нерегуларност испита за српски језик, па чак и комбинованог теста, а поново су се на интернету појављивала нека питања за која је утврђено да су лажна, односно, да тестови нису процурили.

- Имамо опречне изјаве министра. Најпре је рекао да је тест из математике проваљен, а потом је рекао да је проваљен и комбинован тест, да би на крају рекао да није - казала је председница Уније синдиката просветних радника Јасна Јанковић.

Њој је нејасно како је могуће да је проваљена само математика.

- Ако је неко украо само тест из математике рекла бих да је то нелогично, јер је комбиновани тест најтежи - казала је Јанковићева.

ИЗВЛАЧЕЊЕ ПИТАЊА ИЗ БУБЊА

Раније су постојале збирке задатака за пријемни испит, из којих су се деца спремала за упис у средње школе, да би потом исте те задатке решавали на тесту.

Поента овог система је да су сви задаци свима познати, али није познато која ће се од тих питања наћи на тесту. На пример, од 300 задатака из математике из бубња се извлачи 10 бројева.

Мана овог система је што би ученици могли напамет да науче одговоре на нека њима тешка питања, али се тиме у потпуности отклања свака могућност да тестови процуре.

(Матеја Бељан)