Forum srednjih strucnih skola Beograd

Forum srednjih strucnih skola Beograd


 

ПОСТАНИ ЧЛАН ФССШБ

Карактеристике Форума :

ФССШБ је најорганизованији и најбројнији еснафски синдикат просветних радника у Београду

ФССШБ
је
независан од власти и политичких партија
 
ФССШБ
има
развијену бесплатну правну заштиту

ФССШБ
има
развијен информациони систем

ФССШБ
на
демократски начин бира и разрешава све органе

Предности чланства у Форуму :

• Солидарност
• Бесплатно заступање
• Едукација
• Рекреативни одмор
• Спортске игре 

ФОС 2019

Банер

Конференција 21. мај 2013.

Банер
Банер

Протест 17.03.2015

Министарство

Партнери ФССШБ

Закон о основама

Закон о средњој

Стратегија

ПКУ

КАКО ДО ПЕНЗИЈЕ

Банер
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Приступница

Банер

28.02.1997.

Донета је одлука о
оснивању
ФССШБ
Прузмите оригиналну одлуку о оснивању

Јединствена листа технолошких вишкова

Банер

Слободна радна места

Банер

Непуна норма

Банер

15 година ФССШБ

Календар рада 2018/2019

Тренутно онлине

Имамо 61 гостију на мрежи

Стручно усавршавање

Правилник

Стандарди компетенција

Публикација Послови

ФССШ на Facebook-u

ФССШ на Twitter-u

Најновије вести

ЗАХТЕВ НАСТАВНИКА-КОРЕПЕТИТОРА МУЗИЧКИХ И БАЛЕТСКИХ ШКОЛА СРБИЈЕ ПДФ Штампа Ел. пошта


 

Форум средњих стручних школа
Трг Николе Пашића 7/II, Београд    
Тел/факс (011) 339–82-93
e-mail: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели
Београд

 

ПРЕДСЕДНИКУ ВЛАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ – Г-ЂИ АНИ БРНАБИЋ

Немањина бр. 11, 11000 Београд

МИНИСТРУ ДРЖАВНЕ УПРАВЕ И ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕГ-ДИНУ БРАНКУ РУЖИЋУ

Бирчанинова бр. 6, 11000 Београд

МИНИСТРУ ФИНАНСИЈА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ – Г-ДИНУ СИНИШИ МАЛОМ

Кнеза Милоша бр. 20, 11000 Београд

МИНИСТРУ ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ – Г-ДИНУ МЛАДЕНУ ШАРЧЕВИЋУ

Немањина бр. 22-26, 11000 Београд

 

Поштовани,

Обраћамо Вам се у име 180 наставника-корепетитора који су запослени у музичким и балетским школама широм Републике Србије са следећим захтевима:
1. - да нам се промени назив радног места из ”корепетитор”  (шифра П 021500 из Шифрарника радних места) у ”наставник - корепетитор” које је при изради каталога радних места изостављено;
2. -  да будемо сврстани у исти платни разред као и наше колеге - остали наставници, пошто смо једини припадници наставног особља са прописаном високом стручном спремом сврстани у нижу платну групу.

Будући да смо малобројни, верујемо да комисија која је састављала предлог није до краја  упозната са приподом нашег посла, па желимо да вам је појаснимо:
По систематизацији радних места, корепетитори, као и остали наставници, морају имати завршен седми степен образовања – мастер. У питању је диплома клавирског одсека музичких академија, која подразумева оспособљавање за самостално извођење наставе – обавезни предмети током студија су  методика наставе клавира, психологија и педагогија. Није мали број оних наставника-корепетитира  који су магистрирали клавир, завршили специјализацију за камерну музику или су тренутно на докторским студијама.
Квалификације омогућавају наставницима-корепетиторима да раде и као наставници клавира и да, према потребама школе, прелазе са једног радног места на друго. Такође, није редак случај да су потребе школе управо такве да један наставник мора да  изводи оба типа наставе.  
Сви кандидати за место наставника - корепетитора у музичим школама, приликом запошљавања, поред осталих провера, у обавези су и да полажу аудицију пред комисијом школе. Стручни испит полажу при катедри за клавир и стичу лиценцу професора клавира јер не постоји издвојен стручни испит за корепетиторе. Као и остали наставници, у обавези су да се стручно усавршавају на стручним семинарима и скуповима одобреним од стране ЗУОВ-а. У оквиру радних активности а према утврђеном фонду, улога корепетитира је да учествује у извођењу индивидуалних часова вокалне и инструменталне наставе, а то значи да  у заједничком раду и равноправно – са предметним наставником – сарађује у циљу комплетног музичког схватања и савладавања програма ученика.
Наставник-корепетитор  кроз практичан рад и јавне наступе – испите, смотре, концерте, домаћа и међународна такмичења, различите репрезентативне наступе  - ради у просеку са 50 ученика из више класа и у обавези је да наступа и ван школе, често у другом граду и током викенда.Годишње одсвира најмање 200 различитих музичких композиција чије појединачно трајање износи некад и по 50 минута.  По природи посла имају много више сати припреме за наставу од законом прописане,  јер свакодневно морају да одвоје неколико сати за увежбавање клавирске деонице за свирање са ученицима.
Додатна одговорност су јавни наступи ученика када су наставници- корепетитори не само музичка, већ и психолошка подршка ученицима. На дан концерта, радни дан наставника-корепетитора завршава се у касним вечерњим сатима. Притом се његов рад стално процењује од стране   ученика, родитеља, колега и публике.
Улога корепетитора у систему музичког образовања је незамењива. На њима почива целокупна вокално-инструментална настава. Без њих би све испите, школске концерте, такмичења и остале наступе било немогуће реализовати.  
Према предлогу Закона о платним разредима, наставници-корепетитори су једина група наставног особља са високом стручном спремом која се налази у седмој платној групи. Сврставањем наставника корепетитора у нижу платну групу у односу на остале наставнике у музичким школама и одузимањем  наставничког звања, врши се дискриминација наше професије што се може негативно одразити на квалитет целокупне наставе.
Због прописане стручне спреме, наведених одговорности и специфичности посла захтевамо да се под називом наставници-корепетитори нађемо у  истој платној групи, којој припадају и наше колеге - остали наставници,  јер  сви заједно  служимо истом циљу - што квалитетнијем образовању младих и унапређењу културе.                                                           

С поштовањем,
Секција наставника -корепетитора музичких и балетских школа Србије

У Београду,
04. 09. 2018. год.

 

 

С Поштовањем,
Милорад Антић-Председник ФССШБ