Forum srednjih strucnih skola Beograd

Forum srednjih strucnih skola Beograd


 

ПОСТАНИ ЧЛАН ФССШБ

Карактеристике Форума :

ФССШБ је најорганизованији и најбројнији еснафски синдикат просветних радника у Београду

ФССШБ
је
независан од власти и политичких партија
 
ФССШБ
има
развијену бесплатну правну заштиту

ФССШБ
има
развијен информациони систем

ФССШБ
на
демократски начин бира и разрешава све органе

Предности чланства у Форуму :

• Солидарност
• Бесплатно заступање
• Едукација
• Рекреативни одмор
• Спортске игре 

ФОС 2019

Банер

Конференција 21. мај 2013.

Банер
Банер

Протест 17.03.2015

Министарство

Партнери ФССШБ

Закон о основама

Закон о средњој

Стратегија

ПКУ

КАКО ДО ПЕНЗИЈЕ

Банер
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Приступница

Банер

28.02.1997.

Донета је одлука о
оснивању
ФССШБ
Прузмите оригиналну одлуку о оснивању

Јединствена листа технолошких вишкова

Банер

Слободна радна места

Банер

Непуна норма

Банер

15 година ФССШБ

Календар рада 2018/2019

Тренутно онлине

Имамо 21 гостију на мрежи

Стручно усавршавање

Правилник

Стандарди компетенција

Публикација Послови

ФССШ на Facebook-u

ФССШ на Twitter-u

Најновије вести

УПИСНА ГРОЗНИЦА Гимназије и даље популарне, али највише матураната би ДРУГИМ ПУТЕМ ПДФ Штампа Ел. пошта

 


Медицински, фармацеутски и ИТ образовни профили, као и природно-математички смерови у гимназијама су најпопуларнији и најтраженији у Србији међу малим матурантима који уписују средње школе.

Према речима Милорада Антића, председника Форума средњих стручних школа Београда, на првом месту по интересовању престоничких ђака су сви профили медицинских школа.

- Ту је и фармацеутска школа, поготово смерови за фармацеутског и физијатријског техничара. Навала је и за техничара информационих технологија и све ове смерове могу да уписују само одлични ђаци - прича Антић.


Осмаци радо бирају и туристичке школе, истиче он, поготово за туристичког и кулинарског техничара.

- Од смерова трећег степена, ђаци бирају за кувара, месара, женског фризера. Ти послови су и најтраженији на тржишту - каже Антић и додаје да пољопривреда и грађевинарство, нажалост, нису међу популарнијима.
Када је реч о гимназијама, Миодраг Сокић, потпредседник Форума београдских гимназија, истиче да је ситуација из годину у годину отприлике иста - најтраженије у Београду су Трећа, Четрнаеста, Прва, Тринаеста и Девета, за које је потребно и до 98 поена.

- Сада ће промена односа бодова са пријемног испита и на основу успеха из основне школе утицати на тај праг, али је скоро сигурно да ће ових пет гимназија остати најтраженије - каже Сокић и додаје да на њихову популарност утиче више фактора, од квалитета, престижа, до локације.


И у Новом Пазару већ годинама је најпопуларнија Медицинска школа, па ни велики број бодова на малој матури и одличан успех не гарантују ученицима да ће је уписати. Тако је за смер зубни техничар лане било потребно 97 бодова, док је за остале смерове требало тек бод или два мање. Осим тога, за једно место у одељењу зубних техничара владала је огромна конкуренција јер је за њега конкурисало готово 20 основаца. Малим матурантима у Новом Пазару интересантне су и Гимназија, Економско-трговинска школа, али и све популарнија Школа за дизајн.

Осмаци радо конкуришу и за туристичког и кулинарског техничара, а од трогодишњих смерова популарни су кувар, месар и женски фризер

У Суботици је најпопуларнија Средња медицинска школа, где већ неколико година влада велико интересовање за упис свих 11 образовних профила. Осмаке углавном привлаче и Економска, поједини смерови у Политехничкој школи, као и Техничка школа “Иван Сарић” због едукације на рачунарима. Такође, у Гимназији “Светозар Марковић”, где ће од ове године бити отворено специјализовано ИТ одељење, очекују велико интересовање за тај смер.

ПРОЧИТАЈТЕ И...
ГРОЗНИЦА УПИСА ПРВАКА Шта вам је све потребно да бисте уписали дете у школу већ у ПОНЕДЕЉАК

Ово су најчешће грешке родитеља због којих ДЕЦА МРЗЕ ШКОЛУ, зато заборавите на ове реченице

Једна од најтраженијих нишких школа традиционално је Гимназија “Бора Станковић”, где се за поједине смерове јави и дупло више заинтересованих, па је потребно и велико знање за упис. Највеће интересовање влада за природно-математички смер, за који је било потребно најмање 96,25 бодова, а тек нешто мање поена било је потребно и за друштвено-језички смер (94,5) и упис билингвалног одељења (91,19). У Школској управи у Нишу кажу да су велико интересовање и велики праг знања потребни је и за гимназије “Светозар Марковић” и “Стеван Сремац”.

У Средњој медицинској школи “Др Миленко Хаџић” у Нишу огромно интересовање влада за фармацеутског техничара, где је неретко потребно 100 бодова за упис, а за физиотерапеутског техничара лане је било потребно најмање 98 бодова. За 180 места у Правно-пословној школи из Ниша увек се јави дупло већи број ђака, а више од 85 поена прошле године је било потребно за упис правног техничара, пословног техничара и финансијског администратора.

Према анкети која се сваке године спроводи међу ивањичким осмацима, најпопуларније су Гимназија и Економска школа, следе Туристичка и Мединцинска, а затим Саобраћајна школа, док су остале заступљене у незнатној мери.

- Гимназију и економски смер махом уписују одлични или врло добри ученици, а туристички је био у експанзији протекле две-три године, а сада стагнира. Медицина је популарна, али с обзиром да је ученицима најближа ова школа у Ужицу, онда се пријављује као друга или трећа на листи жеља - сазнајемо у ивањичким основним школама.

Матурски испит носи више поена

За разлику од претходне три генерације матураната, који су на основу успеха из 6, 7. и 8. разреда могли да прикупе 70 поена, а полагањем завршних тестова 30, садашњи и будући осмаци имаће другачији однос бодова. Они ће из школе моћи да понесу највише 60 поена, док ће на завршном испиту бити у прилици да освоје још максимално 40. Тестови из српског и математике носиће по 13 поена, док ће се комбиновани вредновати са 14.

ИЗВОР БЛИЦ