Forum srednjih strucnih skola Beograd

Forum srednjih strucnih skola Beograd


 

ПОСТАНИ ЧЛАН ФССШБ

Карактеристике Форума :

ФССШБ је најорганизованији и најбројнији еснафски синдикат просветних радника у Београду

ФССШБ
је
независан од власти и политичких партија
 
ФССШБ
има
развијену бесплатну правну заштиту

ФССШБ
има
развијен информациони систем

ФССШБ
на
демократски начин бира и разрешава све органе

Предности чланства у Форуму :

• Солидарност
• Бесплатно заступање
• Едукација
• Рекреативни одмор
• Спортске игре 

ФОС 2019

Банер

Конференција 21. мај 2013.

Банер
Банер

Протест 17.03.2015

Министарство

Партнери ФССШБ

Закон о основама

Закон о средњој

Стратегија

ПКУ

КАКО ДО ПЕНЗИЈЕ

Банер
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Приступница

Банер

28.02.1997.

Донета је одлука о
оснивању
ФССШБ
Прузмите оригиналну одлуку о оснивању

Јединствена листа технолошких вишкова

Банер

Слободна радна места

Банер

Непуна норма

Банер

15 година ФССШБ

Календар рада 2019/2020

Тренутно онлине

Имамо 16 гостију на мрежи

Стручно усавршавање

Правилник

Стандарди компетенција

Публикација Послови

ФССШ на Facebook-u

ФССШ на Twitter-u

Најновије вести

ДА ЛИ ЈЕ СТАРИЈЕ ЈАЈЕ ИЛИ КОКА? ПДФ Штампа Ел. пошта


 

Форум средњих стручних школа
Трг Николе Пашића 7/II, Београд    
Тел/факс (011) 339–82-93
e-mail: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели
Београд

 

САОПШТЕЊЕ

ДА ЛИ ЈЕ СТАРИЈЕ ЈАЈЕ ИЛИ КОКА?

 

Законом о систему плата запослених у јавном сектору који је објављен у Сл. гласнику РС бр. 18/2016, 108/2016 и касније 113/2017 године од 17. децембра 2017. године и који је усвојила Скупштина Републике Србије, прописано је и то чланом 40. наведеног закона, да се увођење платних разреда за запослене у јавном сектору примењује од 1. јануара 2019. године.

Скупштина Републике Србије усвојила је и Закон о запосленима у јавним службама, који је објављен у Сл. гласнику Републике Србије бр. 113/2017 од 17. децембра 2017. године, а којим се уређује положај и вредновање рада запослених у јавним службама.

Посланици су усвојили и Закон о платама службеника и намештеника у органима аутономне покрајине и јединицама локалне самоуправе којим се уређује плата, увећана плата, накнада плате, трошкови и других примања службеника и намештеника у овим органима у складу са Законом о систему плата запослених у јавном сектору.

На изради праведне расподеле плата и платних разреда и платних група,  кренуше тада заједнички у рад и то Министарство државне управе и локалне самоуправе Републике Србије, Министарство науке, просвете и технолошког развоја и други. Рад је био, без икакве сумње, ударнички.

Синдикати су одржали протесте и штрајкове изразили своја неслагања поводом наведених закона, а поменута министарства су и даље даноноћно радила свој посао.

 

У овом ударничком раду министарстава, највише просперираше директори школа са увећањем плата и то близу 33.000 динара, јер по речима министра ,,њих нико не сме да дира“.

Забрињавајуће је да су носиоци процеса рада у здравству, култури, и други сврстани у девету платну групу, а просветни радници у осму.

Постављамо питање одговорнима: ,, Да ли су просветни радници који  рударски обављају свој образовни и васпитан рад у школама, мање вредни у односу на друге носиоце платних група“?

ОНО ШТО У ОВОМ ПОСТУПАЊУ ДРЖАВЕ СРБИЈЕ БРИНЕ СВЕ ГРАЂАНЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ, ЈЕ ПРИМЕНА ЗАКОНА  КОЈЕ ЈЕ ИЗГЛАСАЛА СКУПШТИНА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ, ДАКЛЕ ЗАКОНОДАВНИ ОРГАН.

Уважена господо,

одакле право Влади Републике Србије, као извршној власти, да стави ван снаге закон који је претходно изгласан у Скупштини Србије и који треба да почне да се примењује од одређеног датума? Очигледно да се власт понаша аутократски.

ВЛАДА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ је овим поступањем, изиграла  и синдикате  и рад наведених министарства,  али и здравство, културу социјалну заштиту и одложила примену платних разреда од 1.01.2020. године.

•             Изражавамо наду да ће се формирати систем јединствених платних разреда, у који би били укључени сви: државни чиновници, на челу са председником Републике, председником Владе, министрима, запосленима у јавним предузећима и јавним службама.

•             надамо се да ће макар бити исправљена грешка и просветни радници бити исто вредновани као и лекари, глумци, социјални радници итд.

Истичемо да одлагањем примене наведених закона, није обухваћено најављено повећање плата које је обећано запосленима и грађанима републике Србије и то за крај ове или почетком следеће године.


У Београду,
04. 11. 2018. год.

 

 

С Поштовањем,
Милорад Антић-Председник ФССШБ