Forum srednjih strucnih skola Beograd

Forum srednjih strucnih skola Beograd


 

ПОСТАНИ ЧЛАН ФССШБ

Карактеристике Форума :

ФССШБ је најорганизованији и најбројнији еснафски синдикат просветних радника у Београду

ФССШБ
је
независан од власти и политичких партија
 
ФССШБ
има
развијену бесплатну правну заштиту

ФССШБ
има
развијен информациони систем

ФССШБ
на
демократски начин бира и разрешава све органе

Предности чланства у Форуму :

• Солидарност
• Бесплатно заступање
• Едукација
• Рекреативни одмор
• Спортске игре 

ФОС 2019

Банер

Конференција 21. мај 2013.

Банер
Банер

Протест 17.03.2015

Министарство

Партнери ФССШБ

Закон о основама

Закон о средњој

Стратегија

ПКУ

КАКО ДО ПЕНЗИЈЕ

Банер
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Приступница

Банер

28.02.1997.

Донета је одлука о
оснивању
ФССШБ
Прузмите оригиналну одлуку о оснивању

Јединствена листа технолошких вишкова

Банер

Слободна радна места

Банер

Непуна норма

Банер

15 година ФССШБ

Календар рада 2018/2019

Тренутно онлине

Имамо 16 гостију на мрежи

Стручно усавршавање

Правилник

Стандарди компетенција

Публикација Послови

ФССШ на Facebook-u

ФССШ на Twitter-u

Најновије вести

4 града у Србији штанцују вуковце као на траци: Сваки пети ђак овде има Вукову диплому, а кад полажу завршни испит, открије се тужна истина ПДФ Штампа Ел. пошта

 

Кад полажу матуру, поједини вуковци из ових градова буду и испод републичког просека. Како се изборити против хистерије поклањања оцена?
Лесковац, Ниш, Косовска Митровица и Јагодина четири су града у Србији која су оборила рекорд по броју вуковаца. Сваки пети ученик у овим градовима носилац је престижне Вукове дипломе, што значи да се сваки пети ђак у генерацији издваја као натпросечан и изузетан, показују подаци Завода за вредновање квалитета образовања.

Да ли се у овим градовима рађају најпаметнија и најнадаренија деца или су посреди ниски критеријуми у оцењивању?

Испод просека на тесту и до 15 одсто вуковаца

Судећи по резултатима које ђаци из ових градова постижу на малој матури, рекло би се да је пре ово друго. Наиме, ученици из Косовског и Поморавског округа на матури остварују у просеку најслабије резултате, а многи вуковци завршни испит не ураде ни на нивоу републичког просека.

- Тако су постигнућа чак 15 одсто вуковаца у Косовском округу испод републичког просека - наводи се у анализи Завода за вредновање квалитета образовања.

Лесковац, Ниш, Косовска Митровица и Јагодина јесу рекордери, али оцене се поклањају шаком и капом и у остатку Србије. Просек за целу земљу је овај: сваки други ђак је одличан, сваки пети у књижици има све петице, а сваки седми је вуковац.

Јасна Јанковић из Уније синдиката просветних радника Србије (УСПРС) каже да је ово још један доказ девалвације образовања, знања и на крају - диплома.

- У моје време можда смо имали једног до двоје вуковаца у разреду и та одељења сматрала су се изузетно добрим. Ако имамо ситуацију да је сваки пети ђак носилац Вукове дипломе, онда то показује три ствари: да је родитељима битније да дете има све петице и буде вуковац од знања које ће из школе понети, да родитељи због тога врше велики притисак на наставнике да ђацима дају петице, и да и сами наставници губе на интегритету и ауторитету који имају - прича Јанковић.

Она додаје да против хистерије поклањања оцена треба да се боре сви, јер тек кад се промени систем вредности у друштву, престаће и сулуда трка за оценама.

- Знате како кажу млади: Не запошљава се онај ко има знање већ онај ко има везу. Зато знање и није на цени - сликовито објашњава наша саговорница.
Штанцовање добрих оцена као на фабричкој траци иде дотле да постоје одељења са чак 80 до 90 одсто одличних ученика, док понављача више нема, напомиње Милорад Антић, председник Форума средњих стручних школа.

- Тако дођемо у ситуацију да кад сви ти одликаши дођу у средњу школу, не знају ни неке основне ствари. Деси се да не знају целу таблицу множења или да бркају ћирилицу и латиницу. Оцене се деле капом и шаком као да је то пијаца, а не школа и све се заснива на везама, познанствима, пријатељству - упозорава Антић.

 


(М. Лесковац)