Forum srednjih strucnih skola Beograd

Forum srednjih strucnih skola Beograd


 

ПОСТАНИ ЧЛАН ФССШБ

Карактеристике Форума :

ФССШБ је најорганизованији и најбројнији еснафски синдикат просветних радника у Београду

ФССШБ
је
независан од власти и политичких партија
 
ФССШБ
има
развијену бесплатну правну заштиту

ФССШБ
има
развијен информациони систем

ФССШБ
на
демократски начин бира и разрешава све органе

Предности чланства у Форуму :

• Солидарност
• Бесплатно заступање
• Едукација
• Рекреативни одмор
• Спортске игре 

ФОС 2019

Банер

Конференција 21. мај 2013.

Банер
Банер

Протест 17.03.2015

Министарство

Партнери ФССШБ

Закон о основама

Закон о средњој

Стратегија

ПКУ

КАКО ДО ПЕНЗИЈЕ

Банер
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Приступница

Банер

28.02.1997.

Донета је одлука о
оснивању
ФССШБ
Прузмите оригиналну одлуку о оснивању

Јединствена листа технолошких вишкова

Банер

Слободна радна места

Банер

Непуна норма

Банер

15 година ФССШБ

Календар рада 2019/2020

Тренутно онлине

Имамо 125 гостију на мрежи

Стручно усавршавање

Правилник

Стандарди компетенција

Публикација Послови

ФССШ на Facebook-u

ФССШ на Twitter-u

Најновије вести

ТРЕБА БИТИ ОРИГИНАЛАН И СА ПУНО ИДЕЈА КАКО БИСМО УСПЕЛИ ДА НАДМУДРИМО ВЛАСТ ПДФ Штампа Ел. пошта


 

 

Часови у основним и средњим школама данас ће трајати по 30 минута, јер сва четири репрезентативна синдиката образовања поново организују штрајк, незадовољни предлогом платних група и разреда.

Како сазнаје Данас, министар просвете Младен Шарчевић позвао је представнике синдиката на преговоре у четвртак, а од епилога тог разговора зависе и даљи кораци просветара.

Подсетимо, после протеста испред Министарства државне управе и локалне самоуправе 31. августа, просветари су штрајковали 3. септембра, а планирана су још три штрајка – данас, 19. и 27. септембра. Уколико не буде договора, синдикати најављују могућу радикализацију протеста у школама, и то тако што би сваког дана држали скраћене часове од 30 минута.

Јединствен наступ сва четири синдиката образовања није под знаком питања, иако су Унија синдиката просветних радника, Синдикат образовања Србије и ГСПРС „Независност“ оштро реаговали на иступање Милорада Антића, председника Форума средњих стручних школа Београд, који је оценио да штрајк 3. септембра „није успео јер није задат ударац министру“. Антић, који је и потпредседник Синдиката радника у просвети Србије, критиковао је и нејединствен наступ просветних радника, јер 3. септембра нису штрајковали у исто време.

– Не знам у чему је проблем ако се каже истина. Да би нас власт схватила озбиљно, штрајк мора да буде добро припремљен. Организација једног озбиљног штрајка у свету кошта између 30.000 и 50.000 евра. Наши синдикати немају те паре, али зато треба бити оригиналан и са пуно идеја како бисмо успели да надмудримо власт. Мој лични став је да би просветни радници требало више дана заредом да буду на улици између 12 и 13 сати или између 13 и 14 – сматра Антић, који верује да би једино радикалнијим приступом „успели да „задају ударац који ће власт осетити“.

Упитан да ли су перформанси, које је више пута организовао Форум средњих стручних школа Београда, имали ефекта, одговара да је циљ таквих окупљања у којима учествује 60 до 80 људи да се кроз хумор поручи министру да не ради добро и у корист образовања. На питање зашто учествује у протесту за који сматра да нема ефекта, Антић је рекао да поштује одлуке синдиката чији је члан, али да не жели да идеализује оно што не ваља.

На наш коментар да је утисак да се у школама не дешава ништа драматично и да се многи нису одазвали позиву синдиката да држе скраћене часове, Валентина Илић, председница Синдиката образовања Србије, каже да се штрајк тек захуктава и да не искључује опцију да буде радикализован.

– Ако часови сваког дана буду трајали по 30 минута, не знам како ће се спровести замишљене реформе у образовању. Лично нисам спремна да уведем своје чланове у незаконит штрајк, јер би им биле одузете дневнице, на шта министар има право по закону – каже Илић, напомињући да су просветни радници овог пута остали усамљени и да их није подржао ниједан синдикат из других јавних служби, иако и међу њима има незадовољних предлогом платних група и разреда.

Јасна Јанковић, председница Уније синдиката просветних радника, сматра да се о успеху или неуспеху штрајка може говорити тек кад се заврши.

– Нико није рекао да неће бити радикализације. Не бих коментарисала ставове других синдиката, али ми у Унији смо увек озбиљно приступали штрајку – истиче Јанковић.

Пише: В. Андрић