Forum srednjih strucnih skola Beograd

Forum srednjih strucnih skola Beograd


 

ПОСТАНИ ЧЛАН ФССШБ

Карактеристике Форума :

ФССШБ је најорганизованији и најбројнији еснафски синдикат просветних радника у Београду

ФССШБ
је
независан од власти и политичких партија
 
ФССШБ
има
развијену бесплатну правну заштиту

ФССШБ
има
развијен информациони систем

ФССШБ
на
демократски начин бира и разрешава све органе

Предности чланства у Форуму :

• Солидарност
• Бесплатно заступање
• Едукација
• Рекреативни одмор
• Спортске игре 

ФОС 2019

Банер

Конференција 21. мај 2013.

Банер
Банер

Протест 17.03.2015

Министарство

Партнери ФССШБ

Закон о основама

Закон о средњој

Стратегија

ПКУ

КАКО ДО ПЕНЗИЈЕ

Банер
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Приступница

Банер

28.02.1997.

Донета је одлука о
оснивању
ФССШБ
Прузмите оригиналну одлуку о оснивању

Јединствена листа технолошких вишкова

Банер

Слободна радна места

Банер

Непуна норма

Банер

15 година ФССШБ

Календар рада 2018/2019

Тренутно онлине

Имамо 48 гостију на мрежи

Стручно усавршавање

Правилник

Стандарди компетенција

Публикација Послови

ФССШ на Facebook-u

ФССШ на Twitter-u

Најновије вести

Директори ће дежурати на матурском ПДФ Штампа Ел. пошта


 

Директори појединих основних школа у Србији мораће да дежурају на предстојећем матурском испиту и да хватају ученике који буду преписивали на тестовима, али и наставнике који помажу ђацима, најављује за Информер министар просвете Младен Шарчевић
Према његовим речима, ово правило биће уведено најпре у школама на југу Србије у којима је прошле године било варања на завршном тесту. Министар је запретио да ће сменити сваког директора који не буде спречио малверзације на матурском испиту.

Шта ученици смеју да унесу на тест:
* графитну оловку
* хемијску оловку
* гумицу
* лењир
* шестар

Избећи скандал
Шарчевић каже да се ове мере уводе да се не би поновио скандал од прошле године, када је откривено да су ученици у школама Рашког и Пчињског округа због преписивања имали далеко већи број бодова од својих вршњака из других крајева Србије.
- Да бисмо спречили преписивање на завршном испиту, као што се десило прошлог лета, овог пута ћемо тражити од директора да лично надгледају полагање тестова. Њихов задатак биће да контролишу да ли варају ђаци, али и да ли наставници помажу ученицима око решавања тестова. Па да видимо хоће ли онда бити малверзација. А уколико на тестовима буду пријављене и најмање преваре, школе и њихови директори сносиће озбиљне последице - најавио је министар Шарчевић и појаснио како ће се ово ново правило спроводити:
- Директори школа са југа Србије, из Врања, Лесковца и Новог Пазара, где се прошле године највише варало, имаће обавезу да лично нагледају матурске испите. Осим тога, идеја је да насумично изаберемо десет одсто школа у Србији у којима ће директори такође присуствовати решавању тестова. Па ако се то покаже као добро решење и уколико буде мање варања и преписивања, такву праксу увешћемо свуда од следеће године.

Већа одговорност
Да ће нове ригорозније мере засигурно смањити преписивање и варање на малој матури, сагласан је и председник Форума средњих стручних школа Београда Милорад Антић. - Нове ригорозне мере које је увео министар натераће ученике да се запитају желе ли уопште да ризикују своју диплому о завршеној основној школи, а наставнике да ли хоће да доведу у питање радно место и плату зарад варања на тестовима. Зато очекујем да ове године буде много боља и јача контрола, да се испоштују сва правила и да сам квалитет урађених тестова буде много реалнији - каже Антић и додаје:

- Осим наведених мера, није лоше ни да дежурни наставници мењају градове, како би њихов однос према раду и резултату ученика био што неутралнији. Осим тога битно је и да ученици не дођу на матуру са циљем да препишу, већ да пажљиво читају питања и задатке, и да им осим оловке, хемијске, гумице, лењира и шестара не падне на памет ништа друго да унесу у учионицу.

Озбиљна процедура
На питање како ће се ове године штампати и чувати тестови, министар Шарчевић одговара:
- Тестови за полагање завршног испита биће припремљени, штампани, чувани и дистрибуирани по процедури која осигурава потпуну безбедност и тајност података. У школе ће их допремати посебним возилима, поштоваће се начин поделе тестова ученицима и предвиђена сатница.

Ускоро и камере на полагању
Министар Младен Шарчевић истиче и да ће од следеће године министарство радити на томе да камере бележе сваки детаљ полагања мале матуре.
- Након договора са повереником за информације од јавног значаја Родољубом Шабићем, гледаћемо да дигитализујемо све школе, и да полагање пријемног испита за основце снимамо камерама. Оне би биле уграђене на плафонима учионица и не би приказивале лица деце - истиче министар.

Извор: Информер