Forum srednjih strucnih skola Beograd

Forum srednjih strucnih skola Beograd


 

ПОСТАНИ ЧЛАН ФССШБ

Карактеристике Форума :

ФССШБ је најорганизованији и најбројнији еснафски синдикат просветних радника у Београду

ФССШБ
је
независан од власти и политичких партија
 
ФССШБ
има
развијену бесплатну правну заштиту

ФССШБ
има
развијен информациони систем

ФССШБ
на
демократски начин бира и разрешава све органе

Предности чланства у Форуму :

• Солидарност
• Бесплатно заступање
• Едукација
• Рекреативни одмор
• Спортске игре 

ФОС 2019

Банер

Конференција 21. мај 2013.

Банер
Банер

Протест 17.03.2015

Министарство

Партнери ФССШБ

Закон о основама

Закон о средњој

Стратегија

ПКУ

КАКО ДО ПЕНЗИЈЕ

Банер
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Приступница

Банер

28.02.1997.

Донета је одлука о
оснивању
ФССШБ
Прузмите оригиналну одлуку о оснивању

Јединствена листа технолошких вишкова

Банер

Слободна радна места

Банер

Непуна норма

Банер

15 година ФССШБ

Календар рада 2018/2019

Тренутно онлине

Имамо 31 гостију на мрежи

Стручно усавршавање

Правилник

Стандарди компетенција

Публикација Послови

ФССШ на Facebook-u

ФССШ на Twitter-u

Најновије вести

С А О П Ш Т Е Њ Е ПДФ Штампа Ел. пошта


 

Форум средњих стручних школа
Трг Николе Пашића 7/II, Београд    
Тел/факс (011) 339–82-93
e-mail: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели
Београд

 

С А О П Ш Т Е Њ Е
Како нас систематски уништавају…
Или нас уче како треба да изводимо наставу, оцењујемо и дајемо оцене из владања

Већина професора средњих и основних школа уплашена разним законима, прописима, правилницима, контролама и моћним директорима који су у спрези са Министарством и просветном инспекцијом, као да су натерани да ћуте и повинују се свим променама и бесмисленим новотаријама које прекрајачи унутар система осмисле. Сматрамо да велики број ћутолога и спавача то ради с разлогом, углавном због привилегија које добијају од директора. Зато и нема таласања, а новотарије и бесмислени предлози клизе као по лоју. Директори, уплашени од прекора  Министарства, труде се да спрече било какав глас против оног што прекрајачи у систему осмисле, или било какав отпор да се новотарија примењује. Као што фудбалери зарад јаче цене лако мењају клубове, директори са истом лакоћом мењају странке и партијске књижице, јер променом идеологије лако се избегне сношење било какве одговорности. Ћутологе и спаваче директори пазе и чувају, и нико не сме да их дира. Таласање је непожељно, а често и забрањено.

Уважене колегинице и колеге, члан Закона који казује о оцењивању, ФССШ сматра апсолутно анти-просветним. Да ли је допустиво да просветни радници са дугогодишњим педагошким искуством, а који се, опет из било ког разлога нађу на мети директора, родитеља или ученика, треба да трпе тортуру и доживљавају ноћну мору или трпе оков око врата због слања на стручно усавршавање у области оцењивања и комуникацијских вештина уз педагошко-инструктивни рад. Уколико ове мере не уроде плодом, у помоћ прискаче и Министарство просвете. Да ли је требало да спавамо и ћутимо над овим накарадним чланом. Форум средњих стручних школа сматра да је неопходно да подигнемо главе и кажемо „НЕˮ јер смо довољно стручни и способни да обављамо свој посао. Нико не треба да избегава усавршавање и добронамерне савете, али не и понижавање и деградирање. Устанимо и кажимо одлучно „НЕˮ члану 82 Закона о основама система образовања и васпитања који се односи на Приговор на оцењивање, оцену и испит.

ФССШ спреман је и на радикалније мере као што су протести, перформанси и други видови синдикалне борбе како би спречио примену овог члана.

На основу измена и допуна Закона о основама система образовања и васпитања које је Скупштина Србије усвојила 14.02.2019. године, ученик основног и средњег образовања, његов родитељ, односно други законски заступник има право да поднесе на основу члана 82:
1) Приговор на оцену у току школске године (рок за приговор директору је три дана),
2) Приговор на закључну оцену на крају првог и другог полугодишта (рок за приговор директору је три дана од добијања књижице или сведочанства, односно 24 сата за матуранте)
3) Приговор на испит ( рок за приговор директору је 24 сата од саопштавања оцене).

Директор је дужан да наставнику на чију оцену је уложен приговор у року од три дана од дана доношења решења исто и достави. Ако оцени да је приговор на оцену основан и да оцена није јавно саопштена, образложена, односно да оцењивање није у складу са прописима, директор поништава оцену, појачава педагошко-инструктивни рад над наставником у установи и решењем образује комисију за проверу знања ученика, преглед и поновно оцењивање писменог или другог рада ученика. Комисија има три члана, од којих су два стручна за предмет.

Уколико се утврди да закључна оцена није изведена у складу са прописима, директор поништава и враћа оцену одељенском већу на разматрање и закључивање.

Наставник чија је оцена поништена, упућује се и на стручно усавршавања у области оцењивања и комуникацијских вештина. Уколико појачани педагошко-инструктивни рад и стручно усавршавање не дају позитиван резултат, директор је у обавези да захтева стручно-педагошки надзор над радом наставника од стране просветног саветника при Министарству просвете, науке и технолошког развоја.

Ако директор, стручни сарадник и одељенски старешина оцене да је приговор на оцену из владања основан, враћа предмет одељенском већу на поновно разматрање.

У Београду,
16. 03. 2019. год.

 

 

С Поштовањем,
Милорад Антић-Председник ФССШБ