Forum srednjih strucnih skola Beograd

Forum srednjih strucnih skola Beograd


 

ПОСТАНИ ЧЛАН ФССШБ

Карактеристике Форума :

ФССШБ је најорганизованији и најбројнији еснафски синдикат просветних радника у Београду

ФССШБ
је
независан од власти и политичких партија
 
ФССШБ
има
развијену бесплатну правну заштиту

ФССШБ
има
развијен информациони систем

ФССШБ
на
демократски начин бира и разрешава све органе

Предности чланства у Форуму :

• Солидарност
• Бесплатно заступање
• Едукација
• Рекреативни одмор
• Спортске игре 

ФОС 2019

Банер

Конференција 21. мај 2013.

Банер
Банер

Протест 17.03.2015

Министарство

Партнери ФССШБ

Закон о основама

Закон о средњој

Стратегија

ПКУ

КАКО ДО ПЕНЗИЈЕ

Банер
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Приступница

Банер

28.02.1997.

Донета је одлука о
оснивању
ФССШБ
Прузмите оригиналну одлуку о оснивању

Јединствена листа технолошких вишкова

Банер

Слободна радна места

Банер

Непуна норма

Банер

15 година ФССШБ

Календар рада 2019/2020

Тренутно онлине

Имамо 7 гостију на мрежи

Стручно усавршавање

Правилник

Стандарди компетенција

Публикација Послови

ФССШ на Facebook-u

ФССШ на Twitter-u

Најновије вести

ШТА СУ ПЛАТНИ РАЗРЕДИ И ПЛАТНЕ ГРУПЕ? ПДФ Штампа Ел. пошта


 

Форум средњих стручних школа
Трг Николе Пашића 7/II, Београд    
Тел/факс (011) 339–82-93
e-mail: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели
Београд

 

ШТА СУ ПЛАТНИ РАЗРЕДИ И ПЛАТНЕ ГРУПЕ?

Платни разреди и групе, најкраће речено, представљају покушај актуелне власти у Републици Србији,  да запосленима у просвети прода маглу и замаже очи, а ако је могуће и изазове раздор међу њима. Ево и зашто.
Овако како је замишљена примена платних група и разреда, укупна давања за просвету ће се одржати на овом,  крајње бедном нивоу, или ће, чак, бити додатно смањена.

Без јасно дефинисаних критеријума и мерила за оцену нечијег рада, мали број просветних радника ће бити награђен, док ће остатак бити кажњен.

Иако је првобитно било замишљено да се формира систем јединствених платних разреда у који би били укључени сви државни чиновници, на челу са председником Републике, председником Владе, министрима, запосленима у јавним предузећима и јавним службама, ипак је власт проценила да, у овом тренутку, није спремна на баш толики ниво праведности, па се одлучила да у платне групе и платне разреде „упакује“ само запослене у јавним службама (образовање, култура, социјала, здравство).

Поменути су, према овом предлогу, подељени у 13 платних група, а унутар сваке платне групе су подељени на платне разреде.
Прве три платне групе имају по пет платних разреда, од четврте до шесте по 8 платних разреда, од седме до једанаесте платне групе пуних девет, а у највишим платним групама, 12. и 13. по три платна разреда.

Укупно 81 платни разред, сврстан у 13 платних група.
Одређена је почетна позиција, односно полазни платни разред за свако занимање. Што се тиче образовања (предшколске, основне, средњошколске установе), највећи део запослених је стављен у 8. платну групу (са претпостављеним 7. степеном стручне спреме), са изузетком стручних сарадника- библиотекара, који се налазе у 7. платној групи и наставника који раде у отежаним условима који су сврстани у 9. платну групу.

Када је реч о већини запослених, а то су наставници, они су сврстани у 8. платну групу са стартном позицијом: 3. платни разред, њихова почетна плата била би већа од досадашње за око 10%.

Међутим, предложени коефицијент за стручне сараднике је за 7% нижи у односу на наставнике, исто толико и за секретаре школа (који се ипак налазе у табели, иако не би требало, јер спадају у генеричка занимања) а за библиотекаре чак 15% нижи (ово не значи мању плату од оне коју тренутно имају, већ да је планирано повећање за њих ниже у односу на повећање које ће имати наставници).

Свакако  би требало имати на уму да осма платна група у коју су сврстани скоро сви наставници, а и стручни сарадници (осим библиотекара) има чак девет платних разреда који обухватају висину коефицијента од 3.35 па до 4.71 или (уколико узмемо вредност тренутно обрачунате основице од 14.292 динара) имаће распон од 47.870 динара до 67.500 динара (то значи да неко ко, има нпр. коефицијент 3.84 има плату 56000 динара).

У досадашњем систему обрачуна зарада у образовању, максимална разлика између наставника-почетника и онога пред пензијом је могла износити до 15.6%, сада та разлика иде до чак 40%.

Ради прецизније илустрације, на основу изражених матрица, за 7. платну групу распон коефицијената по платним разредима унутар групе се креће од 2.92 – 4.11.

За осму платну групу, тај распон се креће од 3.35 – 4.71, а за девету платну групу од 3.86 – 5.43.

Из ових података произлази да се висина коефицијената из различитих платних група преклапа, па је могуће да запослени у седмој платној групи (са највишим 9. платним разредом) добије коефицијент 4.11 и зараду од 58.740 динара, а да на пример, почетник у деветој  платној групи (и првом платном разреду) добије коефицијент 3.86 и зараду од 55.200 динара.

Повећање зарада предвиђено за директоре установа са предложеним коефицијентом од 5.99 са собом доноси зараду од преко 86. 000 динара, што представља раст од 45% у односу на досадашњу зараду.

Вредност тренутне основице, која би требало да је јединствена, а још увек није за све делатности, негде износи 14.276 динара, а негде 14.292 динара или 14.414.  

Указујемо да разлика јесте мала, али је довољна да направи пометњу у систему.

Све ово подразумева израду правилника, који ће дефинисати позиције запослених у оквиру платних разреда (истичемо да то још није урађено).

Оно што још увек није дефинисано:
1. На који начин се напредује у виши платни разред?
2. Колико ће бити транспарентни услови у правилницима,  који ће омогућити запосленима да не буду нечијом злом вољом запостављени у напредовању?
3. Колику слободу у дефинисању одређених категорија ће имати директори школа?
4. Колика ће бити цена рада?

Недефинисани критеријуми за процену позиције запослених у оквиру платних разреда пружа прегршт могућности за малверзације, политичке злоупотребе, самовољу појединаца  итд.

Оно што посебно треба нагласити је и да овај предлог крши правило да основна зарада (законом дефинисана као производ основице и припадајућег коефицијента) не сме бити испод минималне зараде!

Поменутим предлогом то није ни изблиза тачно. Наиме, од 1.1.2019. године, када поменути закон треба да ступи на снагу, од стране државе утврђена је минимална цена рада у износу од 155.3 динара по радном сату. Када то преведемо на основну зараду, на нивоу просечног месеца са 22 радна дана, за 8 сати рада дневно, то износи 27.332,8 динара! Наравно, на ту основну зараду треба додати додатак од 0,4% по години стажа, као и друге додатке на зараду.

Предлогом платних разреда и група, генерисана основица за обрачун зараде запослених у јавним службама износи 14.292.9 динара, а најнижи коефицијент у првој платној групи износи 1.11. То надаље значи, да је основна зарада тог запосленог износи 15.865,1 динара, или 58% минималне зараде!
Како, по ком закону, држава може да уреди основну зараду испод минималне?

То је кључно питање!

Да би уопште причали о групама и коефицијентима прво морамо да утврдимо са чим то множимо!

Због поменуте ситуације, у којој најнижи коефицијент помножен са основицом не представља минималац, а увидом у предлог платних група и разреда (табела у прилогу) комплетне три групе и почетни разред у четвртој групи, односно 16 разреда, налазе се испод минималца, прихватањем “корекције” озаконила би се ситуација у којој сви можемо бити на минималцу, невезано за групу, разред или коефицијент!!!

Oд око 1000 људи у 9. платној групи, сада је ту 38000 (одељенске старешине, учитељи, запослени са педагошким звањима и отежаним условима рада).

Библиотекари, педагози, психолози, корепетитори, секретари су у 8/3.

Могуће је напредовање у 9. групу за све који су остали у 8.

Инсистирамо на јасним условима, у чијој ћемо креацији учествовати и бржем добијању педагошких звања.

Шта даље?

Након ових акција и преговора у уторак, 18.9.2018. године, (нико из Министарства финансија се није појавио), настављамо борбу за бољу позицију у матрицама платних група и разреда!

Од понедељка, 24.9.2018. године, часови ће бити скраћени на 30 минута.

Чекамо састанак са председницом Владе РС, Аном Брнабић, министром финансија у Влади РС, Синишом Малим, министром државне управе и локалне самоуправе, Бранком Ружићем, што је преузео да организује министар просвете, науке и технолошког развоја, Младен Шарчевић.

Тражимо преговоре и све са 7. степеном стручне спреме у 9. платној групи, првом платном разреду.

Ако се то не деси у кратком року, поново идемо пред Владу РС.

У Београду,
23. 09. 2018. год.

 

 

С Поштовањем,
Милорад Антић-Председник ФССШБ