Forum srednjih strucnih skola Beograd

Forum srednjih strucnih skola Beograd


 

ПОСТАНИ ЧЛАН ФССШБ

Карактеристике Форума :

ФССШБ је најорганизованији и најбројнији еснафски синдикат просветних радника у Београду

ФССШБ
је
независан од власти и политичких партија
 
ФССШБ
има
развијену бесплатну правну заштиту

ФССШБ
има
развијен информациони систем

ФССШБ
на
демократски начин бира и разрешава све органе

Предности чланства у Форуму :

• Солидарност
• Бесплатно заступање
• Едукација
• Рекреативни одмор
• Спортске игре 

ФОС 2019

Банер

Конференција 21. мај 2013.

Банер
Банер

Протест 17.03.2015

Министарство

Партнери ФССШБ

Закон о основама

Закон о средњој

Стратегија

ПКУ

КАКО ДО ПЕНЗИЈЕ

Банер
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Приступница

Банер

28.02.1997.

Донета је одлука о
оснивању
ФССШБ
Прузмите оригиналну одлуку о оснивању

Јединствена листа технолошких вишкова

Банер

Слободна радна места

Банер

Непуна норма

Банер

15 година ФССШБ

Календар рада 2018/2019

Тренутно онлине

Имамо 30 гостију на мрежи

Стручно усавршавање

Правилник

Стандарди компетенција

Публикација Послови

ФССШ на Facebook-u

ФССШ на Twitter-u

Најновије вести

Ако се родитељ пожали, наставник ће морати да правда сваку оцену мању од 5: Нова правила изазвала хаос у школама ПДФ Штампа Ел. пошта

 

 

Више не чуди што родитељи дижу панику и због четворке, јер је сваки други ђак у Србији одличан а сваки пети има све петице

Наставници у Србији мораће да правдају сваку оцену мању од петице. Звучи претерано? Да, али управо на то се своде нова правила о оцењивању ђака по којима родитељ може да приговори за сваку оцену, а наставник ће морати да је правда и да, ако не успе, иде на "усавршавање".

На које оцене се родитељи највише жале, више је него јасно када се погледа статистика: сваки други ђак у Србији је одличан, а сваки пети има све петице. Јединица као оцена одавно више не постоји, док се дешавало да због једне четворке родитељи у школу зову чак и просветну инспекцију!

Као да критеријуми већ нису довољно снижени, просветне власти донеле су још блажа правила по ђаке. Тако ће, рецимо, наставници контролне морати да најаве пет дана унапред, а ако наставник да ученицама ненајављени тест, оцену са њега неће смети да унесе у дневник.

Ипак, најгоре је што ће наставник, упозоравају у синдикатима, на било какав приговор оцене морати да подноси извештај директору школе, а ако директор процени да је наставник био превише строг, ставиће га под педагошки надзор. Још горе ће наставник проћи, ако ученику и комисија преправи оцену. Е онда ће морати да иде и на додатно усавршавање у "оцењивању и комуникацијским вештинама".

Зато ће, када дају оцене мање од петице, наставници морати да припазе на родитеље који су им због четворке и тројке и раније "скакали за врат".

МАЊИ ОД МАКОВОГ ЗРНА

- Према новим правилима треба да будемо мањи од маковог зрна. Уместо да нас родитељи питају где ђак греши и како да буде бољи, ми ћемо њима морати да се правдамо кад год дамо нижу оцену од оне коју они сматрају да њихово дете заслужује. То је све имагинарно знање, знање које је покривено само оценама, форме ради - упозорава Милорад Антић, председник Форума средњих стручних школа.

Јасна Јанковић, председница Уније синдиката просветних радника Србије (УСПРС), каже и да је то што ученици нису мотивисани да знају више, велики проблем за нашу будућност.

- Је л знате ко се бави правилницима? Онај ко нема снаге да постави јасне циљеве у српском образовању. Ми смо сада у једном образовном гротлу. На једној страни имате државне а на другој приватне факултете, и много њих из политичке "елите" који су на сумњив начин дошли до диплома. Ствара се утисак да образовање није важно, важна је диплома, а не да шта стварно знаш - наводи Јанковић.

МЕДВЕЂА УСЛУГА ДЕЦИ

Она поручује родитељима да то што су притисли наставника да њиховом детету да четворку уместо тројке, никоме не значи апсоултно ништа.

- Родитељ мисли да је успео кад то уради, а суштина је да ђак зна и да од тога што зна једног дана може да живи. Нико ваше дете за 10 година неће питати коју је оцену имао из математике. Оцена је форма, а у животу је битна суштина - поручује Јанковић.

(М.Лесковац/ Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели )