Forum srednjih strucnih skola Beograd

Forum srednjih strucnih skola Beograd


 

ПОСТАНИ ЧЛАН ФССШБ

Карактеристике Форума :

ФССШБ је најорганизованији и најбројнији еснафски синдикат просветних радника у Београду

ФССШБ
је
независан од власти и политичких партија
 
ФССШБ
има
развијену бесплатну правну заштиту

ФССШБ
има
развијен информациони систем

ФССШБ
на
демократски начин бира и разрешава све органе

Предности чланства у Форуму :

• Солидарност
• Бесплатно заступање
• Едукација
• Рекреативни одмор
• Спортске игре 

ФОС 2019

Банер

Конференција 21. мај 2013.

Банер
Банер

Протест 17.03.2015

Министарство

Партнери ФССШБ

Закон о основама

Закон о средњој

Стратегија

ПКУ

КАКО ДО ПЕНЗИЈЕ

Банер
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Приступница

Банер

28.02.1997.

Донета је одлука о
оснивању
ФССШБ
Прузмите оригиналну одлуку о оснивању

Јединствена листа технолошких вишкова

Банер

Слободна радна места

Банер

Непуна норма

Банер

15 година ФССШБ

Календар рада 2019/2020

Тренутно онлине

Имамо 124 гостију на мрежи

Стручно усавршавање

Правилник

Стандарди компетенција

Публикација Послови

ФССШ на Facebook-u

ФССШ на Twitter-u

Најновије вести

КАДИЈА МЕ ТУЖИ, КАДИЈА МИ СУДИ: Директор га оптужио за психичко злостављање, па му дао отказ ПДФ Штампа Ел. пошта

 

Коштало га посла Дефектолог Дејан Николић написао је директору Миловану Марковићу да је незналица и злостављач деце, уследио је дисциплински поступак у ком је директор био и судија и оштећени


Дејан Николић, дефектолог, добио је отказ у Средњој занатској школи на Канаревом брду у Београду јер је оптужен да је психички злостављао директора Милована Марковића.

Ипак, недопустиво је, каже за Курир Николић, то што је директор у овом случају истовремено и "оштећена страна", и судија!
- Кадија ме тужи, кадија ми суди. У дисциплинском поступку не може да ми суди онај ко је оштећена странка. Међутим, овде се управо то дешава. Он ме је оптужио, он ми је пресудио - почиње Николић свој причу.

Психичко злостављање се, у овом случају, огледа у томе што је дефектолог Николић писаним путем одговорио директору зашто му не доставља "план распореда обиласка стручне праксе". Претходно, како Николић тврди, директору је већ објаснио да она не постоји и да му не може доставити тражени план.

Због тога му се, додаје, директор обраћао повишеним тоном. То је Николића натерало да састави одговор који га је коштао посла.
- Захваљујем вам се што сте у писаној форми потврдили моје сумње да сте незналица и злостављач деце, родитеља, чланова синдиката и појединих запослених, који имају знања, достојанства, храбрости да се јавно супротставе вашој бахатости, незнању и самовољи и укажу на неправилност у вашем раду. У више наврата сам вам неуспешно објашњавао да наши ученици немају стручну праксу код послодавца, већ практичну наставу и из тог разлога не могу да вам доставим никакав план, нити распоред обилазака стручне праксе - написао је Николић. Када је због оваквог речника покренут дисциплински поступак, Николић је тражио да се изузме директор као доносилац одлуке, али то није услишено.

- Системско питање је према ком закону су донели одлуку, да ли по Закону о основама система образовања и васпитања или по закону о општем управном поступку. Овај први је примарни и ближе је обрадио једну област, обрадио је дисциплински поступак, али детаље истог није предвидео, односно изузеће директора уколико је он учесник у поступку. То је правна папазјанија, без доказа о злостављању - каже Николић.

Он додаје да се још већи проблем створио јер је директор у последњем тренутку преиначио оптужбе.

- На самој расправи у дисциплинском поступку оптужен сам, не само за то да нисам направио план распореда обилазака, него да уопште нисам обилазио децу на пракси, а то се терети као тежа повреда рада! На све ово нисам имао прилику ни да се изјасним. Па није ли ово злостављање!? - пита се Николић.
Поводом овога, другостепени инспекцијски налаз републичке просветне инспекције није извршен иако је законски рок прошао. Подсетимо, Курир је већ писао о Миловану Марковићу који је добио отказ због злостављања детета са сметњама у развоју. Он је терао ученика да пева и врцка да би добио двојку из математике.

 Средња занатска школа:

Радни спор је пред судом
Из Средње занатске школе кажу за Курир да је дисциплински поступак против Дејана Николића вођен у складу са позитивним прописима.
- По окончању дисциплинског поступка, доношењем решења о изреченој мери престанка радног односа запосленом, вршен је инспекцијски надзор од стране Инспекције рада, у коме је предмет надзора био управо наведени дисциплински поступак. Инспекција није утврдила неправилности и незаконитости у спровођењу дисциплинског поступка. Имајући у виду да је тренутно у току радни спор пред надлежним судом, не бисмо даље коментарисали предмет истог - одговорили су из Средње занатске школе у којој је управо у току избор директора, јер је Миловану Марковићу истекао још један мандат.


Просветна инспекција

Директор надлежан да води поступке
Из Градске просветне инспекције кажу за Курир да су утврдили да је покренути дисциплински поступак против Дејана Николића спроведен у складу са законом што је потврдила и Инспекција рада.
- Директор школе је надлежан да покреће, води и одлучује о дисциплинским поступцима што је и учинио због теже повреде радне обавезе наставника који није обилазио децу на пракси у предузећима иако је био дужан да то ради. Свако занемаривање деце сматра се тешком повредом радне обавезе имајући у виду да је безбедност деце у школама и на пракси приоритет сваке школе и Секретаријата за образовање и дечју заштиту те да је за занемаривање деце прописана мера отказа - одговорили су из Секретаријата. Из Министарства просвете нисмо добили одговоре до закључења броја.

ИЗВОР: КУРИР