Forum srednjih strucnih skola Beograd

Forum srednjih strucnih skola Beograd


 

ПОСТАНИ ЧЛАН ФССШБ

Карактеристике Форума :

ФССШБ је најорганизованији и најбројнији еснафски синдикат просветних радника у Београду

ФССШБ
је
независан од власти и политичких партија
 
ФССШБ
има
развијену бесплатну правну заштиту

ФССШБ
има
развијен информациони систем

ФССШБ
на
демократски начин бира и разрешава све органе

Предности чланства у Форуму :

• Солидарност
• Бесплатно заступање
• Едукација
• Рекреативни одмор
• Спортске игре 

ФОС 2019

Банер

Конференција 21. мај 2013.

Банер
Банер

Протест 17.03.2015

Министарство

Партнери ФССШБ

Закон о основама

Закон о средњој

Стратегија

ПКУ

КАКО ДО ПЕНЗИЈЕ

Банер
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Приступница

Банер

28.02.1997.

Донета је одлука о
оснивању
ФССШБ
Прузмите оригиналну одлуку о оснивању

Јединствена листа технолошких вишкова

Банер

Слободна радна места

Банер

Непуна норма

Банер

15 година ФССШБ

Календар рада 2018/2019

Тренутно онлине

Имамо 19 гостију на мрежи

Стручно усавршавање

Правилник

Стандарди компетенција

Публикација Послови

ФССШ на Facebook-u

ФССШ на Twitter-u

Најновије вести

ПРИЈАВЕ ПРОТИВ РОДИТЕЉА: Нећу у школу, лоше изгледам ПДФ Штампа Ел. пошта

 

 

Поднето 57 пријава против родитеља због изостанака ђака са наставе. У 2018. изречене две новчане казне од по 5.000 динара

ТОКОМ прошле године у престоници је поднето 57 пријава против родитеља чија су деца имала  велики број изостанака, а изречене су две новчане казне у износу од по 5.000 динара. У Прекршајном суду истичу да је ситуација на терену гора него што показује статистика, а у школама да се са наставе не изостаје само због оцена, досадних часова, већ и због депресије изазване физичким изгледом!

Према речима Милана Мариновића, председника Прекршајног суда у Београду, у 2018. години је било 57 предмета који се односе на изостајање из школе. Он истиче да је, до сада, донео осам одлука, док за остале случајеве поступак још траје.

- Од тих осам одлука, донето је пет осуђујућих пресуда, и то три опомене и две новчане казне у износу од по 5.000 динара, једна ослобађајућа, док су два захтева одбијена - наводи Мариновић. - Опомена се изриче, најчешће, када су родитељи први пут тужени или је реч о породици која је у тешкој материјалној ситуацији.

Иако у основним школама има бежања са часова и разних "вируса" пред писмене и одговарање, у средњим школама изостанци су већа бољка. У просеку, бележи се око 100 изостанака по ученику. Пријава родитеља суду је, како наводе у школама, тек крајња мера коју користе када ништа друго не уроди плодом. Као све чешћи разлог изостанка из школе наводи - депресија.

- Имамо све више депресивних ђака, који имају стручну помоћ - открива Јасмин Николовски, директор Петнаесте београдске гимназије. - Девојчице изостају из школе незадовољне својим изгледом, а дечаци због дубоке туге и несналажења у средини. Никада нисмо тужили родитеље, принуда није начин да се стане на пут изостанцима, већ разговор, сарадња. Треба скратити час на 35 минута и модернизовати наставу, тако ћемо заинтересовати ученике, пошто је њима досадно.

Николовски истиче да има малверзација и са оправдањима, јер их ученици узимају бланко па сами пишу "дијагнозе", и додаје да и родитељи треба да преузму део одговорности.

- Тренд који се сервира младима о савршеном изгледу, промовисање старлета као узора, код девојака ствара комплексе, због чега се оне затварају у кућу, не долазе у школу, јер сматрају да не изгледају довољно добро - сматра Милорад Антић, председник Форума средњих стручних школа Београда. - Младићи, уместо на часу, време проводе у кладионицама, кафићима... Родитељи све то правдају, тако да је број изостанака знатно већи него што показује статистика.
МЕРЕ ПРОТИВ БЕЖАЊА СА ЧАСОВА

Директорка Медицинске школе Београд Нада Трифковић урадила је истраживање о изостајању из школе са мерама за решавање овог проблема:

- Потребно је повести рачуна о томе да ученик не одговара три предмета у једном дану, планирати часове провере знања са ђацима и обавезно урадити припрему пре испитивања.

Трифковићева истиче да је важно и разговарати са ученицима, појачати сарадњу са радитељима и обавештавати их о изостанцима.

ПРОПИСИ

Према законским одредбама, родитељи су дужни да у року од 48 сати јаве наставнику због чега дете не долази у школу, а у року од осам дана да донесу и званично оправдање. Ако то не учине, школа обавештава надлежне у општинској управи, затим секретаријат градске управе, који подноси захтеве за покретање прекршајног поступка против родитеља. Прописана казна је од 5.000 до 100.000 динара. Дозвољено број неоправданих изостанака је 25.

 

Б. Борисављевић