Forum srednjih strucnih skola Beograd

Forum srednjih strucnih skola Beograd


 

ПОСТАНИ ЧЛАН ФССШБ

Карактеристике Форума :

ФССШБ је најорганизованији и најбројнији еснафски синдикат просветних радника у Београду

ФССШБ
је
независан од власти и политичких партија
 
ФССШБ
има
развијену бесплатну правну заштиту

ФССШБ
има
развијен информациони систем

ФССШБ
на
демократски начин бира и разрешава све органе

Предности чланства у Форуму :

• Солидарност
• Бесплатно заступање
• Едукација
• Рекреативни одмор
• Спортске игре 

ФОС 2018

Банер

Протест 17.03.2015

Конференција 21. мај 2013.

Банер
Банер

Министарство

Партнери ФССШБ

Закон о основама

Закон о средњој

Стратегија

ПКУ

  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Приступница

Банер

28.02.1997.

Донета је одлука о
оснивању
ФССШБ
Прузмите оригиналну одлуку о оснивању

Јединствена листа технолошких вишкова

Банер

Непуна норма

Банер

Слободна радна места

Банер

15 година ФССШБ

Календар рада 2017/2018

Тренутно онлине

Имамо 14 гостију на мрежи

Стручно усавршавање

Правилник

Стандарди компетенција

Публикација Послови

ФССШ на Facebook-u

ФССШ на Twitter-u

Најновије вести

До часова само уз везу ПДФ Штампа Ел. пошта

 

 

Форум средњих стручних школа Београда упозорава на неправилности приликом збрињавања технолошких вишкова

Уместо да предњачи у поштовању закона, Школска управа Београд понаша се супротно, што се нарочито испољава при преузимању радника са пуним или непуним радним временом, изјавио је Милорад Антић, председник Форума средњих стручних школа Београда.

Он је на данашњој конференцији за новинаре изнео бројне примере кршења закона и посебног колективног уговора при збрињавању технолошких вишкова, напомињући да се тај посао на нивоу престонице ради “лоше, траљаво и аматерски”, јер норму могу да укрупне само наставници “са везом”, а на остала места се запошљавају људи на одређено, чиме се повећава број запослених у образовном систему. То се, како је рекао Антић, посебно односи на наставнике којима недостаје 10 или 20 одсто фонда часова, јер директори школа одбијају да их преузму, уз образложење да је тај проценат немогуће доделити новом извршиоцу. Уместо тога, како каже, часови се деле запосленима у школи који су блиски директорима, који седе у школском одбору, па чак и председницима синдиката да би ћутали.

Антић је рекао да је у многим случајева прекршен и члан шест посебног колективног уговора који дефинише могућност преузимања запослених између различитих школских управа. Он је навео пример наставнице из Бујановца запослене у основној школи у том граду, која је добила сагласност подгрупе за праћење ангажовања технолошких вишкова да допуни 50 одсто норме у школи у Обреновцу. Други пример је наставница ликовног из Аранђеловца, која је допуну од 15 одсто фонда часова такође добила у Београду. Антић је замерио другим синдикатима да штите незаконитости, уместо права запослених из радног односа.

Бранка Рогановић, чланица Извршног одбора Форума изнела је низ критика на рачун директора Средње занатске школе у Београду, где је запослена, тврдећи да злоставља и понижава део колектива, посебно жене. Она је рекла да директор демонстрира силу, да запослени немају право говора на наставничком већу и да је у таквим условима немогуће радити. Као најдрастичнији пример кршења прописа и злостављања на раду, она је навела случај колегинице олигофренолога, којој је директор издао радни налог за, између осталог, кречење кабинета. Рогановић каже да је примедбе на понашање директора школе упутили бившем начелнику Републичке просветне инспекције Богољубу Лазаревићу и министру просвете Младену Шарчевићу, али да реакције није било. Слично су поступиле још неке колеге, али Министарство није реаговало.


Пише: В. А.

Извор: Данас