Forum srednjih strucnih skola Beograd

Forum srednjih strucnih skola Beograd


 

ПОСТАНИ ЧЛАН ФССШБ

Карактеристике Форума :

ФССШБ је најорганизованији и најбројнији еснафски синдикат просветних радника у Београду

ФССШБ
је
независан од власти и политичких партија
 
ФССШБ
има
развијену бесплатну правну заштиту

ФССШБ
има
развијен информациони систем

ФССШБ
на
демократски начин бира и разрешава све органе

Предности чланства у Форуму :

• Солидарност
• Бесплатно заступање
• Едукација
• Рекреативни одмор
• Спортске игре 

ФОС 2019

Банер

Конференција 21. мај 2013.

Банер
Банер

Протест 17.03.2015

Министарство

Партнери ФССШБ

Закон о основама

Закон о средњој

Стратегија

ПКУ

КАКО ДО ПЕНЗИЈЕ

Банер
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Приступница

Банер

28.02.1997.

Донета је одлука о
оснивању
ФССШБ
Прузмите оригиналну одлуку о оснивању

Јединствена листа технолошких вишкова

Банер

Слободна радна места

Банер

Непуна норма

Банер

15 година ФССШБ

Календар рада 2019/2020

Тренутно онлине

Имамо 12 гостију на мрежи

Стручно усавршавање

Правилник

Стандарди компетенција

Публикација Послови

ФССШ на Facebook-u

ФССШ на Twitter-u

Најновије вести

Јединица избрисана из средњих школа, масовно поклањамо оцене: Наставник послао снажну поруку родитељима, директорима и Министарству ПДФ Штампа Ел. пошта

 

 

Са њим је сагласна и наставница медицинске школе у Београду која нам прича да се, због немогућности да икоме да јединицу, дешава да медицински техничар изађе из школе без минимума знања

Поклањамо оцене шаком и капом. Ако не пристанемо да дамо већу оцену, сумња се у наш рад, проглашавамо се неспособнима да учимо децу, и то је такав притисак да на крају морамо да попустимо.

Молим вас, престаните то да радите! Престаните да нас терате да деци дајемо оцене које немају покриће у знању.

Овако наставник Милорад Антић, у име Форума средњих стручних школа и својих колега, апелује на родитеље, директоре школа и Министарство просвете. Како каже, о масовном поклањању оцена и притисцима које просветари трпе стално се прича по зборницама и ходницима школа, али наставници више не знају шта да учине да би то прекинули.

- Јединица више не постоји као оцена. У основним школама је одавно нема, а сад се полако брише и из гимназија и средњих стручних школа. Кад би се наставник усудио да ученику који ништа не зна да јединицу, прошао би голготу. Био би окривљен да не држи добро допунску наставу и да не објашњава како треба, иако на допунску наставу ђаци или одбију да дођу или дођу и неће да слушају - прича Антић за Telegraf.rs.

Он упозорава родитеље да трком за оценама које немају покрића у знању чине деци медвеђу услугу и уче их погрешним вредностима у животу.

- Деца тако прихватају потпуно погрешан систем вредности у којем се све може завршити преко везе или "на муфте". Многе оцене су шарена лажа. Замислите какав је то пораз за ово друштво када у средњу школу дође неко ко не зна да реши сложенију рачунску операцију или брка таблицу множења, неко ко не зна сопствену историју и географију - наводи он.

У том врзином колу притисака и уцена учествују сви, додаје Антић, од родитеља до директора школа и Министарства просвете.
- Ако се сећате, сам министар је рекао да треба смањити градиво за оцене 2,3,4,5... То не води никуда, осим додатном срозавању већ опалих критеријума - истиче наш саговорник.
Са њим је сагласна и наставница медицинске школе у Београду која нам прича да се, због немогућности да икоме да јединицу, дешава да медицински техничар изађе из школе без минимума знања.

- Правилник каже: ако ученик има две јединице и две двојке, то је двојка. Али, верујте, са тим оценама ученик нема ни основно знање које је потребно да би сутра обављао тако одговоран посао.

- Притом, и двојке које му дамо, добио је на основу врло сиромашних одговора, јер је довољно да ученик покаже тек неки минимум знања и наставник мора да му да позитивну оцену - упозорава ова професорка.

(М. Лесковац/ Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели )