Forum srednjih strucnih skola Beograd

Forum srednjih strucnih skola Beograd


 

ПОСТАНИ ЧЛАН ФССШБ

Карактеристике Форума :

ФССШБ је најорганизованији и најбројнији еснафски синдикат просветних радника у Београду

ФССШБ
је
независан од власти и политичких партија
 
ФССШБ
има
развијену бесплатну правну заштиту

ФССШБ
има
развијен информациони систем

ФССШБ
на
демократски начин бира и разрешава све органе

Предности чланства у Форуму :

• Солидарност
• Бесплатно заступање
• Едукација
• Рекреативни одмор
• Спортске игре 

ФОС 2019

Банер

Конференција 21. мај 2013.

Банер
Банер

Протест 17.03.2015

Министарство

Партнери ФССШБ

Закон о основама

Закон о средњој

Стратегија

ПКУ

КАКО ДО ПЕНЗИЈЕ

Банер
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Приступница

Банер

28.02.1997.

Донета је одлука о
оснивању
ФССШБ
Прузмите оригиналну одлуку о оснивању

Јединствена листа технолошких вишкова

Банер

Слободна радна места

Банер

Непуна норма

Банер

15 година ФССШБ

Календар рада 2018/2019

Тренутно онлине

Имамо 4 гостију на мрежи

Стручно усавршавање

Правилник

Стандарди компетенција

Публикација Послови

ФССШ на Facebook-u

ФССШ на Twitter-u

Најновије вести

Хаос око надокнаде градива: У појединим школама уводе 8. час, а у некима ће тражити да се на наставу дође пола сата раније ПДФ Штампа Ел. пошта

 

 

Оваква надокнада часова биће само имитирање наставе, упозоравају просветари

Министарство просвете наложило је школама да саме направе план надокнаде часове, изгубљених током продуженог распуста. Већина је у старту одустала од радних субота, али су онда на ред дошле и неке сумануте идеје: поједине школе решиле су да уведу 8.час, док ће друге тражити да се у школу дође пола сата раније или да се последњи час продужи за 15 минута.


Тако ће ђаци који буду имали осми час, уместо стандардних пет, тог дана у школи провести чак седам сати. А они који буду морали да дођу пола сата раније, односно у 7.30, ујутру ће морати да се буде у цик зоре, нарочито ако им школа није близу куће.

Пуко испуњавање форме

Милорад Антић, председник Форума средњих стручних школа, каже да ће оваква надокнада часова бити само "имитирање наставе" и да се она ради тек да би се испунила форма.

- Ако терате ђаке да остану и осми часу школи или да дођу у 7.30 да слушају наставу, они сигурно неће бити мотивисани за рад и таква настава неће имати ефекта. Исто тако сам чуо да ће у појединим школама продужити последњи час за 15 минута. То такође није никакав вид надокнаде. Ђаци ће одседети тих 15 минута јер морају, а не зато што ће за то време нешто стварно и научити - наводи Антић.
Он додаје да ће се планирана надокнада часова одржати тек да би се Министарству просвете предочило како је то обављено, а да за ђаке неће бити од користи.

Продужења школске године дефинитивно неће бити

Подсетимо, школски распуст продужен је за недељу дана због ширења грипа и завршава се 24. фебруара, а већина школа одустала је од надокнаде радним суботама.

Прве су тако одлучиле школе у Војводини. У Покрајинском секретаријату за образовање поручили су да ће изгубљени часови свакако бити надокнађени, али да радних субота неће бити.

Овај пример су потом решиле да следе и школе на југу Србије. Тако је, рецимо, Форум нишких гимназија донео одлуку да се часови надокнаде сукцесивно, држањем предчаса или седмог часа радним данима. Како су објаснили, у другом полугодишту почињу такмичења за која се ђаци често припремају баш у дане викенда, а неки разреди ће отићи и на екскурзије, док матуранте очекује припрема матурског испита.

Такође, у Министарству просвете поручили су да школска година неће бити продужена да би се надокнадили часови, након што су у мањем броју школа навели и овај вид надокнаде.

(М. Лесковац/ Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели )