Forum srednjih strucnih skola Beograd

Forum srednjih strucnih skola Beograd


 

ПОСТАНИ ЧЛАН ФССШБ

Карактеристике Форума :

ФССШБ је најорганизованији и најбројнији еснафски синдикат просветних радника у Београду

ФССШБ
је
независан од власти и политичких партија
 
ФССШБ
има
развијену бесплатну правну заштиту

ФССШБ
има
развијен информациони систем

ФССШБ
на
демократски начин бира и разрешава све органе

Предности чланства у Форуму :

• Солидарност
• Бесплатно заступање
• Едукација
• Рекреативни одмор
• Спортске игре 

ФОС 2019

Банер

Конференција 21. мај 2013.

Банер
Банер

Протест 17.03.2015

Министарство

Партнери ФССШБ

Закон о основама

Закон о средњој

Стратегија

ПКУ

КАКО ДО ПЕНЗИЈЕ

Банер
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Приступница

Банер

28.02.1997.

Донета је одлука о
оснивању
ФССШБ
Прузмите оригиналну одлуку о оснивању

Јединствена листа технолошких вишкова

Банер

Слободна радна места

Банер

Непуна норма

Банер

15 година ФССШБ

Календар рада 2018/2019

Тренутно онлине

Имамо 38 гостију на мрежи

Стручно усавршавање

Правилник

Стандарди компетенција

Публикација Послови

ФССШ на Facebook-u

ФССШ на Twitter-u

Најновије вести

Размишљање једног синдикалца! ПДФ Штампа Ел. пошта

 


Синдикална лекција!Како ми то често волимо да кажемо, може научити свако, ако жели и ако се потруди. Не цитирам, сада већ чувену, Барбару, али зар нисмо мало лицемерни када ми нисмо за све ове године научили ништа?

После данашњег протестног дебакла који је, по мишљењу НСПРВ, производ незнања и лоших намера синдикалних лидера, а без преузимања било какве одговорности, хајде да прво видимо како то раде они којима глава користи за размишљање.

Сви смо сведоци дешавања широм Европе, односно оних протеста који су кренули из Француске. "Жути прслуци" покренули су протесте због најављеног повећања цене горива, односно додатног еколошког пореза. То је била кап која је прелила чашу, а никако узрок незадовољства. Тај протест траје већ 4 недеље и протести се организују СУБОТОМ када су људи кући и када своје слободно време могу да искористе у борби за свој бољи живот. Захтеви су брзо прерасли борбу око једног пореза јер су људи схватили да је то само један начин узимања новца од грађана,и да, ако се то отклони, држава ће украсти из другог џепа. После последњег викенда Председник Макрон је изашао пред грађане и у својој изјави најавио повећање минималне плате, смањење неких акциза али не и повећања пореза за најбогатије као и неке “платне разреде” по којима нико не би смео зарађивати више од 12 минималних плата, што је такође постао захтев демонстраната. За сво то време синдикати НИСУ АКТИВНО УЧЕСТВОВАЛИ у протестима. Након изјаве Макрона, већ исте вечери, централе најмоћнојих синдиката у Француској донеле су одлуку “ОД СУБОТЕ СМО УЗ ЖУТЕ ПРСЛУКЕ!” Дакле нису сада они “лидери протеста” већ су стали уз оне који су већ на улици. Недуго затим огласили су се и грански синдикати полиције, трговине…. а само дан касније и друге делатности. Од следеће суботе ЦЕЛА ФРАНУЦКА ЋЕ СТАЈАТИ док не дође до прихватљивог решења.

 

 


Са друге стране синдикати просвете у Србији, вероватно чувајући стражњице својих лидера и оних који их свесрдно подржавају, одлучују да после катастрофе у преговорима око “платних разреда” који то НИКАДА НИСУ НИ БИЛИ, у моменту када нам свима кажу да их је “држава преварила” (по хиљадити пут), у моменту када је Буџет одавно усвојен и нема више шансе за његово тренутно померање, доносе одлуку да позову у штрајк упозорења па једнодневни законски штрајк уз протест у Београду. Одмах после те одлуке, коју НСПРВ НИЈЕ ПОДРЖАО, ми смо се огласили јасно наводећи шта ће се десити и зашто се ово ради. Очигледно је да уз заштиту “лидера” ово може да послужи једино властима која ће “цвркутати” над нашом бројношћу и тако нас осакатити у биткама које следе. Тек да се зна, већ данас док се шеткало по БГ у многим локалним самоупрама одржавани су састанци локалних моћника и актива директора школа, а око нове мреже школа. Мислите да је данашњи датум случајно изабран? Ко то мисли тај не зна ништа!


Пре више од две године НСПРВ је успоставио сарадњу са другим синдикатима и грађанским организацијама (синдикати војске, полиције, поште, Не давимо БГ, студентима…). У те акције које су се дешавале СУБОТОМ, поред нашег учешћа, позивали смо и друге синдикате просвете. Њихов одговор је био да је то ПОЛИТИКА и да се они неће мешати. Е сада, замислите тај “одговор” у контексту приче из Француске! Са друге стране, и данас се стајало испред Владе Србије а не испред Маxија па не видимо како се то од политике побегло? Тадашња шанса је пропуштена, и што је још горе, ништа се научило није!

Ових дана се дешавају протести опозиције у Србији. Случајно или не, један је био пре три дана а следећи је за исто толико. Протест просветних радника се углавио између тога. Лоша намера или незнање? Процените сами! Свакоме са бар мало мозга је јасно да риба смрди од главе и да је проблем у политичкој структури. Јасно је свима да нико засебно не може урадити ништа али ми причу о 10 прутића (коју нам је и Диске причао пре пар година) НИСМО НАУЧИЛИ.

Епилог је јасан. Лидери су срећни јер је било и толико људи данас (кажу, а и видели смо, и то не на Студиу Б, око 200 душа). Кажу да је међу тих 200 душа било и ученика и запослених у синдикалним канцеларијама. Ако изузмемо лидере поставља се питање колико је просветних радника испоштовало позив 4 синдиката? Ето, и то су успели да огаде. Кукњава годинама око заједничког наступа, а они, када су се ујединили, ујединише се око глупости на нашу штету.

Сада је време одлука. Последњи је тренутак да се нешто коренито промени на просвето- синдикалном небу. Да се чланство некима захвали, да пронађе нову енергију у новим људима или организацијама, или да такве прави, ако их на овом небу нема. Свако друго решење би се могло назвати саучешништвом у убијању синдиката просвете. У супротном, гледаћемо како то раде у свету, ако нам власт не угаси и тај прозорчић. Доста смо писали, време је да нешто и урадимо!

Душан Кокот

Преузето са facebook странице НСПРВ